Днес е 22.06.2024

Изкуството да отглеждаш орхидея

13.05.2021

Изкуството за отглеждане на орхидеи много плахо навлиза у нас. Вече и в България има колекционери на високо ниво, които отглеждат изискани видове, но все още ги няма изложенията и конкурсите с награди – истинската оценка за орхидееното изкуство. Не се забелязва и стремеж към познаване на произхода, наименованията, условията за отглеждане освен у тесен кръг познавачи.

Възхитителни, примамливи и много странни, орхидеите са извор на вдъхновение в Китай и Япония от повече от 2000 години. Орхидеената страст в Западния свят е с близо 300-годишна история. Но у нас, както и с много други занимания, орхидеите се свеждат повече до небцето и стомаха, отколкото до естетическото преживяване: от грудките на салепите се е правела топла напитка с несравним аромат. Съседите в Турция я приготвят и до днес, но поради вандалското изравяне на цели полета, вече – от синтетичен сурогат, а не от истински орхидеи.

Какво е изкуството за отглеждане на орхидеите? Това е знанието, умението и естетичното чувство да се отглежда орхидея в култивация – с изправен цветонос, лъскави листа, аранжирана върху кора или в специална саксия. Това води до различни стилове на аранжиране, снимане, рисуване, ботаническа рисунка, декоративно изкуство. В природата орхидеите растат основно по дървета и камъни, в Тайланд и Виетнам ги има по керемидите на храмовете, а в Латинска Америка – по високите мъгливи планини, брулени от постоянни ветрове. Орхидеи, всъщност, няма само на Антарктика. 

Всичко започва с аромата – израелски археолози откриха през 2019 г. следи от ванилия в ритуално погребение. Ванила е орхидеята, най-отдавна позната на човечеството, а и най-известната в света. Китайски поети и калиграфи се вдъхновявали от Dendrobium moniliforme, а знатните дами ароматизирали кимоната си с цветчетата.

Neofinetia falcata

В императорския двор на Япония Neofinetia falcata била символ на императора и неговата божествена същност. Само той имал право да притежава орхидеи. Страните в Латинска Америка, Сингапур и Тайланд имат различни характерни видове за свой герб. След като ги откриват, европейците буквално ги издигат в култ и цените на нови видове надхвърлят на борсата цената на златото.

Представата за това „що е орхидея“ в Европа с времето е променлива – започва с катлеи и цимбидиуми, стига до пафиопедилуми и фаленопсиси. В днешно време синоним на орхидея е именно познатия и залял хипермаркетите хибриден фаленопсис.

Крум Сотиров, снимки архив Първо орхидеено общество

Крачката от супермаркетската представа до целенасочената култивация в колекция, излагане и снимане направихме с Крум Сотиров и Първо орхидеено общество в България. И заедно продължаваме, защото вярваме, че изисканият свят на орхидеите има своята претенция да бъде познаван, преподреждан и пресъздаван от хора с култура и вкус.

Искра Сотирова

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други