Днес е 17.05.2024

Премиера на „100!“ и отличия за Варненския драматичен театър

13.04.2021
Момент от спектакъла "100!"
Момент от спектакъла „100!“

Дългоочакваният първи юбилеен спектакъл „100!“ на Драматичен театър Стоян Бъчваров“, с режисьор Боян Иванов, хореограф Татяна Соколова и сценограф Елица Георгиева, поднесен на 12 април 2021 година с изключителна енергия и отдаденост от актьорите, бе съпътстван през цялото време от овациите и аплодисментите на публиката. След спектакъла на кратка церемония бяха оповестени наградите за 100-годишния юбилей на театъра.

Момент от спектакъла "100!" - 12 април 2021
Момент от спектакъла „100!“

Плакетът „Св. св. Кирил и Методий“ от Президента на Република България Румен Радев ще бъде връчен при удобен случай. Грамотата от Министерството на културата за високи постижения в областта на културата бе връчена от заместник-министъра на културата Румен Димитров на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Почетният плакет от Съюза на артистите в България бе поднесен лично от Христо Мутафчиев, председател на САБ още на 12 март, рождения ден на театъра. Кметът на Община Варна Иван Портних връчи на Даниела Димова Почетен плакет на кмета на Варна и Почетна награда – картина на театралната сграда от Владин Владев на Веселина Михалкова, артистичен директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Екипът на театъра получи и Почетния знак на Двореца на културата и спорта във Варна.

Отличия за Варненския драматичен театър
Отличия за Варненския драматичен театър

За 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ пристигнаха близо 100 поздравителни адреса, както на рождения ден на театъра 12 март, така и на 12 април, премиерния ден за юбилейната постановка „100!“.

Екипът на театъра благодари за приветствията и цветята от Председателя на Народното събрание, Президента на Р България; Министерството на културата, МТФ „Варненско лято“, САБ; НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“; Театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“, драматичните театри в Русе, Шумен, Пловдив и Габрово, Икономически унивеститет – Варна, ВСУ „Черноризец Храбър“, Държавен архив – Варна, РБ „Пенчо Славейков“, ГХГ „Борис Георгиев“, ДКС, ФКЦ и много други.На 12 април пристигнаха цветя от Министерството на културата, кмета на Варна, Драматичен театър Пловдив, БНР – Радио Варна, поздравителен адрес и цветя от Държавен куклен театър Варна, цветя от артист-солистите на Държавна опера Варна и от Балетната трупа при Държавна опера Варна.

Аплаузи за Варненския драматичен театър
Аплаузи за Варненския драматичен театър

Виолета Тончева

Фотографии Росен Донев

https://www.dramavarna.com/

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други