Днес е 12.07.2024

Израелски журналистки се влюбиха в Шкода Фелиция от 1959 г. в Ретро Музея в Grand Mall

10.07.2021
Израелски журналсти в Ретро Музея в Grand Mall във Варна - Шкода Фелиция 1959
Израелски журналсти в Ретро Музея в Grand Mall във Варна

Израелски журналисти посетиха Ретро Музея в Grand Mall във Варна. Посещението им е по покана на Министерството на туризма. След Варна гостите продължават по ключови места от Българското Черноморие, за да го опознаят като туристическа дестинация.

Група журналисти от Израел посети на 7 юли най-големия търговски център във Варна – Grand Mall, и разположения в него Ретро Музей. Гостите са у нас по покана на Министерството на туризма, а Варна е първият град от техния опознавателен тур, който преминава по ключови места на Българското Черноморие. Израелските журналисти са придружавани от г-н Орлин Мандов, почетен консул в Бургас на Държавата Израел в Република България.

Израелски журналсти в Ретро Музея в Grand Mall във Варна - Чайка
Израелски журналсти в Ретро Музея в Grand Mall във Варна

Ретро Музеят се оказа особено интересен за гостите. Те бяха силно впечатлени от огромната колекция автомобили от периода 1944 – 1989 г. Опитаха от разкоша на соц лидерите – какво е да се возиш в правителствена Чайка, огледаха с изненада малкия Трабант, но сърцата на дамите грабна екстравагантното червено кабрио Шкода Фелиция от 1959 г. и те не пропуснаха да се снимат с елегантната авто красавица.

Израелски журналсти в Ретро Музея в Grand Mall във Варна - Шкода Фелиция 1959
Израелски журналсти в Ретро Музея в Grand Mall във Варна

Музеят на восъчните фигури също спечели вниманието им с реалистичните фигури на световни знаменитости, а шопингът и италианският сладолед в бистро Мармалад дадоха финалната усмивка на техния летен следобед в Grand Mall.

Гостите са настанени в курорта Златни пясъци, а след Варна ще посетят Албена, Балчик, голф игрище, Слънчев бряг, Созопол. До 13 юли ще преминат през цялото ни Черноморие, като опитват различни активности – джип сафари, голф урок, плаване с катамаран, ще вкусят различни кухни.

Гостуването е част от едногодишна комуникационна кампания на нашето Министерство на туризма, която включва публикации в социалните мрежи, дигитална реклама, рекламни банери в популярни сайтове в Израел, организиране на два журналистически тура, уебинар. Целта на кампанията е да запознае повече израелски туроператори и медии с туристическия продукт България.

Гостите са представители на различни медии, блогъри, журналисти на свободна практика, които пишат за популярните сайтове Passport news (https://passportnews.co.il), Mako (https://www.mako.co.il), Walla (https://www.walla.co.il) и поддържат страници за пътувания. Сред тях е например инфлуенсърът Хела Кенън с над 75 хиляди почитатели в Инстаграм.

Ето първите впечатления от Варна, Grand Mall и Ретро Музея на две от дамите – Гили Маза и Мираф Демукаши:

Гили Маза: Аз съм журналист, фотограф и блогър. Видях места, за които не съм знаелa, че се намират в България и съм приятно изненадана. Ние познаваме малка част от България, а тук видяхме още от първия ден впечатляващо разнообразие. Днес имахме много интересна програма във Варна, съчетаваща манастир, национална традиция, археологически музей с най-старото злато. Да застана на главната пешеходна улица и да погледна към микса от стари и нови сгради – това беше много интересно за мен. А също и това да видя, че всичко при вас вече е отворено и се връща към нормалното. Аз лично харесвам градини и цветя и е толкова приятно, че в града ви има много цветя. Разбира се, видяхме морето и посетихме много добри рибни ресторанти. След това дойдохме в Grand Mall и бяхме изненадани от уникалния Ретро Музей. Била съм в много страни в Източна Европа, Естония и Русия, но този музей с автомобилите от онази епоха беше наистина голяма изненада за мен. А търговският ви център е много съвременен.

Мираф Демукаши: Казвам се Мираф Демукаши. Работя за Мако (https://www.mako.co.il) и Канал 2 в Израел, а съм и туристически блогър. Мисля, че това, което е специално във Варна, са сградите и морето. Мога да препоръчам вашия град на семейства, на млади и възрастни хора, сигурна съм, че могат да имат страхотна ваканция тук. Освен това цените при вас са много добри. В момента в Израел цените са много високи, може би заради корона кризата. Мисля, че тук е чудесно място за почивка. Археологическият музей, който видяхме, и Ботаническата градина, и манастирът – бяха много красиви. Наистина тук можете да правите много неща и да имате прекрасна лятна ваканция. Да слушате музика, да посетите музей, да идете на плажа или просто да седнете в някой ресторант – наистина е хубаво. Много ми хареса.

Нина Локмаджиева

Снимки: Нина Локмаджиева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други