Днес е 22.06.2024

“CONGLOMERATE” в Градската художествена галерия на Варна

05.08.2021
CONGLOMERATE 1
CONGLOMERATE

Интерактивният павилион “CONGLOMERATE” ще се разположи на третия етаж на галерията и ще предизвиква посетителите да се включат във високотехнологичния проект. Откриването е на 7 август от 18:00.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя от 7 до 24 август една забележителна интерактивна високотехнологична изложба – “CONGLOMERATE”. Това

e интерактивен павилион, който съчетава архитектурна инсталация и виртуална изложба, като е първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство.

Този проект представи България на Световното сценографско квадриенале в Прага PQ2019.

КОНГЛОМЕРАТ (от англ.) означава съвкупност от различни по вид и форма елементи. Както заглавието, така и стилистиката на пчелен кошер, са метафори за многообразието на сценографското изкуство. Този хетерогенен жанр разгръща пред публиката огромни декори, цели светове, изработени до най-малкия детайл и способни да пренесат публиката на всевъзможни места. Сет дизайн в киното, оперни декори на открито, балетни костюми или героите за куклена драматургия – всичко това произхожда от вдъхновението на СЦЕНОГРАФА.

И не само. Също така от неуморния труд на авторите-сценографи и на множеството участници в продукцията на една сценична инсталация. Затова и CONGLOMERATE е пчелен кошер, за да подчертае синергията и усилието, които формират художествената сценична дейност.

Павилионът представлява внушителна в своя детайл, мащаб и органика архитектурна инсталация, изградена от множество микро-пространства, които всеки посетител може да „отвори“ и да разгледа 53 сценични и екранни творби на 46 артиста в 6 категории: Драматичен театър, Кино, Опера, Куклен театър, Танц и Пърформанс.

CONGLOMERATE е първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство, на която могат да се видят най-добрите визуални решения, реализирани в периода 2013 – 2019 г. Посредством технологията за ДОБАВЕНА РЕАЛНОСТ (AR) публиката има възможност в реална среда да разглежда скрито съдържание, невидимо с просто око. С помощта на дигитални устройства (предоставени в изложбата) зрителят “сканира” шестоъгълните елементи по стените на кошера и от тях се появяват интерактивни сценични визуализации.

Амбициозната идея да се представи такъв обем от работи на едно място е инициирана от Съюза на българските художници и е реализирана с помощта на Министерство на културата. В Морската столица кошерът идва благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, фонд Култура„.

10 от сценографските продукции са заснети с виртуална реалност (VR). Публиката става участник, предрешени като пчели в рамките на павилиона, а във виртуалния свят, зрителите буквално се качват на сцената и разглеждат постановките от гледна точка на актьорите.

Ползването на ВИРТУАЛНА и ДОБАВЕНА РЕАЛНОСТ е сред най-новите изложбени тенденции. Високотехнологичната същност на павилиона е и част от нарастващата днес кураторска посока, която търси максимално да въвлече зрителя, да го извади от пасивната му роля и да го вплете в своя наратив.

Технологичното решение има и друго измерение – CONGLOMERATE не просто показва най-доброто от българската сценография в изминалото десетилетие, а дава възможност на зрителите да съпреживеят тези въздействащи творби.

Главен куратор на CONGLOMERATE е Огняна Серафимова, със съкуратори Петър Митев и Ханна Шварц.

ОГНЯНА СЕРАФИМОВА, куратор

Огняна Серафимова е възпитаник на НУИ “Добри Христов” – Варна. Завършила е Националната художествена академия, специалност Сценография през 2007 г., става магистър по Сценография за куклен театър през 2009 г. Нейната дипломна работа – пърформансът “Вавилонската кула”, е част от представянето на България на Световното пражко квадриенале PQ през 2007 г. Пърформънсът е представен в България на Международния фестивал “Златния делфин” – Варна и на “Малък сезон”,ТР “Сфумато”, където получава наградата „Нови имена” на ТР “Сфумато” през 2007 г.

В професионалната си реализация като сценограф тя има над 25 драматични, куклени и танцови проекта, сред които са “Макбет” (реж. Крис Шарков, ДТ “Стоян Бъчваров” – Варна), “Куклен дом” (реж. Крис Шарков, ДТ „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив), “Квартет” (реж. Явор Гърдев, зала 1 на НДК) и други.

Огняна Серафимова е носител на Наградата на Министерството на културата за високи постижения през 2012 г. и на Специалната награда на фондация “Стоян Камбарев” през 2012 г. Тя е била член на оценяваща комисия за три престижни театрални награди (”Икар” 2014, Друмеви театрални празници 2016, “Златният делфин” 2017), секретар на Гилдията на Сценографите към САБ и член на СБХ.

07-24 АВГУСТ

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” Варна

Вход:

За възрастни 2 лв., деца, учащи и пенсионери – 1 лв.

Повече за CONGLOMERATE може да научите на фейсбук страницата на проекта, както и от фейсбук събитието.

http://varnacityartgallery.com

Информацията и снимките са предоставени от екипа на CONGLOMERATE

Други