Днес е 03.03.2024

Фестивал на изкуствата започва от 20 февруари в НУИ „Добри Христов“

12.02.2021
НУИ Добри Христов Варна

Началото е с Ден на отворените врати за кандидат петокласниците.

Следва поредица от музикални и танцови спектакли, изложби, инсталации, в които ще блеснат талантите на възпитаниците на елитното варненско училище.

Кулминация на фестивала ще бъде гала концертът „Традиция с бъдеще“ на 23 февруари във Фестивалния и конгресен център.

12.02.2020

След огромния успех на първото издание на фестивала „Традиция с бъдеще“, който отбеляза 75-годишния юбилей на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ през 2020, легендарното варненско Музикално училище се готви за ново издание. Този път в рамките на фестивала ще се включи и поредният Ден на отворените врати – една утвърдена практика, която се радва на голяма популярност сред родители и бъдещи ученици. Преди броени дни училището посрещна любопитните кандидат първокласници, а сега – на 20 февруари, събота, ще отвори вратите си за кандидатите за пети клас и техните родители.

Румяна Петрова, директор на НУИ "Добри Христов" - Варна
Румяна Петрова, директор на НУИ „Добри Христов“ – Варна

„Ще поканим нашите бъдещи ученици в ателиетата, в които творят малките художници – споделя директорът на НУИ „Добри Христов“ Румяна Петрова. – Там те ще могат да проведат консултации с преподавателите, като отново ще следваме предварителния график, по който работим в условията на COVID 19, за да избегнем всяка възможност за струпвания на хора. Графикът ни помогна да създадем отлична организация в Деня на отворени врати с първокласниците, затова ще продължим да се придържаме към него. Освен за специалност Изобразително изкуство, сме осигурили консултации и за двата вида танцови специалности – класически танц и български танци. Ще има и консултации по солфеж за музикалните специалности, които могат да бъдат започнати след пети клас – това са класическите духови инструменти и народните инструменти. Очакваме с нетърпение срещата с талантливите деца, които искат да станат част от нашето творческо семейство.“

На 20 февруари училището ще отвори врати в 9:00 за консултациите за художници, а в 10:00 за танцовите и музикалните специалности. Участието в консултациите е само по предварителен график, а записването става на тел. 052 620 725 и 0876 077 569 от 8 до 16 часа. Крайният срок за записване е четвъртък, 18.02.2021.

Денят ще даде и старта на дългоочаквания фестивал на изкуствата „Традиция с бъдеще“, който трябваше да се проведе през декември, но беше отложен заради епидемичната ситуация.

НУИ Добри Христов Варна

В 13:00 на 20.02. ще бъде официално открито преобразеното коридорно пространство на историческата сграда на НУИ „Добри Христов“. Новата визия е плод на инициативата „Изкуство в крачка“, която превръща училищните коридори в изложбени галерии. „Досега всички бяхме ежедневно потопени в звуковата среда на репетиращите ни музикални таланти, а отсега нататък всеки ден ще бъдем обгърнати и от картините, създадени в нашите ателиета за визуални изкуства“ – споделя Румяна Петрова. – Вярваме, че така всеки един от нас – и учителите, и особено учениците – ще оценява при всяка своя крачка привилегията да бъде част от живия храм на изкуството във Варна“.

Кулминация на фестива ще бъде гала концертът „Традиция с бъдеще“ на 23 февруари. От 18:30 той ще събере в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център представителните състави на училището. На голямата сцена ще излязат класически и фолклорни хорове, оркестри и ансамбли, а специално място в програмата ще имат балетът и българските танци.

НУИ Добри Христов Варна

25 февруари е паметна дата за училището – на този ден през 1945 основателите на Музикалното училище са представили официално с концерт пред варненската публика новооткритото учебно заведение, демонстрирайки своя талант и заявявайки своята отговорност към изграждането на бъдещите варненски музиканти. Тази година отбелязваме „76 години от началото“ с концерт на учителите в Градската художествена галерия от 18:30.

На 27 февруари от 11:00 в Концертната зала на НУИ най-малките ученици ще покажат как се справят със сложността на ансамбловото свирене сами, без помощта на своите учители, в концерта „Артисти от бъдещето“.

На 1 март солистите от специалност „Поп и джаз пеене“ ще докажат, че могат да пеят и без микрофон в рецитала „Акустична версия“ в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа.

На 2 март млади талантливи китаристи и скулптори ще направят съвместна арт инсталация „Музика и форма“ в Арт салона на Радио Варна от 18:30.

На 3 март от 18:00 училището ще представи във Фестивалния и конгресен център спектакъла „Магията на българската музика и танц“. Събитието е организирано в партньорство с Община Варна.

НУИ Добри Христов Варна

На 4 март в Концертната зала на НУИ от 18:30 часа клавирна катедра ще представи своя специален проект „Партньори по клавишите“, в който учители и ученици свирят в клавирни дуа рамо до рамо на сцената.

Фестивалът ще завърши на 5 март с концерта „Европейската традиция във Варна“, в който солисти и камерни ансамбли ще представят музиката на Европа в Градската художествена галерия от 18:30 часа.

Всички събития от програмата на фестивала ще бъдат провеждани при спазване на мерките за безопасност, а посетителите ще е необходимо да бъдат с маски.

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

www.artschool-varna.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други