Днес е 27.05.2024

Конкурсът за пианисти „Мила Михайлова“ ще се проведе без публика. Ще бъде предаван на живо онлайн по YouTube канала на Радио Варна

29.10.2020
Мила Михайлова
Пианистката Мила Михайлова, преподавател, един от основателите на Музикалното училище във Варна

Състезателната програма е на 30 и 31 октомври в Концертните зали на Радио Варна и НУИ „Добри Христов“. Журито, водено от големия български пианист Людмил Ангелов, ще има онлайн заседания. Наградите ще се връчват индивидуално, без церемония и галаконцерт.

На 30 октомври във Варна започва VI Национален конкурс за пианисти, носещ името на Мила Михайлова. Конкурсът се организира от НУИ „Добри Христов“ съвместно с фондация „Мила Михайлова“ с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

Поради усложнената епидемична обстановка в страната тази година конкурсът ще се проведе без публика. В залите, където ще се изпълнява конкурсната програма, ще бъдат допускани само кандидатите. Представянето на всеки от участниците ще може да бъде проследено в реално време онлайн на YouTube канала на Радио Варна: https://www.youtube.com/user/RadioVarna.

Състезанието е в три възрастови групи: за участници до 11, до 14 и до 18 навършени години. Отличителна черта на варненския конкурс е, че участниците са в две категории – едната е за ученици от професионалните училища по изкуствата, а другата е за любители пианисти – възпитаници на музикални паралелки, читалища и школи. Има също и категория Клавирно дуо.

Наградният фонд тази година е 5000 лв. Победителите възрастовата група на най-малките ще получат атрактивни предметни награди и подаръци, а в групите на по-големите – парични премии. Има и допълнителни награди, осигурени от партньорите на конкурса. Награда за най-добро изпълнение на творба от френски композитор е осигурена от фондация „Мила Михайлова“ в лицето на дъщерята на педагожката – Марина Михайлова. Радио Варна предоставя награда – професионален запис в студиото на радиото. Наградата на Държавна опера Варна е съвместен концерт със Симфоничния оркестъра на Операта, също съвместен концерт е и наградата на Държавния симфоничен оркестър – Шумен.

Журито ще има трудна задача тази година. Някои от членовете, начело с председателя – е световнопризнатият български пианист Людмил Ангелов, почетен професор в Нов български университет, ще заседават присъствено в концертните зали, други ще се включват онлайн. В журито са още доц. Марина Капитанова – ученичка на Мила Михайлова и дългогодишен корепетитор и преподавател по клавирен съпровод в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, маестро Станислав Ушев – диригент и директор на Държавния симфоничен оркестър – Шумен, Даниела Кюркчиева – ръководител на катедрата по пиано в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, и Боян Бъчваров –  ръководител на катедрата по пиано в НУИ „Добри Христов“ – Варна.

Конкурсната програма ще се проведе в Концертното студио на Радио Варна и в Концертната зала на НУИ „Д. Христов“ на 30 и 31 октомври.

Първи в концертното студио на Радио Варна ще се представи 15-годишният Ангел Ялъчков от НМУ „Любомир Пипков“ – София, с преподавател проф. д-р Александър Василенко. Той ще изпълни Прелюд и фуга от Й. С. Бах и Прелюд и Паспие из „Бергамаска сюита” на Клод Дебюси. Още 41 солисти и едно клавирно дуо ще излязат след нея на конкурсния подиум. Участниците идват във Варна от цялата страна – Бургас, София, Русе, Плевен, Пловдив, Разград, Козлодуй, Габрово, силно е присъствието и на варненци. Състезателната програма ще продължи и на 31 октомври.

Резултатите ще бъдат обявявани на Фейсбук страницата на НУИ „Добри Христов“ след приключването на всеки етап от конкурса.

Гала концертът на лауреатите, предвиден за 1 ноември, се отменя. Наградите ще бъдат връчвани индивидуално на участниците веднага след приключване на конкурсната програма или ще бъдат изпращани по пощата.

Нина Локмаджиева

Мила Михайлова 1913-2002

Мила Михайлова е един от основателите на Държавното музикално училище във Варна, създадено през 1944 г., преподава пиано до 1980 г. и оставя след себе си забележителна клавирна школа. Нейни ученици са видни музиканти – диригенти, концертиращи пианисти, корепетитори и преподаватели.

Мила Михайлова е родена през 1913 г. в град Видин в учителско семейство. През 1936 г. завършва с пълно отличие изпълнителския отдел на Държавната консерватория в София, в класа по пиано на проф. Андрей Стоянов, а през 1937 г. и теоретичния отдел. От 1938 до 1939 г. специализира в Париж при известния пианист проф. Лазар Леви. След завръщането си в България работи като лектор в Консерваторията в София. От 1944 г. се премества със семейството си във Варна.

Мила Михайлова е сред основателите на Държавното музикално училище във Варна. Тя е първата преподавателка по пиано в новооткритото музикално училище. Тогава директор е Найден Найденов, а негов приемник е Христина Стоянова.

През този период тя концертира активно като солист на Оперно-симфоничния оркестър във Варна и има множество камерни изяви с цигуларите Николай Петров, Христина Стоянова и виолончелиста Светослав Марчинков. Акомпанира концертите на хор “Морски звуци”, ръководен по това време от Христо Манолов. Сформира първото в града клавирно дуо с пианистката Мара Игнатиева, заедно с която изнася множество концерти и осъществява записи за Радио Варна. По-късно продължава дейността на клавирното дуо със своята ученичка Катя Цветкова.

През 1954-1955 г. отново е на специализация в Париж – при проф. Марсел Чампи.

Мила Михайлова преподава пиано във Варна от 1944 до 1980 г. Нейни ученици са над 80 пианисти и изтъкнати музиканти, реализирали се в България и чужбина. Сред тях са композиторът Александър Йосифов, диригентите Владимир Кожухаров, Дарина Кроснева, Анелия Събева, преподавателите Катя Цветкова, Милка Митева, Марина Капитанова, Петър Витанов, Теменужка Райкова, Росица Пъргавелова, Румена Пенкова, Дарина Даскалова, Ели Чорбаджийска, Елка Боева, Катя Христоманова, Петър Мавров и много други.

Преподавателската дейност на Мила Михайлова се отличава с висок професионализъм – съчетание на безупречен пианизъм, музикален вкус, култура, взискателност. Тя е създател на забележителна клавирна школа. И днес в НУИ „Добри Христов” работят нейни възпитаници и техни ученици от различни поколения.

Мила Михайлова е два пъти отличник на Министерството на културата и носител на орден “Кирил и Методий” III-та и I-ва степен.

През 2002 г. е наградена посмъртно с награда „Варна” за цялостна дейност и огромен  принос за развитието на клавирната школа във Варна.

Още за конкурса – на сайта http://artschool-varna.com/ и Фейсбук страницата на НУИ „Добри Христов“ https://www.facebook.com/%D0%9D%D0%A3%D0%98-%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8-%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-101230945024611

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други