Днес е 18.05.2024

„Варна, музиката и морето” в концерт на открито на 25 юли

23.07.2021
Варна, музиката и морето

Музикално-историческата разходка е посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град. Началото е от 21:00 на Лятна сцена „Зад Театъра“

На 25 юли на откритата Лятна сцена „Зад Театъра“ ще бъде изнесен концерт с интригуващото заглавие „Варна, музиката и морето“. Концертът, организиран от Клуб ЮНЕСКО Варна и с подкрепата на Фонд Култура при Община Варна, е посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град. С мисълта за забележителното събитие, което поставя Варна на туристическата карта на света, е изградена и програмата на концерта, разказва инициаторът Гео Чобанов. Основен фокус на проекта, който предвижда още няколко концерта, са композиторите, свързани трайно с духовния живот на Варна. В това първо издание ще бъдат представени Александър Кръстев, Добри Христов и Милко Коларов.

Концертът ще започне с Химна на Радио Варна, написан от Александър Кръстев (1879-1945), един от първите български композитори, завършил с отличие Загребската консерватория, диригент на Катедралния хор и на хора на новосъздадената Варненска народна опера, директор на първото Радио Варна. С респект към миналото, БНР – Радио Варна отбелязва всяка година своя празник с този химн, който в съвременен аранжимент изпълнява Духовият оркестър на Военноморските сили на Република България.

Творчеството на Добри Христов (1875-1941), възпитаник на Пражката консерватория и безспорно най-известният варненски композитор, е вградено в основите на българската музикална култура, Той е автор на „най-ярките образци от новата българска църковно-музикална литература“, както и на огромен брой хорови и солови песни, всеки голям български хор му отдава дължимото, а Националното училище за изкуства във Варна носи неговото име. В програмата на концерта „Варна, музиката и морето“ са включени творбите на Добри Христов „Хайдушка песен“, „Луковитски моми“ и „Вино пия“.

Милко Коларов, завършил Българската държавна консерватория (1973), има привилегията да учи композиция при Панчо Владигеров и оркестрово дирижиране при Константин Илиев. Композитор на симфонични, оперни и балетни творби, солови и хорови песни, инструментални пиеси, театрална и филмова музика, Милко Коларов е и преподавател по полифония и симфонична оркестрация, професор, създател и диригент на Камерния оркестър „Симфониета“. Във „Варна, музиката и морето“ ще прозвучат творбите му „Тъй много слънцето е влюбено в земята“, „Ноктюрно“ и „Позиции“.

Към тази музикална разходка от миналото към настоящето ще се присъедини писателят краевед Християн Облаков, който ще представи интересни страни от архитектурната история на Варна и израстването й като световна туристическа дестинация.

Събитието ще завърши с песни за морето, сред които „Синя вечност“, „Върни се в Соренто“, „О, соле мио“ и разбира се онази романтична и станала вече нарицателна „Варна, хубава Варна“, която преди години изпя за пръв път Маргарет Николова.

Всичко това ще превърнат в емоционално преживяване за Варна, музиката и морето солистите на Държавна опера Варна Даниела Димова – сопран, Вяра Железова – мецосопран, Валерий Георгиев – тенор, Гео Чобанов – бас и пианистите Жанета Бенун и Руслан Павлов. Няма нищо по-хубаво от това да живееш във Варна, да имаш най-хубавото море с най-хубавата Морска градина, да твориш и да се радваш на изкуството, заедно с най-хубавата публика, обобщава от името на всички участници в концерта Валерий Георгиев – един от петимата тенори в Карузо Гала, която неотдавна изправи на крака публиката във Варна и Пловдив.

Виолета Тончева

https://www.operavarna.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други