Днес е 03.03.2024

Награди „Феникс“ 2020 на Варненската опера

01.11.2020

Награди Кристален феникс на Варненската опера

На кратка церемония преди Симфоничния концерт на 30 октомври, Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, предложи на публиката да почете с минута мълчание, а след това и с аплодисменти паметта на починалия предния ден главен режисьор, оформил облика на Варненската опера за няколко десетилетия, Кузман Попов.

По-късно тя обяви и носителите на четирите годишни награди „Кристален феникс“ 2020, придружени с грамота. Първата награда открои брилянтната режисура и великолепната сценография на Кузман Попов за премиерата на „Макбет“ от Джузепе Верди, върхово постижение на Опера в Летния театър 2020, аплодирана от максимален брой зрители в условията на COVID 19.

Страцимир Павлов с "Кристален феникс", снимка Росен Донев
Страцимир Павлов с „Кристален феникс“, снимка Росен Донев

Маестро Страцимир Павлов бе отличен за великолепните аранжименти на „Кармен Фламенко“ и диригентското майсторство, с което изведе премиерите на „Кармен Фламенко“, както и на мюзикълите „Чаплин“ от Крис Къртис и „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, пожънали забележителен успех в Опера в Летния театър 2020, в условията на COVID 19.

Силвия Щумпф с "Кристален феникс", снимка Росен Донев
Силвия Щумпф с „Кристален феникс“, снимка Росен Донев

Силвия Щумф бе удостоена с „Кристален феникс“ за изключителна подкрепа и меценатство на фестивала Опера в Летния театър 2020, който въпреки COVID 19 остава в историята на оперния театър с големия зрителски интерес и творческата висота на изнесените спектакли.   

Нина Локмаджиева с "Кристален феникс", снимка Росен Донев
Нина Локмаджиеа с „Кристален феникс“, снимка Росен Донев

Журналистката Нина Локмаджиева получи „Кристален феникс“ за творческия ангажимент и високото професионално отразяване на Опера в Летния театър 2020, която в условията на COVID 19 се превърна в едно от най-успешните летни издания на Оперния театър във Варна.

Виолета Тончева

Снимки Росен Донев

https://www.operavarna.com/

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други