Днес е 03.03.2024

„Азбука по ноти“ – гала концерт на 23 май в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център

20.05.2021
Момент от изпълнения на състави на НУИ „Добри Христов“ – Варна, архив, снимка Росен Донев

Спектакълът е част от програмата „Варненско лято за деца“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и е посветен на празника на българската писменост и култура.

В навечерието на един от най-светлите български празници – 24 май, младите изпълнители от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна ще зарадват публиката с музикален поклон пред делото на братята Кирил и Методий. На 23 май от 11 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще витае духът на празника на писмената.

„Програмата е изцяло от българска музика и български танци – споделя директорът на НУИ „Добри Христов“ Румяна Петрова, популярна сред малчуганите като Госпожа Виола – водещата на концертите от поредицата „Варненско лято за деца“. – Ще слушаме любими химни в изпълнение на Детския хор, съпровождан от Младежкия симфоничен оркестър с диригент маестро Страцимир Павлов. Елитните ансамбли на училището – симфоничният оркестър, народният оркестър и хор, духовият оркестър, акордеонният ансамбъл и ансамбъл „Виолино“ ще представят шедьоври на българската класическа, фолклорна и естрадна музика, а танцьорите ще внесат още празнично настроение със своите ярки носии и виртуозни стъпки. Вярваме, че спектакълът ще предаде на нашата публика огромната емоция, с която нашите талантливи ученици се готвят за тази среща и че всички заедно ще изпитаме гордостта да бъдем последователи на първоучителите на българската култура.“

Момент от изпълнения на състави на НУИ „Добри Христов“ – Варна, архив, снимка Росен Донев

Началото ще бъде тържествено с химните на Република България и на Св. св. Кирил и Методий, изпълнени от Младежкия симфоничен оркестър при НУИ „Добри Христов“ и Представителния детски хор под палката на маестро Страцимир Павлов. Ще ги последва неравноделният ритъм на една от емблемите на българската симфонична музика „Ръченица“ на Петко Стайнов, също в изпълнение на симфоничния оркестър и детския хор, а естественото продължение ще дойде с български танци и с народната песен „Малка мома цвете брала“, изпълнена от Детския фолклорен ансамбъл с ръководител Недко Царев и хормайстор Иванка Друмева. Фолклорната линия ще продължат инструменталистите от Гайдарския оркестър с ръководител Алексей Енчев, а след тях на сцената ще излезе Духовият оркестър с ръководител Любомир Александров. Акордеонният ансамбъл с ръководител Веселин Иванов ще изпълни пиесата „Танц със сопи“, а Ансамбъл „Виолино“ с ръководител Антоанета Илиева – „Фа, ми, фа“.

Момент от изпълнения на състави на НУИ "Добри Христов" - Варна, архив, снимка Росен Донев
Момент от изпълнения на състави на НУИ „Добри Христов“ – Варна, архив, снимка Росен Донев

Обичаната песен „Сбогом, моя любов“ ще поднесе на публиката Младежкият симфоничен оркестър при НУИ „Добри Христов“ със солист Донко Марков и диригент Страцимир Павлов. Маестро Павлов е събрал някои от най-любимите български естрадни песни и ги е аранжирал за симфоничен оркестър в „Българска сюита“, която ще прозвучи, изпълнена от Младежкия симфоничен оркестър.

Народният оркестър с ръководител Симеон Симеонов ще излезе за красивия фолклорен финал на празничния концерт. Ще чуем „Криво хоро“ и „Заспала ми е Янчица“ със солист Сияна Атанасова. Прекрасната българска песен „Мома Ангелина“ ще сложи точката на този много български концерт, за нея цялата сцена на Зала 1 ще се изпълни с инструменталисти и певци от Младежкия симфоничен оркестър, Народния оркестър и Народния хор на училището, с диригент на хора доц. Йорданка Неделчева.

Празничният спектакъл е безплатен за децата до 6-годишна възраст, входът за по-големите и родителите е с билет на символичната цена от 2 лв.

Бъдете на 23 май от 11:00 в  Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, за да почувствате духа на предстоящия Ден на българската писменост и култура с „Варненско лято за деца“!

Билети: https://fccvarna.bg/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82/e7b7cebe6b613a4d81f72056bf9e1660

http://www.varnasummerfest.org/

Нина Локмаджиева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други