Днес е 14.06.2024

„На Север от Изтока”- авторски концерт на Даниела Белчева

31.05.2021
Даниела Белчева

На 22 юни от 21:00 варненската певица ще изпълни с нордическа мистика Двора на Археологическия музей в компанията на водещите български джазмени Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов и Нейко Бодуров. 

Елегантна лятна вечер с привкус на джаз и томителна нежност, докосната от мистицизма на нордическата култура, ще поднесе на 22 юни в Двора на Археологическия музей Даниела Белчева. Младият глас на Варна вече направи силна заявка за присъствие в зоната между поп и джаз със своя дебютен албум „Acoustic me“, който излезе през миналата година.

Проекта представя Мария Кондова, мениджър на промотъра „Елит проджектс мениджмънт“: „На Север от Изтока“ е авторски проект на Даниела Белчева. Включва композиции, в които и музиката, и текстовете са създадени от нея. Живяла и работила в Норвегия, Даниела Белчева се вдъхновява от загадъчното очарование на скандинавската култура, което кореспондира със заглавието „На Север от Изтока”. Идеята за проекта се появява по време на първия локдаун, когато Даниела намира път към дълбоко скрити в себе си истории и ги пресъздава в песни. Някои от тях реализира в дебютния си албум „Acoustic me”, издаден през лятото на 2020 г. Музиката е със съвременно акустично звучене, кореспондиращо с модерната европейска стилистика и носи на слушателя усещане за носталгичност и фина женска чувствителност. В песните си Даниела разказва за „идеите за теб и мен“, за важното „сега“, за усещането за безграничност, за красивото „тъжно“. Деликатният прецизен глас на Даниела Белчева напомня за естетиката на Нора Джоунс и Ева Касиди, а мелодичните линии са вдъхновени от творчеството на Джони Мичъл, Кейти Мелуа, Ан Брун.“

В реализацията на проекта са привлечени ярки имена от българската джаз сцена като Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов и варненския тромпетист Нейко Бодуров. 

В процеса на подготовка Даниела Белчева споделя:

„В Норвегия бях силно докосната от тяхната музика – тя е по-съзерцателна, някак мистична, и аз намирам много общо с моята музикална сетивност. Дали съм се повлияла от дългия си престой там, дали си е било у мен, не знам, но ми се появи идеята, че мога да свържа моята музика с празника на слънцето 21-22 юни.

Не знам защо тази мисъл за Севера ме е завзела, но намирам връзка. Идеята да направя проект с музика от северни артисти е с мен много отдавна и когато се появи албумът ми, в който има някаква тънка нишка с тяхната съвременна музика, реших да добавя и моя музика. Търсих заглавие и сметнах, че тази препратка към името на романа „На изток от рая“ на Джон Стайнбек също добавя атмосфера, както и препратката към разказите на Мирослав Пенков „На изток от запада“. Свързаността на посоките е обичан мотив в изкуството, а и моята музика има в себе си много от тази свързаност – с нашия източен бряг и със северните брегове на Скандинавието.

Много исках в композициите ми да звучат джаз елементи, затова се насочих към музиканти, с които можем да реализираме това. В проекта се включват прекрасни музиканти: Димитър Семов – ударни, Милен Кукошаров – пиано, Михаил Иванов – контрабас. Гост на част от парчетата ще бъде Нейко Бодуров – тромпет и флюгелхорн. На концерта ще изпълним 6 композиции от моя албум „Acoustic me”, но и неиздавани още мои песни, чиито аранжименти са работа на музикантите в проекта. Ще направя и два кавъра на артисти, на които се възхищавам, които за мен са със северно звучене.

Как се ражда една моя песен? – Обикновено в главата ми се появява една фраза, която зазвучава направо с мелодията и текста. Текстовете ми идват на английски, защото и музиката, която слушам и изпълнявам толкова години, е предимно на  английски. Мисля си, че то е като някаква библиотека в теб, библиотека от думи, които ти размесваш със собственото си усещане и така текстът се излива. А стожерът, около който се завъртат като текст всички парчета, е песента за пеперудите „Butterflies“. Моите текстове са на една и съща тематика, обичам да пея за краткостта на живота и за това че противоположностите са винаги свързани тъй както слънцето и луната, доброто и злото. Доброто и злото взаимно се проникват и преплитат и аз мисля, че хората са многопластови и че всички сме заедно, всичко е едно. Пеперудите идват и си отиват в безкрайността, без да могат да кажат тайните, които са научили в краткия си живот. Може би пеперудите сме ние.“

Butterflies come, butterflies go

Into infinity they will return

With all lessons they have learnt.

Концертът „На Север от Изтока” е част от проекта „Споделени музикални пространства”, модул „Свободна музикална сцена” на Елит Проджектс Мениджмънт и се осъществява с подкрепата на Национален фонд Култура.

Ден преди варненския концерт, програмата ще бъде представена в Добрич на открита сцена в Градски парк „Св. Георги“.

Билети – предварителна продажба: от касата и сайта на Фестивален и конгресен център Варна. Цена 15 лв.

Билети в деня на концерта: от Касата на ФКЦ Варна, а час преди концерта в Двора на Археологическия музей. Цена 20 лв.

Билети онлайн: https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0

Нина Локмаджиева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други