Днес е 26.05.2024

Роберт Баръмов: „Винаги съм искал да бъда свободен“. Художникът премина в зоната на абсолютната свобода.

05.03.2021
Роберт Баръмов, „Закрилник“ 3, суха игла
Роберт Баръмов, „Закрилник“ 3, суха игла

In memoriam Роберт Баръмов, 1966-2021

Нова голяма загуба за българското изкуство. Цененият в Европа и у нас артист, майстор на интелектуалните предизвикателства и търсач на идеи, стана поредната жертва на COVID-19.

Напусна ни Роберт Баръмов – един от знаковите художници, родени и изградили се като артисти в България, но наложили името си и в артистичното пространство на съвременното изкуство на Европа и света. През годините философското самовглъбяване на Баръмов раждаше многопластови послания, които често предизвикваха намеси в градската и социалната среда. Неговото сложно структурирано мислене отвеждаше зрителите към откриването на кодовете на един елитарен творчески свят, в който естетиката на провокацията правеше възможни немислими на пръв поглед срещи между традиционни техники и новаторски пробиви. Роберт Баръмов беше смел в проектите си, работеше по нови замисли  и си отиде ненадейно, без да успее да ги реализира. Загубата за Варна и за българското изкуство е голяма.

Роберт Баръмов, „Радост от живота“, суха игла
Роберт Баръмов, „Радост от живота“, суха игла

През годините художникът има множество награди и отличия, получени на различни международни форуми, а творчеството му е следено с интерес от колекционерски и артистични кръгове. Авторът е реализирал частично в чужбина различни идеи за цялостни тематични концептуални изложби. „Да си артист означава чрез играта с материалите да им придадеш вида, който отговаря на моментното ти настроение – казваше Роберт Баръмов. – Имам много идеи за авторски проекти. При тях водещото е идеята, всичко останало, независимо от жанровете, които включвам, й е подчинено. Става въпрос да изразя своето собствено отношение към други съвременни автори, мнението ми за световната ситуация в изкуството“.

Роберт Баръмов, Проект "Миграции" - "Домът на артиста", акрил, платно. От проекта "Резервирани идеи", изложба в Градската художествена галерия Варна, 2019
Роберт Баръмов, Проект „Миграции“ – „Домът на артиста“, акрил, платно. От проекта „Резервирани идеи“, изложба в Градската художествена галерия Варна, 2019

Роберт Баръмов е роден през 1966 г. във Варна. Завършил е Художествената гимназия в София, а през 1994 г. се дипломира в специалност Графика в Националната художествена академия в София.

Реализирал е свои проекти и инсталации на международни форуми за графика и съвременно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия, Дания, Китай, Италия, Белгия, България и др., сред тях са престижните музеи Kulturhaus в Хановер;  Музей на модерното изкуство в Боденбург; Museum Art Frederikshavn; Музей Castle в Малборк; Национален музей в Пекин; Национален природонаучен музей в София; Исторически музей в София;  Градска художествена галерия Варна.

Художникът работи в областта на графиката, инсталацията и съвременните текстове. Отличен е с над 40 международни награди за графика и съвременно изкуство.

Роберт Баръмов

Мисли на Роберт Баръмов за неговото изкуство:

„Винаги съм искал да бъда свободен и изкуството ми дава тази свобода. Разбира се, пълната свобода е абстрактно понятие. В нас винаги има закодирани неща като дълг, например. Винаги ще си зависим от нещо, ако не финансово, то емоционално. Считам себе си за свободен, постигнал донякъде целите си човек, но все още далеч от амбициите си. Имам още много да работя, надявам се, че съм стъпил на добра платформа, върху която да се развивам…“

Екипът на Градската художествена галерия – Варна, се присъединява към скръбта на близките с искрени съболезнования.

Поклон пред паметта на Роберт Баръмов!

Светлина в безкрайните пространства на абсолютната свобода, Роберт!

Снимки Александър Николов

Градска художествена галерия Варна

http://varnacityartgallery.com/

Артистичните събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други