Днес е 19.04.2024

Живко Петров: В новия ни албум „Change the Way“ суетата си отива

17.10.2020
Живко Петров, Димитър Семов, Димитър Карамфилов – JP3

Живко Петров за албума на JP3 трио „Change the Way“, който ще има концертна премиера за Варна на 18 октомври по време на есенното издание на Европейския музикален фестивал – Варна 2020.

След огромния успех на испанската фламенко звезда Давид Перес, в когото варненската публика се влюби, другият концерт от компресираната есенна програма на Европейския музикален фестивал – Варна 2020, е не по-малко очакван. На 18 октомври на Основна сцена във Варненската опера Живко Петров трио – JP3 – представя новия си албум „Change the Way“. Триото е в състав – Живко Петров, пиано, Димитър Карамфилов, контрабас, и Димитър Семов, ударни.

Пиесите водят към различни състояния – от аристократизма на едноименната „Change The Way“ и „One More“, вътрешният конфликт в „Berlin“, през порива за танц в „It’s A Thrill“, и песен в „A Song“, до пълното спокойствие, дори медитативно усещане в „Now I See“, „Sign“ и „Spinning Wheels“. В „Change The Way“, Живко Петров отново е включил пиеса – препратка, това е „Memories Of A Summer With You“ от соловия му албум „Ten“, специално аранжирана за триото.

Броени дни преди концерта Живко Петров – емблематичният за съвременната българска джаз и поп сцена композитор и пианист, отговаря на въпросите на Нина Локмаджиева.

Маестро, Вашият концерт се очаква с особено голям интерес в момент, в който всички търсим повдигащи духа преживявания. Какво променяте по пътя на JP3 трио с новия албум?

Четвъртият ни студиен албум се появява във време, в което животът и ежедневието ни се промениха драстично и светът се опитва да се приспособи към „новото нормално“. Промяната не е само във външния свят, затова и музиката в албума „Change the Way“ не прилича на тази в „Understandable“, „It’s A Dream“ или „Between The Worlds“. Дори и съставът на триото ни е променен – Димитър Карамфилов поема контрабаса от Веселин Веселинов – Еко.

Как бихте описали звученето на албума „Change the Way“, какво да очаква публиката?

Това е един съвсем различен албум. Спокоен е, това е албумът, в който суетата си отива. 12-те композиции, които влязоха в окончателния му вид, аз селектирах от общо 15 пиеси, които бях написал за албума. Независимо от различното звучене, при създаването на пиесите отново съм търсил най-важното за мен – то е и основният ми приоритет в музиката – мелодията да е водеща. Пиесите са пределно изчистени, концентрирани са, опитвал съм се в тях да няма нищо излишно, което да попречи на основната линия. За да може слушателят да обърне поглед навътре, към себе си.

В клубните среди на морския ни град се знае вече за силната варненската връзка на новия Ви албум. Ще я разкриете ли и за нашите читатели?

Варна е любим град на всички нас, а това е един много свързан с Варна проект. Записахме го в Радио Варна, за което много благодаря на екипа на радиото и на директора Наталия Чешмеджиева, които ни съдействаха. Снимката на обложката с каменните блокове в залива е на родения във Варна Димитър Семов. Дизайнерът Димитър Трайчев е другият „виновник“ –  варненец, който направи такава красива обложка. Даже с триото се шегуваме, че албумът трябваше да се казва „Димитър“, защото Димитър Симов снима, Димитър Карамфилов е на контрабаса, Димитър Трайчев създаде обложката, Димитър Ганчев смеси албума, Дейв пък направи мастера – все Димитровци.

В това време, в което усмивките не достигат, ние премисляме радикално начина, по който гледаме на моменти като принудителната изолация. При много артисти след първоначалния шок тези моменти се оказаха възможност за творчество. Какво пишете в момента? Какво още Ви донесе на Вас усамотението?

Сега завършвам Концерта си за пиано и оркестър, започнах и нов, трети, солов албум с авторска музика. Интересното е, че този албум аз седнах и го изсвирих нацяло – той се изля като една пиеса. Догодина ще е готов.

Но наистина, в първия момент на изолацията леко се замислих, започнах да си задавам въпроса: Какво правим оттук нататък? Защото при нас връзката между музикант и публика е изключително силна. Ние създаваме музика, за да я споделим. Това споделяне е много важно – ти трябва да заредиш душите на хората. Имам един приятел, който също е от Варна, адвокат и бивш музикант цигулар – Боян Жеков. Говорихме с него за това какъв е смисълът, и Боби тогава ми каза: „Смисълът е в срещата. Срещата на хората. Да се срещнете, да научиш нещо, да си вземеш своята поука и да продължиш.“ Срещата между музиканта и публиката е много важна.

Затова, приятели от Варна, заповядайте на нашия концерт на 18 октомври във Варненската опера, имаме нужда от вас, както и вие имате нужда от нашата музика!

Разговаря Нина Локмаджиева

Билетите за концерта на „JP3“ на 18 октомври са на цени от 15, 20, 25, 30 и 35 лв.

Билети от Касите на ТМПЦ-Варна. В деня на концерта Касата ще работи от 14:00 до 19:00.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от агенция „Елит проджектс мениджмънт“. Изданието за 2020 г. се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и със съдействието на комплекс Топола Скайс и Експресгаранцион, строителна фирма Комфорт, Солвей Соди, Grand Mall, Логос недвижими имоти, Нира Комюникейшънс и медийното партньорство на БНР Радио Варна, Радио 1, Impressio.dir.bg, Moreto.net и ArtVarna.net.

https://www.facebook.com/events/977976456050103

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други