Днес е 02.03.2024

Красотата и величието на Португалия в музика и картина на 12 юни в Зала 1 на Фестивалния комплекс

09.06.2021
Португалия пейзаж 1

Мултимедийният концерт „Да докоснем Португалия!“ на Rumos Ensemble” е посветен на закриването на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Почетен гост на събитието ще бъде ръководителят на Института „Камойш“ в София г-жа Анаиза Гордино, позната у нас като признат популяризатор на португалския език и култура.

Музикантите:

„Вярваме, че ще развълнуваме варненци с носталгичната аура на нашия проект, с която са пропити и видео кадрите, и музиката. Защото духът на Фадо присъства винаги в нашите творчески занимания, дори и когато не го осъзнаваме. Ние наричаме този португалски дух „Саудадe“.

12 юни 2021, 19:30

Зала 1 на Фестивален и конгресен център

„Да докоснем Португалия”

мултимедиен концерт

Rumos Ensemble”

Жоао Вашко, пиано

Ан Виторино Д’Алмейда, цигулка

Луиш Гомеш, кларинет

Обяснение в любов към Португалия – това може да бъде другото име на концерта „Да докоснем Португалия”, който ще бъде представен във Варна от „Rumos Ensemble” на 12 юни в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, след като вече е получил високите оценки на критиката и публиката на четири континента.

Португалия пейзаж 2

Мултимедийният музикален проект „Да докоснем Португалия” идва във Варна по повод закриването на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз. Организатори са Община Варна и Елит Проджектс Мениджмънт с изключителната подкрепа на Посолството на Португалия в София и Институт „Камойш”. Почетен гост на събитието ще бъде ръководителят на Института „Камойш“ в София г-жа Анаиза Гордино, която е и лектор по португалски език и култура в Софийския и във Великотърновския университет.

Проектът е сътворен от трима класически португалски изпълнители с блестяща международна кариера – пианиста Жоао Вашко, цигуларката Ан Виторино Д’Алмейда и кларинетиста Луиш Гомеш. Микс от стилистичен и артистичен кросоувър, вдъхновен от огромна любов към културното наследство и традиционното португалско изкуство, проектът е представен за първи път в Лисабон през април 2015 г. и оттогава става посланик на португалската музика и култура по света, шествайки по сцените в Германия, Франция, Швейцария, Дания, САЩ, Бразилия, Южна Африка,Тунис, Намибия, Куба, Кабо Верде и Китай.

Ще чуем музика от десет региона на Португалия на фона на кадри, разкриващи природната красота и величествената архитектурата на страната, пасторалните и градски пейзажи, кипежа на жизнената енергия в живописните квартали, достолепието на паметниците на културата, вихъра на танците. Проектът е красива възможност за българската публика да се докосне до духа на Португалия и да опознае културното богатство и разнообразие на една от най-атрактивните европейски държави.

Специално преди пристигането си в България, музикантите разказват за варненската публика замисъла на артистичното събитие:

Да докоснем Португалия!” е мултимедиен концерт, който събира музика и видеоклипове от 10 португалски региона. И музиката, и мултимедията са създадени специално за проекта от членове на „Rumos Ensemble”. За нас е чест, че нашият проект е избран за честването на последните дни на Португалско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Португалия е най-югозападната страна в Европа. Въпреки че е малка като площ, нашата страна има забележителна история, приветливи хора и прекрасна гастрономия. И ние, музикантите, се надяваме след концерта много варненци да поискат да посетят Португалия. Вярваме, че ще ги развълнуваме с носталгичната аура на нашия проект, с която са пропити и видео кадрите, и музиката. Защото духът на Фадо присъства винаги в нашите творчески занимания, дори и когато не го осъзнаваме. Ние наричаме този португалски дух „Саудадe“. Разчитаме, че публиката във Варна ще го открие в новите аранжименти, които направихме на мелодии от традиционната португалска музика.

Процесът на аранжировка беше забавен, но не и лесен, защото търсехме баланса между всички разнородни стилове и градихме внимателно архитектурата на този концерт, така както се гради изящна сграда. Очакваме приятелите на Португалия от Варна да оценят творческите ни усилия на 12 юни в Зала 1 на Фестивалния комплекс.“

Билетите са на цени от 15 до 30 лв., все още могат да се намерят промо билети на цени от 10 до 25 лв., предлагат се на Касата на Фестивалния и конгресен център и онлайн от сайта https://fccvarna.bg/buy-ticket/137c71b91e6ee9a6fe1e44e20ed642c2

Нина Локмаджиева

Фотографиите са предоставени от Институт „Камойш“ – София

Други