Днес е 13.07.2024

XVII „Фолклорен изгрев“ от 18 до 20 юни във Варна

19.05.2021
Фолклорен изгрев 2019
Фолклорен изгрев, архив

17-то издание на Националния музикален фестивал ще изпъстри Grand Mall с настроение, а авторитетно академично жури ще отличи най-добрите. Входът е безплатен.

На 18 юни Grand Mall отново ще бъде домакин на Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“. Певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават за наградите на пролетното издание на любимия на младите изпълнители фестивал.

Все още се приемат заявки за  конкурса. До 10 юни е крайният срок.

Талантите ще се състезават за престижните отличия пред жури от уважавани изпълнители и преподаватели – авторитети в българската фолклористика. Организатори на форума са продуцентска компания „Сънрайз Маринов“, фолклорна телевизия „Сънрайз Мюзик“ и Grand Mall. 17-то издание на „Фолклорен изгрев“ по традиция е под патронажа на кмета на район Младост във Варна Христо Христов и се осъществява със съдействието на Община Варна.

„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти. Най-малките са деца от 3-годишна възраст, има и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора представя солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Фолклорен изгрев архив
Фолклорен изгрев, архив

Председател на журито ще е бъде акад. Милчо Василев – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. д-р Тодор Киров – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ в АМТИИ-Пловдив, маестра  Ваня Монева – продуцент „Фолклорна музика“ в БНР и диригент на хор „Ваня Монева“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио, д-р Данислав Кехайов – народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър. В журито ще бъдат също народният певец Ивайло Герасимов, доц. д-р Ивайло Иванов, преподавател в катедра „Изкуства“, специалност Хореография при ВСУ „Черноризец Храбър“ – Варна и странджанската народна певица и организатор на фолклорни фестивали в страната Златка Ставрева.

Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Кметът на район Младост във Варна Христо Христов е осигурил и три парични награди за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област.

Началото е в петък, 18 юни, от 10 часа. А официалната церемония по откриването ще е от 14 ч. с участието на Фолклорен ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУ за ХНИ) „Константин Преславски“ във Варна и официалните гости.

Фолклорен изгрев 2021
image description

Повече информация за Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ търсете във Фейсбук: https://web.facebook.com/NMF.Folkloren.izgrev/

Нина Локмаджиева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други