Днес е 12.06.2024

ММФ „Варненско лято“ – случилият се български фестивал през 2020

22.12.2020
Варненско лято
Момент от откриването на „Варненско лято“ 2020

В най-трудната за културата година Международният музикален фестивал „Варненско лято“ беше един от малкото големи фестивали в Европа, които имаха свое редовно издание.

Първият български фестивал успя да организира едно силно емоционално издание, което се запомни от благодарната публика с блестящи върхови изяви.

Най-дълголетният български фестивал – Международният музикален фестивал „Варненско лято“, завършва 2020 година с равносметка, отчитаща огромни предизвикателства, но и вдъхновяващи позитиви. Изданието надмина всички очаквания на специалисти и публика и стана едно от най-силните музикални събития в страната и на континента.

Организационният екип на фестивала, воден от артистичния директор проф. Марио Хосен, директора на дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна Антония Йовчева и началникът на отдел „Фестивали и проекти“ Десислава Георгиева, управляваше изключително гъвкаво промяната. На всички възможни нива се налагаха непрекъснати промени – и в програмирането, и в замяната на участници, и в логистиката, и в залите. Това се случи с цената на огромни усилия на целия екип и с подкрепата на приемащите културни институти – НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ – Варна, Градската художествена галерия, Регионалния исторически музей, Двореца на културата и спорта – Летен театър  и Фестивалния и конгресен център.

Равносметката е 36 проведени концерти и спектакли, 9150 продадени билети, 5 музикално-сценични премиери, 3 премиерни концерта, 14 изпълнители, които за първи път участват във фестивала. Има и нещо, което не може да се измери с числа – преданата любов на варненската публика, която в трудните условия още по-силно се влюби в изкуството на музиката и в своя обичан фестивал.

Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна, споделя:

ММФ „Варненско лято“ е международната културна визитна картичка на Община Варна и отговорността към най-дълголетния  фестивал в България е голяма. Благодарна съм, че имахме безрезервната подкрепа на кмета на Община Варна в лицето на г-н Иван Портних , имахме финансиране и публика, за да реализираме програмата на живо, което е нещо безценно и рядко във фестивалния свят към днешна дата. Като пряк зрител на цялата програма на Фестивала не мога да скрия изпълващото ме удовлетворение от аплодисментите на варненци, които тази година бяха силни, подкрепящи и изпълнени с благодарност. Благодарна съм и аз!

Десислава Георгиева, началник на отдел „Фестивали и проекти“ обобщава организационните предизвикателства пред „Варненско лято“ 2020:

Реализацията на изданието на ММФ „Варненско лято“ през тази сюреалистична 2020-та година приехме  като дълг към музиката, публиката и артистите. Фестивалът е спирал за кратко в своята близо 95-годишна история по време на Втората световна война. Не можехме да позволим това да се случи през 2020 г. Успехът се дължи на неуморния екип, на възможността за реализация на много от събитията на открито и невероятната енергия на музикантите и публиката, която ни се довери и беше наравно с нас. Благодаря на всички, които бяха съпричастни и се гответе за ММФ „Варненско лято“ 2021!

Знакови събития имаше в това „Варненско лято“. Самото начало беше едно от най-емоционалните откривания в цялата му 94-годишна история. Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2020 започна на открито, под небето в Летния театър, така както е било през 1926 г. на първото си издание под името Български народни музикални тържества. Това беше и първата фестивална проява в страната след извънредното положение през пролетта. Маестро Найден Тодоров зареди с нова енергия Варненската филхармония, а младата звезда Емануил Иванов доказа колко е заслужена наградата му от конкурса Бузони.

Варненско лято
Момент от откриването на „Варненско лято“ 2020

Премиерата на „Макбет“ беше грандиозен успех за ММФ „Варненско лято“ и Държавна опера – Варна с „Опера в Летния театър“. Специалистите признаха, че това е спектакъл, достоен за сцената на всеки голям европейски оперен театър. Режисурата и визуалната среда на спектакъла се оказа лебедовата песен на една от огромните фигури на артистична Варна – Кузман Попов, който ни напусна през есента. Буря от овации заслужиха с изключителните си превъплъщения оперната дива Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет, световно признатият баритон Кирил Манолов, който беше един дълбоко драматичен Макбет, брилянтният тенор Иван Момиров като Макдъф и басът Деян Вачков като Банко. 

"Макбет" - премиера на Варненско лято
Момент от премиерата на операта „Макбет“

Още редица събития във фестивалната програма поддържаха висок духа на артистичната общност и на ценителите в морския град.

Варненско лято
All stars big band с авторски концерт на Христо Йоцов

Проф.  Марио Хосен, артистичен директор на фестивала, в равносметка на ММФ „Варненско лято“ 2020:

Марио Хосен
Проф. Марио Хосен, foto credit Georgi Andinov

„Културата и изкуството са този сегмент от обществото, който го води напред, особено сега. Културата движи духа на едно общество. Тази година ние сме един от реализираните водещи фестивали в Европа. Нашите концерти винаги бяха препълнени, а от друга страна, нямахме случаи на епидемични гнезда, на негативен отенък върху нашите събития от каквато и да е гледна точка – здравеопазване, хигиена и каквото и да е било.

Ние показахме, че сме достоен пример за подражание и неслучайно генералният секретар на Европейската фестивална асоциация Катрин Девентер подчерта значимостта за обществото на рализираните водещи европейски фестивали, сред които и ММФ „Варненско лято“. Един фестивал може да се реализира, когато екипът и хората, които се занимават с организацията и програмирането, вярват в традицията. Такъв беше опитът на 100-годишния Залцбургски фестивал и на „Варненско лято“, което догодина ще чества 95-годишнина.

2020 беше година на изпитания и много организационни екипи и обществени организации абдикираха поради невъзможността да се справят с пандемичния натиск, на който сме подложени всички. Но нашият фестивал се откроява не само в българския, а и в европейския и световен контекст. Докато близо 80 % от културните оператори по света отмениха или отложиха  своите събития, ние бяхме едни от малкото, които реализираха програмата си. Нашият екип се оказа съвременно мислещ и адекватен при тези извънредни обстоятелства и оправда доверието на публиката си.

През 1926 г. бащите на културата на Варна са създали фестивала с определена визия.  Отстояването на тази визия толкова десетилетия ни даде моралния ангажимент „Варненско лято“ не само да оцелее, а да направи програма, която зарадва всички ценители на музиката. Мисля, че Варна трябва да се гордее, че успя да реализира толкова стойностна програма и то при такива тежки обстоятелства.

Варненско лято
Концерт, посветен на Чайковски, от Симпозиума „Варненско лято“ 2020

Бих посочил сред особено значимите събития на издание 2020 Международния симпозиум. При тази тежка ситуация и невъзможността или страха на голяма част от артистите да пътуват, ние успяхме да съберем част от младия музикален елит – културните посланици на България по цял свят. Мнозина от тях дойдоха специално във Варна, и то подготвени и щастливи да зарадват публиката. Това беше много силен акцент – присъствието на толкова много изпълнители от новото поколение от Европа и Америка. Тяхното послание беше много силно –  младата генерация творци продължава да вярва в каузата, заложена в нашето изкуство от столетия – че музиката събира хората.

Варненско лято
Момент от Симпозиума на Варненско лято 2020 – Ирена Гъделева, Найден Тодоров, проф. Милена Моллова и проф. Марио Хосен

Културата дава и надежда. Освен че облагородява, освен че ни прави по-хуманни, тя ни дава възможност да комуникираме помежду си на едно друго измерение, в което можем да се абстрахираме от бариерите на социално положение, етнос, културна традиция. Всички тези бариери падат, когато хората са заедно на едно културно събитие. Тогава духът на посланието обединява – то е един мост между нашето ежедневие и космоса. Колкото и необичайно да звучи за хора, които не го разбират, именно изкуството и културата са допринесли световната цивилизация да стигне дотук. Благодарение на културата и на хуманизма, заложен в основата на политическата система, Европа живее в баланс и хармония.

Варненско лято
Концерт на Концерт на ансамбъл La magnifica comunita от Бароковия модул на „Варненско лято“ 2020

Ние, дейците на културата, подаваме ръка, за да се обединим в сегашните тежки времена. Всяко едно общество в света страда от тази изолация, на която сме подложени, но се надяваме тя да е за наше добро. Дали действията на политиците на световно ниво са най-правилните, ние не можем да преценим днес, но едно е сигурно – ние сме част от тези, които имат мисия да обединяват хората в такива времена. Точно затова добавям Международния симпозиум към знаковите събития на фестивала тази година, защото част от елита на младите български музикални творци, които се прибраха в България специално за концертите, доказаха, че животът продължава и че заедно сме по-щастливи.

Нашият дълг в момента е да носим светлина и надежда. Нашият екип направи възможнотос тазгодишното издание на „Варненско лято“ да покаже, че в България има фестивален живот и че сме един от малкото големи фестивали в световен мащаб, които успяха да се справят с предизвикателствата на времето, в което живеем.

Цялото ни общество е в период на изпитание. Трябва да сме обединени, да имаме вяра в културните си ценности и да продължим делото, започнато от бащите на идеята „Варненско лято“.

Всичко за ММФ „Варненско лято“ 2020 може да откриете на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ – Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър  и ФКЦ.

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други