Днес е 02.03.2024

Премиера на издание за художника Явор Цанев (1956-2014)

28.06.2021
Явор Цанев, "Възкресение"
Явор Цанев, „Възкресение“

„Явор Цанев, пътят на художника в преследване на ирационалното” е издание, което представя естетския свят на художника Явор Цанев, напуснал ни преди седем години. Замислена като двуезичен каталог, книгата е със съставител съпругата на художника Тоня Цанева и се реализира с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна. Партньори в проекта са Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и портал „Култура“.

Явор  Цанев, "Ротация"
Явор Цанев, „Ротация“

Каталогът дава систематизиран и цялостен поглед върху творчеството на Явор Цанев в контекста на културния живот на Варна, като осветява и творческата сцена на града в периода на жизнения път на художника от установяването му в морския град през 1982 г. до последните му дни. Представени са 163 репродукции. Обединяващ елемент в изданието са текстовете от „Тетрадките” на Явор Цанев. За тях Тоня Цанева споделя: „Тези текстове разкриват една по-малко изяснена страна на неговата личност – философските и естетически принципи, следвани от него и ясно отразени в творчеството му. Неговото светоусещане, което е документирано в това издание, е разбираемо за нашето поколение, изкушено от New Age идеите – със стремежа си към обобщен поглед към световното духовно наследство и с търсенето на корените му в най-дълбоката древност. А текстовете за Явор са документални свидетелства за творческия и жизнения му път. Те оставят място за дискусии и преосмисляне.“

Явор Цанев, "Момче и кон"
Явор Цанев, „Момче и кон“

Изданието разглежда все още недостатъчно изследвания период от 80-те години на ХХ в. до първите десетилетия на ХХI в. – години на исторически промени, последвани от безвремието на безкрайния преход. Явор Цанев е знаково име за този период. Каталогът отразява в детайли творческата биография на художника. Упоменати са множеството му изложби във варненски галерии, включването му в културни събития като инициативите на клуб „Вартна“, Международното биенале на графиката, фестивала „Август в изкуството”, както и участията му в международни и национални изложби и конкурси като конкурса на М-тел, биеналета в Торонто, Тайпе и др., изложби на българското изкуство в чужбина – в Лион, Виена, Барселона, организирани под егидата на община Варна. Естествено присъства и явлението „Вулкан”.

Явор Цанев, "Сахара"
Явор Цанев, „Сахара“

Проектът е дело на сдружение „Фондация Явор Цанев“ с цели в областта на културата и духовното развитие с акцент върху работата с младите творци, сред които са и многото ученици на Явор Цанев, докоснати завинаги от неговата артистична аура и израснали като последователи в духовно и естетическо отношение на своя забележителен учител в изкуството.

Явор Цанев, "Стаята"
Явор Цанев, „Стаята“

Премиерата на книгата на 23 юни в Отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ събра приятели, ученици и почитатели на художника. Свои спомени споделиха Иреан Димитрова, Тоня Цанева, Кремена Цанкова, Росица Тодорова, Доника Кирова.

Нина Локмаджиева

Репродукции архив Явор Цанев

Други