Днес е 12.06.2024

Рекорден брой участници в шестото издание на конкурса за пианисти „Мила Михайлова“ във Варна

21.10.2020

Състезателната програма е на 30 и 31 октомври в Радио Варна и НУИ „Добри Христов“, а гала концертът на лауреатите на 1 ноември в Градската художествена галерия – Варна. Председател на журито ще бъде световнопризнатият маестро на пианото Людмил Ангелов.

От 30 октомври до 1 ноември във Варна ще се състои VI Национален конкурс за пианисти, носещ името на Мила Михайлова. Патронът на конкурса Мила Михайлова е един от основателите на Държавното музикално училище във Варна, създадено през 1944 г., преподава пиано до 1980 г., създавайки забележителна клавирна школа. Нейни ученици са видни музиканти – диригенти, концертиращи пианисти, корепетитори и преподаватели. Конкурсът се провежда на всеки две години, организира се от НУИ „Добри Христов“ съвместно с фондация „Мила Михайлова“ с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

Състезателната част на издание 2020 ще бъде на 30 и 31 октомври 2020 в Концертното студио на Радио Варна и в Концертната зала на училището домакин, а награждаването и гала концертът на лауреатите ще са в Деня на народните будители 1 ноември от 11:30 в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна.

С всяко ново издание конкурсът „Мила Михайлова“ придобива все по-голяма популярност и авторитет. Дори и при всички трудности, свързани с пандемията от COVID-19, желаещите да се включат са отново повече от предното издание и конкурсът се радва на рекорден брой кандидати –  42 записани солисти и едно клавирно дуо. Участниците ще пристигнат във Варна от цялата страна – Бургас, София, Русе, Плевен, Пловдив, Разград, Козлодуй, Габрово.

Състезанието е в три възрастови групи: за участници до 11, до 14 и до 18 навършени години.

Отличителна черта на варненския конкурс е, че участниците са в две категории – едната е за ученици от професионалните училища по изкуствата, а другата е за любители пианисти – възпитаници на музикални паралелки, читалища и школи. Има също и категория Клавирно дуо.

Наградният фонд тази година е 5000 лв. Победителите във възрастовата група на най-малките ще получат атрактивни предметни награди и подаръци, а в групите на по-големите – парични премии. Има и допълнителни награди, осигурени от партньорите на конкурса. Награда за най-добро изпълнение на творба от френски композитор е осигурена от фондация „Мила Михайлова“ в лицето на дъщерята на педагожката – Марина Михайлова. Радио Варна предоставя награда – професионален запис в студиото на радиото. Наградата на Държавна опера Варна е съвместен концерт със Симфоничния оркестъра на Операта, също съвместен концерт е и наградата на Държавния симфоничен оркестър – Шумен.

Председател на журито, което ще оценява кандидатите, тази година е световнопризнатият български пианист Людмил Ангелов, почетен професор в Нов български университет. Членове на журито са доц. Марина Капитанова – ученичка на Мила Михайлова и дългогодишен корепетитор и преподавател по клавирен съпровод в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, маестро Станислав Ушев – диригент и директор на Държавния симфоничен оркестър – Шумен, Даниела Кюркчиева – ръководител на катедрата по пиано в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, и Боян Бъчваров –  ръководител на катедрата по пиано в НУИ „Добри Христов“ – Варна.

Конкурсната програма ще се проведе в Концертното студио на Радио Варна и в Концертната зала на НУИ „Д. Христов“ на 30 и 31 октомври, а галаконцертът и тържественото връчване на наградите ще е в Деня на бузителите – 1 ноември от 11:30 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Теглене на жребия за конкурса, снимка училищен архив

Редът на явяване на участниците в конкурса по традиция се определя от жребий, представляващ теглене на буква от българската азбука. Участниците, чиите имена започват с тази буква, ще бъдат първи в списъка, ще ги последват следващите букви от азбуката до пълното изреждане на всички букви. Миналата седмица в НУИ „Добри Христов“ беше изтеглена буквата за начало на конкурса през тази година – това  е буквата „Р“. Жребият беше изтеглен в присъствието на комисия от ученици и учители от клавирната катедра в НУИ „Добри Христов“.

Конкурсът може да се проследи и на живо онлайн в директно излъчване от Радио Варна.

https://www.facebook.com/events/676484342975078/

Нина Локмаджиева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други