Днес е 01.03.2024

Готов е дигиталният каталог на фестивалите във Варна

26.04.2021
Плакат с автограф на Нина Кираджиева от Международния балетен конкурс на Йордан Александров, РИМ-Варна
Плакат с автограф на Нина Кираджиева от Международния балетен конкурс на Йордан Александров, РИМ-Варна

Дигиталният каталог на фестивалите във Варна е готов след осем месеца работа и на 23 април екипът, който го подготви, го представи пред публика в Арт салона на Радио Варна. Сайтът https://varnafestivals.eu се реализира по проект, подкрепен от Националния фонд „Култура“. След интензивна изследователска и събирателска дейност е публикувана информация за 75 фестивални събития във Варна през периода 1926-2021 г.  Колекцията съдържа над 1200 дигитализирани архивни единици. Систематизирани са архиви от Община Варна, Радио Варна, Регионален исторически музей – Варна, Държавен архив – Варна, Регионална библиотека „П. Славейков“, както и на многобройните организатори на фестивали.

Проектът е реализиран от Арт Диалог ЕООД с ръководител Любомир Кутин. „Каталогът представлява интерес за всички, които се интересуват от значимите художествени факти във Варна от последния век – споделя Любомир Кутин. – Надяваме се, че той ще подпомогне образованието по изкуства в училищата и университетите. Информацията в сайта, представена на български и английски език, ще ориентира по-добре туроператори, хотелиери, ресторантьори за разнообразието от артистични инициативи в региона.“

Позив за първите Летни музикални тържества 1926 г.
Позив за първите Летни музикални тържества 1926 г.

Потребителите ще могат да се запознаят с позива, в който се обявява създаването първия български фестивал – Летните музикални тържества през 1926 г. Над 100 видеосюжета представят фрагменти с участието на най-значимите изпълнители, гостували на фестивала: Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Катя Ричарели, Шведския  кралски балет, виолончелистите Янош Щаркер и Любомир Георгиев, цигуларите Георги Бадев, Минчо Минчев и Васко Василев /като тийнейджър/ и много други. Уникални фотокадри представят легендарната постановка на „Кармен“ през 1968 г. с режисьор Димитър Узунов, диригент Емил Главанаков, Александрина Милчева в ролята на Кармен и Тодор Костов като Дон Хозе, концертите в църквата „Св. Атанасий“ и много други. Съдържанието на сайта включва и представителна колекция от наградени творби от Международното биенале на графиката и всички големи събития за визуални изкуства.

Албин Бруновски от Международното биенале на графиката 1983 г.
Албин Бруновски от Международното биенале на графиката 1983 г.

Нина Локмаджиева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други