Днес е 01.03.2024

Италианската барокова музика в концерт на Марио Карбота, Енрико Казаца и Ансамбъл La Magnifica Comunità

19.10.2020

На 20 октомври в Аулата на Икономическия университет Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще поднесе на ценителите програма от шедьоври на Антонио Вивалди, Доменико Гало и Северио Меркаданте, 150-годишнината от смъртта на когото ще почете събитието.

Елегантен концерт с изящни творби на италианската барокова музика ще поднесат на 20 октомври от 19:00 в Аулата на Икономическия университет гостите от Италия Марио Карбота (флейта и пиколо), Енрико Казаца (соло цигулка и концертмайстoр) и Ансамбъл La Magnifica Comunità. Програмата е посветена на 150 години от смъртта на италианския композитор Северио Меркаданте и включва творби от Антонио Вивалди, Северио Меркаданте и Доменико Гало. Квартет №1 в ми минор за флейта, цигулка, виола и виолончело от Меркаданте ще прозвучи в ново критично издание в редакцията на Мариятереза Делабора. Това е първото изпълнение на произведението в наше време.

Варненската публика се е срещала с изпълнителското майсторство на Марио Карбота през 2019, когато той се включи в запомнения концерт с Бранденбургските концерти на Бах. В изпълненията на Марио Карбота критиката високо оценява „красотата на звука и изключителната техника“ (Fanfare, САЩ), „звънкия, изпълнен с жизненост, чист тон, безупречна техника и превъзходен динамичен диапазон” (American Record Guide). Карбота свири на най-големите световни сцени от Ню Йорк и Монреал през Лондон, Женева, София, Истанбул, Букурещ и Техеран, до Пекин, Сеул и Токио.

Енрико Казаца и Ансамбъл La Magnifica Comunità са за първи път гости на фестивала. Енрико Казаца, с неотдавнашната награда „Choc de Musique“, получена за записа на четвъртия диск с квинтетите на Бокерини, потвърждава мястото си на един от най-изявените изпълнители на старинна музика. Освен това важно признание от световноизвестното списание Le Monde de la Musique, той получава възторжени отзиви и награди от списания и уебсайтове като Diapason, Amadeus, Scherzo, Musica, списание Fanfare и Musicweb. Като първи цигулар и ръководител на ансамбъл „La Magnifica Communità“ Казаца записва интеграл на Квинтетите на Бокерини за лейбъла Brilliant.

През 1990 Енрико Казаца основава La Magnifica Comunità – камерен оркестър, който музицира на старинни инструменти. Музикантите имат за цел да популяризират класическата музика и са убедени, че стиловите и филологически изследвания са основа за разбиране на музиката във всяка епоха. Ансамбълът фокусира вниманието си предимно върху италианската музика, създадена в края на 17. и първата половина на 18. век. La Magnifica Comunità разполага с гъвкав инструментариум в зависимост от изпълнявания репертоар. Много са престижните зали в Италия и чужбина, както и фестивалните сцени по света, където La Magnifica Comunità изнася концерти и печели признанието и овациите на публиката.

Гостуването на Марио Карбота, Енрико Казаца и La Magnifica Comunità се осъществява съвместно с Италианския културен институт в София.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери – 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020: за концертите – на касите на ФКЦ и онлайн, Летен театър, Опера Варна ; за „Опера в Летния театър“ – на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Както и на Евентим за част от събитията. Продажба на билети в деня на събитията – на място преди събитието.

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“, ТМПЦ – Варна и със съдействието на Градската художествена галерия, Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и ФКЦ.

http://www.varnasummerfest.org/10.png  Събитие във Фейсбук
http://www.varnasummerfest.org/10.png  Повече за концерта

Началният час на концерта е 19:00.

http://www.varnasummerfest.org/

https://www.facebook.com/vnsummerfest

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други