Днес е 26.05.2024

Историята на джаз фестивала “Варненско лято”, събрана в плакати

29.07.2021
Джаз фестивал Варна 2021

Историята на джаз фестивала “Варненско лято”, събрана в плакати, ще посрещне публиката тази вечер на откриването. Най-дългогодишният джаз фестивал в България празнува 30 години с 4-дневно издание. Димитър Трайчев, автор на визиите на форума от създаването му досега, представя годините в образи.

Откриването на изложбата плакати е от 19:45. Началото на първия концерт на Васил Хаджигрудев трио е в 20:00. Мястото на събитието по традиция е английският двор на Археологическия музей във Варна.

Подгряваща визуална програма ще настрои днес почитателите на свободната музика на фестивална вълна. Преди официалното откриване на 30-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято” маестрото на графичния дизайн Димитър Трайчев, един от вдъхновителите на джаз фестивала във Варна, ще покаже свои работи и работи на Мария Зафиркова в две поредни събития.

Емблематичните Джаз икони на Зафиркова-Трайчев

В 18:30 в книжарница Pibooks ще се открие post festum изложбата на творческия тандем ZafTra – рисунки на Мария Зафиркова и Димитър Трайчев, създадени предимно през 2021. Джазът неизменно присъства като тема и инспирация в творчеството на двамата автори.

Джаз фестивал Варна 2012

В 19:45 е откриването на изложбата “Последно 10” – плакати от последните 10 години на Международния джаз фестивал “Варненско лято”. Сред тях са забележителните разработки на Трайчев с изображения на морски животни, миксирани с бойни машини, включванията типографията на пясък или детайли от картини на напусналия ни Едмонд Демирджиян. Това е визуалната история на последното десетилетия на джаз фестивала “Варненско лято”.

Джаз фестивал Варна 2016

Веднага след нейното представяне започва и самият фестивал, който тази година ще бъде с 4-дневна програма в 8 концерта, в които заедно с популярни български джазмени на сцената в двора на Археологическия музей във Варна ще излязат и забележителни гости от чужбина.

Джаз фестивал Варна 2011

Първият концерт е на Васил Хаджигрудев триоХАКО. Триото на контрабасиста и композитор Васил Хаджигрудев – ХАКО, е създадено в Испания през 2016. В началото е двойно трио с различен състав, обичайно с барабаниста Лав Ковач, едно от лицата на сръбската съвременна музика, и Хулиан Санчес – един от най-търсените испански тромпетисти. Музиката им е авторска с афинитет към стилистичното разнообразие. Във Варна триото ще се представи във вариант, в който вместо Санчес на сцената ще излезе румънският саксофонист Каталин Милеа.

Вторият концерт е на Пьотър Барон трио от Полша. Саксофонистът Пьотър Барон се изявява на джаз сцената в Полша още от 16-годишен, на международния подиум печели Гран при като солист на фестивала Jazz Aldia в Сан Себастиан, Испания, а след това концертира като първи алт саксофонист с Международния биг бенд на Европейския съюз за радио и телевизия в Стокхолм. Свири с джаз звезди от САЩ като Рей Чарлз, Фреди Хъбърд, Били Харпър, Дейвид Мъри, Кевин Махогани. Барабанистът Лукаш Жита е познат от многобройни фестивали в Полша, Турция, Германия, Великобритания и Русия. Басистът Мацей Адамчак работи и записва с големите в полския джаз, преподава контрабас във факултета за съвременната музика, джаз и ударни инструменти в Музикалната академия в Краков.

Фестивалът се организира от Община Варна и Варненското джазово общество с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

Още за концертите и изпълнителите в 30-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято” търсете във Фейсбук www.facebook.com/vsijf. Не пропускайте да си вземете и каталога на фестивала, проектиран от Димитър Трайчев, който развива визуалната идентичност на форума от неговото създаване до днес.

Билетите са на цена 20 лв., а за ученици на възраст от 8 до 15 години – 5 лв. Могат да се купят в деня на всеки концерт след 18:00 на място в Археологическия музей.

Началният час на всяка фестивална вечер е 20:00.

Нина Локмаджиева

Снимки Димитър Трайчев, Студио Сталкер

Други