Днес е 17.05.2024

Цариците на Марина Варенцова-Русева в изложба

14.04.2021

Изложба на Марина Варенцова-Русева ще бъде експонирана в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, от 16 април до 9 май 2021 г. Колекцията включва платна живопис на утвърдената варненска художничка, изкушена от символните и митологични теми, от пейзажа и натюрморта. Нов акцент в работата на Марина Варенцова-Русева са създадените през тази година портрети на български царици. Изложбата е своеобразна творческа равносметка на последните десетилетия на авторката и се реализира с подкрепата на Община Варна.

Изложбата представя Доротея Павлова, уредник в ГХГ – Варна:

Марина Варенцова-Русева е художник, който активно навлиза в художествения живот на града ни в средата 1990-те години. Тя се установява във Варна през 1995 г., след като е получила академично художествено образование по живопис в Петербург и представя значителен брой изложби съвместно със своя съпруг – художника Николай Русев. Така Марина Русева за кратко време успява да се утвърди като уважаван член на групата на варненските художници.

Нейното изкуство е усвоило традицията на класическата руска реалистична живопис, обогатена с лирически интонации, влияние от руския символизъм, формиран от фантастични и религиозно-митологични теми, както и импресионистичните уроци на пленерната живопис.

Настоящата изложба е равносметка за нейния автор. Пейзажите, натюрмортите, портретите и фигуралните композции, представени в експозицията, имат за основание условностите на натурата. Основополагащото начало в картините на Марина Русева е линеарната рисунка, която извежда формата в рационалната конструктивна логика, верният локален цвят има изобразителен и познавателен характер, а фигуративността като базисен пластичен принцип още веднъж свидетелства за високата рисувателна култура на художничката.

Натюрмортите и композициите с цветя предизвикват към т. нар. „близко гледане”. Предните планове са силно скъсени и провокират зрителя да изживее опредметена реалност. Тя се превръща в интимно естетическо преживяване, радост за сетивата. Порцелановите фигури, цветните вази, кристалните съдове и свежите цветя, създават образи, наситени с искрящо богатство, светлина, блясък и младост. Пейзажите от района на Северното Черноморие, където природата предоставя на художника разнообразни хоризонти, обширни панорами и високо небе, са структурирани в правилни композиционни планове, формите са ясно организирани, а живописната материя е изградена посредством фини и прецизни мазки, които преливат в общите обеми на изобразените обекти. Водата и небето са предадени с равен тон, предаващи светлата, спокойна и ведра атмосфера на пейзажа. Художничката знае как да преобрази една тривиална гледка в картина с отморяваща красота. Художествените инвенции имат способността така да завладяват погледа на зрителя, че да го привикнат да търси идеала на художника. Посредством своето творчество Марина Русева приучава публиката да вижда „живописното” и в най-обикновените изгледи.

Символистичните композиции на Марина Русева препращат към метафизичните измерения на битието. Жената, олицетворение на Вселената, началото, живота и инстинктивните сили е изобразена като творец на видимия материален свят – небето, водите и звездите.

Най-новите произведения, датирани през настоящата година, представени в експозицията, са портрети на седем български царици – Анна Куманката, Анна Мария Арпад, Ирина Комнина, Мария Кантакузина Палеологина, Теодора, Анна-Неда и Сара-Теодора. Историческата достоверност на образите, облеклата и царските инсигнии са консултирани с проф. Пламен Павлов – историк, специалист по Средновековна история и проф. Николай Овчаров – археолог. Колекцията е създадени по инициатива на Александър Митушев. Рисуването на тези портрети е истинско творческо предизвикателство пред Марина Русева. Образите са изведени от застинилостта на официалния академичен исторически портрет. Силуетната линия при персонажите е раздвижена, позите и жестовете са разнообразни и фигурите намират свободно композиционно решение в пространството. В задните планове са изобразени български пейзажи. Авторката е търсила в образите да предаде не толкова царственост, достолепие и монументалност, колкото характера, одухотвореността и женската красота на българските царици.

За  изкуството на Марина Русева проф. Вячеслав Бабияк споделя: “Нейните картини приличат на снимки, но от друг жанр… Ако това са пейзажи, можете да стъпите в тях, като забравите за двуизмерността на платното и рисунката, това е част от живата действителност, затворена в рамка”.

Марина Варенцова-Русева е родена през 1971 г. в Санкт Петербург. Завършила е Художествена гимназия в Новгород, а през 1995 г. се дипломира в катедра „Живопис” на Руския държавен педагогически университет „А. И. Херцен”. От същата година живее и работи във Варна.

Представяла е изкуството си в 46 самостоятелни и  съвместни с художника Николай Русев изложби във Варна, София, Пловдив, Ню Йорк, Лондон, Берлин, Анкара, Будапеща. Участвала е в над 70 национални и международни пленери в България, Азия и Европа. Нейни произведения са публикувани в специализирани издания за изкуство във Великобритания, САЩ, България, Румъния, Германия, Хърватия, Сърбия, Унгария и Турция.

Награди:

„Арт Дарител 2015“ – награда на фондация „Св. Св. Константин и Елена“ – 2015;

Награда на „Cityhall“  – Мангалия, Румъния – 2013;

„В търсене на образ“ – Варна – 2007;

Носител на награда „Варна“ – 2014

http://varnacityartgallery.com/

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други