Днес е 26.05.2024

Джаз фестивалът “Варненско лято” празнува 30 години

24.07.2021
Джаз фестивал Варна 2021 плакат

Джаз фестивалът „Варненско лято“ започва своето 4-дневно юбилейно издание на 29 юли. Елитни музиканти от Европа и САЩ ще съберат почитателите на свободната музика в английския двор на Археологическия музей във Варна. Началният час на всяка фестивална вечер е 20:00.

Международният джаз фестивал “Варненско лято” отбелязва своята 30-годишнина през 2021 г. Според познавача на джаза Владо Гаджев варненският форум е най-старият джаз фест у нас. “През всичките три десетилетия джаз фестивалът не направи нито един по-голям компромис и не отстъпи от първоначално заявения международен формат – казва Гаджев. – През първото десетилетие преживя и две сериозни, дори разтърсващи цяла България кризи. Преживява и настоящата ковид-пандемия. Но пък показа на цялото българско музикантство как трябва да се работи в продължаващия преход. В града се създаде първото у нас Варненско джазово общество, примерът на което по-късно бе последван от още няколко града с фестивални прояви. Варненският джаз първи в страната разруши централизирания социалистически модел на културен живот и до днес, при това с минимален екип, поддържа и развива художествен ръст, непостижим за други подобни форуми. Варна първи изведе джаза под открито небе (1985), а фестивалът наложи сцената и с голяма преднина предаде щафетната палка на непрекъснато роящите се музикални прояви в страната. За три десетилетия през тази сцена минаха около 1000 (хиляда!) първокласни артисти и състави, предложили на вярната варненска публика пъстрото богатство на съвременната импровизационна музика.”

Фестивалът се организира от Община Варна и Варненското джазово общество с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

За юбилея бащата на фестивала, признатият в Европа и по света саксофонист и композитор Анатолий Вапиров, е подготвил 4-дневна програма с 8 концерта, в които заедно с популярни български джазмени на сцената в двора на Археологическия музей във Варна ще излязат и забележителни гости от чужбина.

Васил Хаджигрудев
Васил Хаджигрудев, снимка личен архив

На 29 юли, четвъртък, първият концерт ще бъде на Васил Хаджигрудев трио – ХАКО. Триото на контрабасиста и композитор Васил Хаджигрудев – ХАКО, е създадено в Испания през 2016. В началото е двойно трио с различен състав, обичайно с барабаниста Лав Ковач, едно от лицата на сръбската съвременна музика, и Хулиан Санчес – един от най-търсените испански тромпетисти. Музиката им е авторска с афинитет към стилистичното разнообразие. Във Варна триото ще се представи във вариант, в който вместо Санчес на сцената ще излезе румънският саксофонист Каталин Милеа.

Пьотър Барон
Пьотър Барон, снимка личен архив

Вторият концерт е на Пьотър Барон трио от Полша. Саксофонистът Пьотър Барон се изявява на джаз сцената в Полша още от 16-годишен, на международния подиум печели Гран при като солист на фестивала Jazz Aldia в Сан Себастиан, Испания, а след това концертира като първи алт саксофонист с Международния биг бенд на Европейския съюз за радио и телевизия в Стокхолм. Свири с джаз звезди от САЩ като Рей Чарлз, Фреди Хъбърд, Били Харпър, Дейвид Мъри, Кевин Махогани. Барабанистът Лукаш Жита е познат от многобройни фестивали в Полша, Турция, Германия, Великобритания и Русия. Басистът Мацей Адамчак работи и записва с големите в полския джаз, преподава контрабас във факултета за съвременната музика, джаз и ударни инструменти в Музикалната академия в Краков.

Space Kadillak
Space Kadillak, снимка личен архив

На 30 юли, петък, първият концерт ще е българският проект Space Kadillak, в който Александър Логозаров ще представи дебютния си албум с едноименната група Space Kadillak. В проекта свирят някои от най-утвърдените мултижанрови български музиканти – Росен Захариев (тромпет/флюгелхорн), Михаил Иванов (контрабас) и Стефан Горанов (барабани). Самият Александър определя музикалния материал като признателност към неговите две големи школи – рокендрола и джаза. Логозаров стига до китарата през страстта си по рокендрола, преминава през голямата школа на консерваторията Prins Claus, а негови ментори са някои от местните големи имена, както и редица гостуващи музиканти от сцената на Ню Йорк. Този период дефинира до голяма степен артистичната философия на Александър, стила му като импровизатор и автор. Любовта към суровия китарен звук, характерните бийтове и рифове дават началото на музикалните идеи, които се оформят впоследствие като пиеси в албума Space Kadillak. В албума съвсем целенасочено присъстват и много пъстри мелодии и хармония, които дават основа за обширните импровизации, чрез които музикантите си говорят, пътешествайки.

Via Mavis трио
Via Mavis трио, снимка личен архив

Вторият концерт ще е на Via Mavis трио от Франция, Австрия и Нидерландия с две български имена. Виктор Бенев свири на соловия инструмент в триото – електронния вибрафон MalletKat. Подходът му комбинира знанията, придобити в класическата музика, с джаз импровизации и елементи от любимата му електронна музика. Виктор е инструменталист и композитор, възпитаник на Консерваторията в Париж, както и член на създадения от Татяна Колева ансамбъл Youth Percussion Pool, чест гост на европейските фестивали. Виктория Кирилова свири на контрабас в различни джаз, уърлд и класически проекти, пише собствена музика. Учила е в консерваториите в Милано и Виена и има италиански награди като инструменталист. Мартин Хафизи е барабанистът на триото. Завършил е в Ротердам, лауреат е на редица конкурси, сред които и на престижния Keep an eye: The Records 2018 в Амстердам, който печели с авторския си проект Half Easy Trio. Предпочитан барабанист за съвместни проекти, Мартин се отличава и като композитор, създаващ музика с индивидуален почерк.

Живко Василев
Живко Василев, снимка личен архив

На 31 юли, събота, първи на сцената ще излязат музикантите от Живко Василев квинтет. Живко Василев е един от най-популярните кавалджии в България. Започва обучението си по кавал в НУИ “Добри Христов” във Варна, преминава през Софийския университет и съвсем наскоро завършва магистърска степен в един от най-престижните университети – Codarts (Ротердам, Холандия). Участва в многобройни концерти по целия свят, работи със световни музиканти като Max Moya, Xuxa Levi и др. От 2010 е част от състава на Banda DelPadre. Михаил Иванов, контрабас, учи класическа китара в Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София. На 17 години започва да свири на контрабас, а по-късно завършва джаз отдела на Амстердамската консерватория. През 2014 е поканен да оглави бас-департамента за джаз и рок на True School of Music в Мумбай, Индия. Борислав Петров излиза на професионалната сцена като барабанист на българската поп-рок група Сленг. Своето джаз образование получава в Холандия, в консерваториите в Хронинген и Амстердам. Учeник е на великия американски джаз барабанист Ралф Питърсън. В Холандия участва в множество групи и проекти, сред които и джаз-фолк квартет Rakia, с който се явява на престижния фестивал North Sea Jazz. Димитър Валериев Горчаков, пиано, завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София със специалност пиано, а след това и Националната музикална академия “Панчо Владигеров” със специалност джаз пиано и композиция. Носител на първа награда на конкурса „С крилете на музиката“ София 2002 и на специална първа награда на международния конкурс за пианисти в Битоля, Македония, 2007. Виктор Трайков, виолончело, завършва националното музикално училище “Любомир Пипков”, както и Националната музикална академия “Панчо Владигеров”. Включва се в майсторските класове на Роберт Коен, Кристоф Рихтер и др. Притежава богат опит в сферата на камерната музика. Носител на първа награда в конкурса за австрийска музика. От 2017 взима редовно участие в концертните сезони на Würth Philharmoniker (Germany), а от 2019 е гост-челист в някои от програмите на Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Kuhn Fu
Kuhn Fu, снимка личен архив

Вторият концерт е на групата KUHN FU от Германия и Турция. Мултикултурната джаз рок група Kuhn Fu е създадена през 2012. До момента има издадени три високо оценени от критиката албума и над 200 концерта в 23 държави. Ръководител на групата е Кристиан Ахим Кюн от Германия, китарист и композитор. Освен Кюн, редовният състав на Kuhn Fu включва турския басист Есат Екинчиоглу, сега ще се включи и българският барабанист Стефан Горанов. За новата си програма Kuhn Fu привлича Джон Дайкман, един от най-интересните и радикални изпълнители на тенор саксофон на международната джаз сцена, който довежда саксофона до неговите физически граници. Силни тласъци от изкривени звуци на китара и тежък бас задвижват изпълненията на Kuhn Fu. Те отвеждат публиката на емоционално звуково пътешествие, където тя се среща с абсурдни мелодии на фона на тежкото звучене на ранната рок музика.

Димитър Льолев
Димитър Льолев, снимка личен архив

В последната фестивална вечер в неделя, 1 август, ще се изяви първо Димитър Льолев квинтет. Българската формация включва едни от най-ценените джаз музиканти у нас, водени от саксофониста Димитър Льолев. Димитър Льолев завършва Средното музикално училище в Пловдив със специалност фагот и пиано. По-късно започва да свири на саксофон. Пътят му продължава към Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там учи и завършва програмата New York Comes to Groningen с Ралф Питърсън (барабани), Дон Брейдън (саксофон), Дейвид Бъркман (пиано), Йорис Тейпи (бас), Конрад Хъруиг (тромбон), Брайън Линч (тромпет) Дина ДеРоуз (вокал и пиано). Басистът Борис Таслев завършва музикално училище, а по-късно и Музикалната академия “Панчо Владигеров”. Свири и записва с триото на китариста Пламен Петров, с Христо Йоцов квинтет, Ангел Заберски трио; с етно-фюжън формациите Канопус, Икадем, Брейнсторм, група Латинопартизани, участва в салса и тимба групите Манго Дуенде, Тумбаито, Ире. Включва се в проекта на Борислав Петров Джазаница и в Димитър Льолев октет, в биг бенд Брас Асоциация и РомаНено. В групата се включва и китаристът Александър Логозаров. На тромпета е Михаил Йосифов – един от най-успешните български музиканти. Завършва тромпет в Националното музикално училище “Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия “Панчо Владигеров”. Сред музикантите, с които е свирил, са Майк Стърн, Дейв Уекъл, Mezzoforte, Dephazz, Петер Херболцхаймер, Карен Бернод, Ранди Брекър, Макс Моя, Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Ангел Заберски, Антони Дончев, Хилда Казасян, Христо Йоцов.

Sketchbook Quartet, снимка личен архив

Финалният концерт на Варненския джаз фестивал ще бъде на Sketchbook Quartet от Австрия, в състав Леонхард Скорупа, саксофон, Анди Тауш, китара, Даниел Мозер, бас кларинет, FX и Константин Кройтлер, барабани. Квартетът среща еклектичния постмодерен камерен джаз с рока, като свободно музицира с жанровите стереотипи. Неортодоксалната инструментация и сложните композиции, заредени със страст, създават динамичен и свеж звук.

Каталогът на Джаз фестивала Варна 2021, дизайнер Димитър Трайчев
Каталогът на Джаз фестивала „Варненско лято“ 2021, дизайнер Димитър Трайчев

Още за концертите и изпълнителите в 30-то юбилейно издание на Международния джаз фестивал “Варненско лято” търсете във Фейсбук www.facebook.com/vsijf. Не пропускайте да си вземете и каталога на фестивала, проектиран от маестрото на графичния дизайн Димитър Трайчев, който развива визуалната идентичност на форума от неговото създаване до днес.

Билетите са на цена 20 лв., а за ученици на възраст от 8 до 15 години – 5 лв. Могат да се купят в деня на всеки концерт след 18:00 на място в Археологическия музей.

Началният час на всяка фестивална вечер е 20:00.

Нина Локмаджиева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други