Днес е 19.04.2024

Градската художествена галерия на Варна избра Георги Лечев за своя Календар’ 2021

22.12.2020
Георги Лечев
Георги Лечев, Отражение, 2010, маслени бои, платно

Едно от емблематичните лица на артистична Варна, Георги Лечев реализира запомняща се ретроспективна изложба, която стана ключово събитие на изминалата година. От нея са и репродуцираните в новия календар творби.

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, завършва трудната 2020 година с пълен с надежда поглед към една по-добра за изкуствата 2021. За календара за новата година галерията избра работи на един от световно признатите български майстори на пластичното изкуство – Георги Лечев. Големият художник осъществи в галерията през изтеклата година мащабна ретроспективна изложба, която се превърна в акцент в артистичния живот на страната.

Изкуството на Георги Лечев е представено в календара от директора на ГХГ – Варна, изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева:

Този календар беше вдъхновен от ретроспективната изложба „Пътят“, посветена на 70-годишнината на художника, в Градската художествена галерия на Варна. Тя остави у нас усещането за едно неповторимо преживяване, породено от талантливото изкуство на Георги Лечев – един истински Артист на артистите.

Георги Лечев
Георги Лечев, На брега, 2013, маслени бои, платно

Всяка изложба на Георги Лечев винаги е били отбелязвана като събитие в художествения живот в България и в чужбина, където неговото изкуство от десетилетия е познато и ценено. За 45 години творчески живот и дейност във Варна, той е реализирал над 100 самостоятелни изложби в едни от най-авторитетните обществени и държавни галерии в България, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Швеция, Чехия, Португалия, Япония, САЩ, Австралия, Русия, Дания, Бразилия, Куба, Чили. За приносите му в графичното изкуство е отличен с девет най-престижни международни награди и с три национални и държавни награди. Георги Лечев е пожизнен член на Американския биографичен институт в Колорадо, САЩ, на Международния биографичен център в Кеймбридж, „Мъж на годината“ за 1992 и 1993 г. за високи постижения в областта на изкуството.

След дипломирането си през 1975 г. Георги Лечев е от варненските художници „гаражисти“, които с творческите изяви и постижения в областта на графиката поставят основите на една нова генерация в  българското изкуство като формират облика на т.н. Варненска графична школа. След 1979 г. Лечев има свое ателие в легендарния Арт център „Вулкан“ във Варна, отпечатва графиките си в новосъздадената от художниците Графична база. Работи цветна гравюра на метал, отпечатана с няколко плочи, като използва техниката на офорт, акватинта, суха игла и резерваж. Постепенно стилът му се развива от неореализъм към експресивната абстракция, тематиката му излиза от рамките на социалната и персонална проблематика, за да се трансформира в идеи, паралелни в други изкуства, като поезия, джаз и др. Изразните му средства, линия, щрих, цветно петно след 90-те години на ХХ в. се трансформират в семиотична знакова система. В изобразителното поле на графичния лист или на живописното платно той преформатира фигуративно-експресивния си маниер като израз на личното, спонтанното, интуитивното (както е при сюрреализма), в импулсивна  и експресивна живопис и графика. От последното десетилетие на века са голямоформатните му цветни графики в неоекспресивен дух с рефлексия към „общочовешки“ теми и сюжети. В някои от тях виждаме закодирани текстове, в други – акцентиране върху символиката на цветовете. С някаква иронична носталгия към романтизма художникът отпечатва върху белотата на графичния лист наситени с много енергия, импулсивни абстрактни и фигурални структури. Това са абстрактни жестови произведения, с ярки цветни  контрасти, наситени с много чувство и енергия, които през последните три десетилетия претворява в живописните си платна. С тях Лечев успешно участва в групови и специализирани изложби за графика и живопис в България и чужбина.

Георги Лечев, Кореспонденция, 2011, маслени бои, платно

През 1997 г., след настъпилите политическите промени през 1989 г., логично довели до промени в художествения живот, Георги Лечев за първи път показва в своя самостоятелна изложба във Варна живописни творби и графични миниатюри, създадени между 1993 и 1997 г. Идеята му е програмна за последващото му развитие, защото  носи личното послание на автора, че „чрез най-обикновените форми изкуството представя божественото“.

Надарен с богат артистичен талант, Лечев е сред малцината български художници, които не стоят в сянката на времето и проблемите. Създател на ярка живопис и графика, с неочаквани решения и дързост, той смело скъсява дистанцията със зрителя, като търси в изкуството си  емоционалното, неуловимото.  Творбите му оставят трайно впечатление с човешката си импулсивност, с живописната си виталност, с тематичното си многообразие и с необикновената си лиричност и благородство.

Георги Лечев споделя на страниците на календара за своя път в изкуството:

Всяко дете се ражда на света открито към енергия, светлина и открития. А когато човекът се роди с това усещане за образи, той подчинява целия си живот на него. При мен рисуването започна, когато бях 6-годишен. Оттогава до ден днешен не съм спирал да усещам рисуването като част от дишането. Ходил съм на училище, учил съм най-различни неща, винаги ми е било приятно, но в основното ми съществуване, в живота ми, винаги е стояло рисуването, защото то е моята светлина.

Сред хората на изкуството в света само художникът върви по пътя на изкуството самичък. Няма групи, няма театър, няма корпорация, няма организации… – няма нищо. Сам върви, докато не излезе картината. И ако намери някой да му я хареса – някоя галерия да я покаже, изкуството на тоя художник среща другите хора. Вървейки обаче по този труден и самотен път, когато си самичък, ти се отдаваш напълно. Когато аз рисувам картината си, влагам изцяло енергията си, за да събудя в нея светлина, радост и интелигентност, за да могат хората да почувстват с картината заобикалящата ги природа, да се върнат към нея и да станат отново по-добри – такива, каквито са били родени. Така извървяваш този труден, дълъг път – минаваш го сам. Но има една радост – целият този път е обграден от бели километрични камъни. За мен като художник в цялото ми пътуване,  което съм преживял досега, всеки километричен камък е едно приятелство. И ще съм щастлив, ако мога да зарадвам хората и приятелите си с тази изложба. Това е Пътят на артиста.

Няма нищо случайно при мен по пътя, който съм извървял. И нека извървяният път да бъде огрян от светлина и радост.

Календарът на Варненската галерия е със съставител и автор на текстовете Пламена Димитрова-Рачева, редактор Нина Локмаджиева, репродукциите са работа на Александър Николов, а дизайнът е на Александър Калудов от Нира Комюникейшънс. Реализира се с подкрепата на онлайн изданието за култура www.ArtVarna.net.

Стенна и настолна версия на календара могат да се закупят от щанда в ГХГ – Варна, който работи от 10 до 17 ч. всеки ден без понеделник. На щанда на ГХГ-Варна се предлагат още специализирани издания за изкуство, каталози от изложби, монографии, картички и магнити с репродукции на картини от фонда на ГХГ-Варна, репродукции на графики и акварели. За контакти: 052 612 363.

Нина Локмаджиева

Репродукции Александър Николов

http://varnacityartgallery.com/

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други