Днес е 26.05.2024

Марио Хосен и Софийската филхармония днес в Летния театър

27.07.2021
Марио Хосен

Вълнуващият концерт за ценители под палката на маестро Найден Тодоров е сред големите събития на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2021.

Едно от най-очакваните събития на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2021 е гостуването на Софийската филхармония на 27 юли в Летния театър. Двама завладяващи музиканти ще излязат на живописната сцена в Морската градина – маестро Найден Тодоров​, който е начело на уважавания национален оркестър, и виртуозният цигулар Марио Хосен, който зарежда с харизматична емоция, съвършената техника и характерно звукоизвличане.

Проф. Хосен, който е и артистичен директор на ММФ „Варненско лято“, споделя: „За мен винаги е удоволствие да концертирам със Софийската филхармония. А гастролът на оркестъра е една от традициите на “Варненско лято” и специален момент за почитателите на музикалното изкуство.” Заедно със Софийската филхармония той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс, а оркестърът ще поднесе на фестивалната публика и Симфония №3 от Феликс Менделсон.​

Преживяването ​ще бъде несъмнено, защото Концертът за цигулка и оркестър на Брамс е признат за едно от най-силните предизвикателства и за солиращия музикант, и за оркестъра, а публиката по цял свят е влюбена в тази симфония за цигулка и оркестър.

Началото на концерта е от 20:00 в Летния театър на Варна.

Виртуозният цигулар Марио Хосен е роден в Пловдив. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава австрийско гражданство в интерес на Република Австрия. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Специализира в Париж при Жерар Пуле. Особена популярност му носят изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен. Редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „Musikverlag – Doblinger“ Виена. Записва за италианската звукозаписна компания „Dymanic“ световни премиери на произведения на Паганини. 

Солист е на едни от най-известните световни оркестри, между които Виенския симфоничен оркестър, Лондонска Филхармония, Виенския камерен оркестър, Academy St. Martin in the Fields, Филхармония Брукнер – Линц, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски“ на Московското радио, Симфоничния оркестър на Радио София и много др. Той е почетен професор по цигулка на НБУ и гост професор в Япония, със завидна преподавателска кариера и студенти, носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. 

Проф. Хосен e удостоен с престижната награда „София“ за музика и с наградата на ФМ Класик Радио. Той свири на цигулка “Гуаданини” от 1749 г., която му е предоставена от Австрийската национална банка. Артист на Thomastik Infeld, Vienna и брандов посланик на Пежо България. 

От 2019 г. проф. Хосен е артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

 ММФ „Варненско лято“ 2021 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и със съдействието на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна, Queen Elisabeth Music Chapel.

С финансовата подкрепа на А1, Солвей Соди, Фрапорт – летище Варна, Гларус – крафт бира, Кока Кола, клуб Ментол, Международен театрален фестивал „Варненско лято“, Фестивал Радар, Посолство на Република Словения в България, Италиански културен институт, Посолство на Република Австрия в България – Австрийски музикални седмици, Испански културен институт „Сервантес“ и Посолството на Испания в България, хотел „Черно море“, курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, Grand Mall.

Медийни партньори: Генерален медиен партньор – Българска национална телевизия, Българско национално радио, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна.

www.varnasummerfest.org

www.facebook.com/vnsummerfest

Нина Локмаджиева

Снимка личен архив на проф. Марио Хосен

Други