Днес е 03.12.2021

„Великолепната общност“ спаси публиката на острова на красотата

23.10.2020
La Magnifica comunita, снимка Росен Донев

Едно преживяване върна ценителите към усещането за красота, изящество и блясък – концертът на италианския ансамбъл La Magnifica comunita на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020. Концертът първо беше отложен, но за огромно удоволствие на почитателите на барока се случи в аулата на Икономическия университет на 20 октомври 2020.

Тук въздишам леко по времената, когато барок звънтеше в съкровеното пространство на храма „Св. Атанасий“ в горещите дни на юли. Но това беше отдавна – до началото на 90-те години, когато православната църква затвори вратите на храма за светски прояви. Бароковият модул – кратък и изключително ярък, е една от големите ценности на варненския музикален фестивал и отново се оказа връх в програмата.

„Великолепната общност“ /както се превежда името на италианците/ поднесе на публиката наистина изключителна програма с изключителни интерпретатори. Водени от един много отдаден артист – Енрико Казаца, емоционалните музиканти изпълниха за пръв път у нас Квартет N1 в ми минор за флейта, цигулка, виола и виолончело на Саверио Меркаданте. Постигнал голяма слава като компмозитор на опери през ХVIII в., името му се възвръща през ХХI век, но като на създател на камерни творби за флейта. Солист в този квартет бе Марио Карбота – човекът със златната флейта, когото варненската публика познава. Изтънчен, виртуозен, концентриран, той изпълни въздуха с онзи красив звук, който са слушали аристократите в своите позлатени зали с кристални свещници и огледала.

И Марио Карбота, и Енрико Казаца надхвърлят представата за изпълнители. Те са изследователи, реставратори на музика, откриватели на забравени композиции, които събират прах някъде по европейските библиотеки. Благодарение на техните редакции на барокови творби, публиката може да усети атмосферата на композиции на Верачини, Гало и разбира се – на вездесъщия и недостижим Антонио Вивалди.

„La Magnifica comunita“ спечели сърцата на префинената варненска публика с умно конструирана програма от музикални бижута. В минутите на концерта музикантите разкриха неизвестни за зрителите творби, показаха класата си на ансамбъл, уменията си на солисти и звученето на една музика, която не остарява. Емоциите, красотата и сгъстяващият се чисто италиански разкош се засилваха с всяка следваща творба и взеха връх в един незабравим бис.

Благодарение на тези артисти публиката във Варна се почувства спасена на Острова на красотата, изцелена от всички страхове и отровни мисли, потънала в един свят, недосегнат от шума на злободневието, самовглъбен в себе си. Много много искрени аплодисменти и възхищение бяха наградата за тези истински музиканти, които държат нависоко изкуството, недосегнато и блестящо.

Искра Сотирова

Снимки Росен Донев

Още снимки от концерта: https://www.facebook.com/rossen.donev.9/media_set?set=a.4713184402057549&type=3

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други