Днес е 02.03.2024

„Да докоснем Португалия!“ – мултимедиен концерт на 12 юни във Варна

01.05.2021

„Rumos Ensemble” ще ни накара да се влюбим в музиката и културата на богатата с артистични традиции европейска страна в емоционален спектакъл в Зала 1 на Фестивалния комплекс.

Само до 9 май – Великденска промоция – всички билети от 20 до 30 лв. – с 5 лв. отстъпка.

image description

Варна ще бъде домакин на един проект, който събира любовта на изпълнителите от „Rumos Ensemble” към тяхната родна страна и увлича хора от различни народности в откриването на културни богатства, напластявани с векове в музиката, архитектурата, изобразителното изкуство и начина на живот. Спектакълът ще гостува в морския град на 12 юни в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, след като вече е получил високите оценки на критиката и публиката на четири континента.

Организаторите стартират продажбите на билети с Великденска промоция.  Само до 9 май всички билети от 20 до 30 лв. ще бъдат с 5 лв. отстъпка и ще са на цени от 15 до 25 лв.

„Да докоснем Португалия!” е мултимедиен музикален проект на трима класически португалски изпълнители с блестяща международна кариера – пианиста Жоао Вашко, цигуларката Ан Виторино Д’Алмейда и кларинетиста Луиш Гомеш. Проектът е представен за първи път в Лисабон през април 2015 г. и оттогава става посланик на португалската музика и култура по света, шествайки по сцените в Германия, Франция, Швейцария, Дания, САЩ, Бразилия, Южна Африка,Тунис, Намибия, Куба, Кабо Верде и Китай.

Каква е формулата на този иновативен музикален проект? – микс от стилистичен и артистичен кросоувър, вдъхновен от огромна любов към културното наследство, и смел подход на тримата музиканти в новия прочит на традиционното португалско изкуство, близък до публиката от всяка възраст.

Ще прозвучат аранжименти за трио на традиционна музика от десет региона на Португалия, а визуалната доминанта на спектакъла ще бъдат оригиналните кадри, разкриващи природната красота и величествената архитектурата на страната, пасторалните и градски пейзажи сцени, кипежа на жизнената енергия в живописните квартали, достолепието на паметниците на културата, вихъра на танците.

Проектът е красива възможност за българската публика да се докосне до духа на Португалия и да опознае културното богатство и разнообразие на една от най-атрактивните европейски държави.

Мултимедийният музикален проект „Да докоснем Португалия” се представя във Варна по повод закриването на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз. Организатори са Община Варна и Елит Проджектс Мениджмънт с изключителната подкрепа на Посолството на Португалия в София и Институт „Камойш”.

Билетите са на цени от 15 до 30 лв., предлагат се на Касата на Фестивалния и конгресен център и онлайн  от сайта https://fccvarna.bg/buy-ticket/137c71b91e6ee9a6fe1e44e20ed642c2

Великденските промо цени с 5 лв. отстъпка се отнасят за билетите от 20 до 30 лв. и важат до 9 май 2021.

МУЗИКАНТИТЕ В ПРОЕКТА

Жоао Вашко е преподавател по пиано в Националната консерватория в Лисабон, неговото време е разделено между преподаването, сцените, видеото и фотографията. Изявява в редица страни в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия, както и на най-големите португалски сцени. Издава компактдиска „AlémFado“ за соло пиано,  DVD “Tocando Portugal” на „Ансамбъл Румос“ с португалска музика, както и филм за Португалия. Първата му творба като композитор е написана през 2016 г. за пиано трио, след което издава компактдиск „20 пръста – от Моцарт до Чико Буарке“, записва рецитал за пиано на 4 ръце с Едуардо Жордао. През 2020 г. пише първия си концерт за пиано, поръчан от пианиста маестро Армандо Мота, чиято премиера ще се състои през 2021/22.

Жоао Васко завършва Националната консерватория в Лисабон при проф. Антонио Тоскано, Escola Superior de Música в Лисабон в класа на проф. Мигел Енрикес и има магистърска степен по музикални изкуства от Universidade Nova на Лисабон. Той е и фотограф и режисьор на филми и видео. Първият му късометражен филм „A Carruagem“ (2015) е награден на фестивала за дигитални филми Inatel, селектиран е за фестивала в Кан „Short Film Corner“ и печели „Grand Prix Cinerail“ на фестивала Cine Rail в Париж. Вторият му филм, късометражният документален „Дърворезба или най-красивата работилница в света“ (2017), е селектиран от редица американски и европейски филмови фестивали и прожектиран в страни от четири континента, спечелвайки награда на публиката на 18-ия Фестивал в Лукания в Южна Италия. Най-новият филм на Жоао Васко „111 671 – Балада за пиано“ е документален филм, получил награди в няколко филмови фестивала.

www.joaovasco.com

Ан Виторино Д’Алмейда е цигуларка, композитор и преподавател в Националната консерватория в Лисабон, където заема длъжността помощник-директор от 2017 до 2019 г. Родена през 1978 г. във Франция, тя  прекарва първите пет години от живота си във Виена, където са и първите й контакти с музиката.  През 1986 г., вече в Лисабон, започва уроци по цигулка при Инес Барата и завършва 8-годишното си обучение под ръководството на Леонор Прадо. През 2003 г. завършва  Academia Nacional Superior de Orquestra (ANSO) в класа на Агнес Сароси. По време на музикалната си кариера Д’Алмейда посещава редица курсове при известни цигулари и педагози, като Джеймс Далгрийн, Херардо Рибейро, Галина Турчанинова, Жил Апап и Максим Венгеров. През 2004 г. тя придобива специалност дирижиране на оркестър в ANSO. Свири редовно с редица португалски оркестри, сред които  Португалския симфоничен оркестър, оркестър Гюлбенкян и Оркестър Синфониета на Лисабон.

Като композитор  Д’Алмейда  започва кариерата си снаградата за най-добра музикална творба в конкурса „Театър в десетилетието на 97“. Композира музика за редица театрални пиеси, изпълнявани в Португалския младежки институт, Teatro da Comuna и Teatro da Trindade. През 2006 г. композира музиката за документалния филм „Писма до диктатурата“ на режисьора Инес де Медейрос, прожектиран в Португалия и чужбина, както и саундтрака към късометражния филм „Инсулт“ на София де Ботън. През 2014 г. пише музика за саундтрака към късометражния филм „A Carruagem“ на Жоао Васко, удостоен с почетно отличие на видеоконкурса Inatel и победител в Grand Prix Cinérail 2015 в Париж. Тя е представителен композитор на Фестивал Gravíssimo! през 2017, 2018 и 2019 и композитор към Камерния оркестър на Кашкайш и Оейрас през 2018 г. През 2019 г. прави оркестрация на джингъла за новините на португалската телевизия (RTP).

Като един от основателите на квартет Lopes-Graça / 2005 – 2014/, тя свири често на сцените на едни от най-големите португалски и чуждестранни театри, както и в Андора през 2008 г. и в Бразилия през 2013 г., участва в музикални работилници в Куритиба, Сорокаба и Бразилия. С този квартет тя записва през 2008 г. компактдиска „Португалска музика за квартет“ с творби на Антонио Викторино д’Алмейда и Фернандо Лопес-Граса и получава наградата Authors SPA.

Ана Викторино д’Алмейда е един от основателите на квартета Camões и триото Rumos Ensemble, създадено през 2015 г., с които концертира в Бразилия, Германия, Дания, Намибия, Южна Африка, САЩ, Куба, Франция, Швейцария, Тунис, Кабо Верде и Китай. Тя  ръководи редица майсторски класове в Португалия и чужбина, сред които в Португалското училище в Мапуто (Мозамбик) през 2011 и 2012 г., Музикалната работилница на Куритиба (Бразилия) през 2013 г. и град Прая (Кабо Верде) през 2017 г. През 2019 г. тя записва двоен компактдиск „A Sombra dos Sentidos“, включващ нейни камерни творби под лейбъла AvA Musical Editions с помощта на SPA и GDA. Едно от произведенията в този албум „Contos e Improvisos“ за туба и пиано получава през 2019 г. наградата Harvey Philips в Айова (САЩ). От юли 2019 г. тя е изпълнителен член на борда на OPART E.P.E.

Луиш Гомеш учи в Националната консерватория в Лисабон  и завършва Escola Superior Música de Lisboa. Продължава обучението си в консерваторията в Ротердам, има магистърска степен  по психология и педагогика на музиката от FCSH Universidade Nova de Lisboa. Луис Гомес е носител на редица награди и журира в няколко национални и международни конкурси по кларинет и бас кларинет. Свири с Jeunesses Musicales World Orchestra, Средиземноморския младежки оркестър, New Philharmonia Portuguesa, Sinfónica Juvenil и Младежкия португалски оркестър.

Като солист свири с Orchestrutopica, оркестъра  на Кашкайш и Оейрас, Лисабонската група за съвременна музика, Moterrey Clarinet Festival Orchestra и Symphonic Band PSP. Сътрудничи си с Оркестър Калуст Гюлбенкян, Португалския симфоничен оркестър, Orchestrutopica, Оркестър Синфониета на Лисабон и Лисабонския столичен оркестър. Член е на Лисабонския кларинетен квартет, Лисабонската група за съвременна музика, Ансамбъл Румос („Rumos Ensemble”) и е директор на културната асоциация CULTIVARTE.

Преподавател е по кларинет в Националната консерватория и университета Евора.

Луис Гомес е представител на музикалните брандове Selmer Paris и Vandoren.

Нина Локмаджиева

https://www.facebook.com/events/853176155409751

Други