Днес е 24.10.2020

Брегове, улици, птици – Пламена Рачева за живописта на Светла Косева

15.10.2020

Юбилейна изложба живопис откри художничката Светла Косева в Градската художествена галерия на Варна. Изложбата представя изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, директор на ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна:

Картините на Светла Косева са визуален свят с тематични мотиви от ежедневието на самотния човек. От стилистична гледна точка те имат своя сценография, в която действието се развива в екстериор или в интериор. Обичайно пред прозорец, зад който се открива гледка към синьо небе с бели пухкави облаци и птици – гълъби и гларуси, които кръжат и се гонят с вятъра между небе, море и земя.

В други картини самото сюжетно действие се развива в екстериор, на балкон, по улица на крайбрежен град, в задния план на която се вижда ивица море или на някаква балюстрада, и във водата по брега на морето. В тази пространствена среда на изобразителното поле тя поставя своите герои. Това са фигури на хора, обичайно самотни, изправени в гръб или профил, изобразени в момент на съзерцание, къпещи се, разхождащи се, а също има и групи с играещи деца.

Въпросите, които задава в изкуството си художничката, са за интровертност, интериорност и затруднение в комуникацията между хората. Изразява ги с пустотата на градски улици, с едно илюзорно спокойствие, заредено не с вътрешна хармония, а с енергията на някакво вътрешно безпокойство, което витае във въздуха. Ние го усещаме осезаемо, сякаш го чуваме с плясъка от крилете на птиците. Светла ги изобразява в различни ракурси, в един вихър на фона на сините небеса, в които светлината прозира зад облаците.

Като стил картините на Светла Косева могат да бъдат отнесени към фотореализма, защото в тях има много от характерните белези на черно-бялата фотография, към която авторката изразява нескритото си пристрастие. Живописната им трактовка наподобява ръчно колорирана винтидж фотография. С тънко положените цветни нюанси тя изгражда въздушното пространство. Гладко положените живописни мазки са в плътните цветове на кадмиево кафяво, сиво, бяло и черно. Пластично те моделират формите и оформят силуетите на фигурите. Ние не виждаме детайли, усещаме образи с нещо невидимо, но осезаемо, образи, които граничат със загадките на магичния реализъм. По-точно, това са образи метафори от една друга метареалност, в която има „Ангели привечер“, „Музика и крила“, „Никулден“, „Пристигане“, „Утро в отражения“ и „Тишина“.

От една страна това са живописни платна, създадени с привързаност към реалността – „Пазачът на фара“, „Лятно, Варненско“, „Булевард на свечеряване“, „Неделя“, „Уличка в края на март“, „Следобед в Балчик“ и др. В тях има обекти, прецизно кадрирани в пространството. Елементите на композицията са построени с ясна архитектоника, с постигнат баланс между вертикалите на човешките фигури, дърветата, сградите и с пресечените от тях хоризонтали на трите плана – земя, море и небе. Сред тях са летящите птици, те раздвижват статиката и насищат въздуха с мистерия. Получава се едно преливане от видимо към въображаемо, на реалност в съновидение, в което има загадка, някаква неяснота. Това е търсено като авторски живописен похват, защото линиите на контурите обичайно леко вибрират, образите са в контражур и фигурите също. Те са превърнати във фигуранти, които участват в едно сценично действие, което се развива в обитаемата градска среда на Варна, Шабла и Балчик.

Близки по същността си с фотографията, картините на Светла Косева показват действие в стоп кадър, кадър, запечатал едновременно динамиката и статиката на миг, уловен с бързината на един поглед и чувство. В тях има изобразени различни градски истории, които всеки може сам да си съчини и да разкаже.

Сред многото други художници, разпознаваме живописните ѝ платна, защото в тях има светлина, въздухът им е чист и прозрачен, морето е притихнало в отражения, а небето е поляната на белите облаци и птици. В тях игрите на децата са щастие, а самотата на хората – неизбежна.

Образът на художничката е там, в пространството на един обитаем морски бряг, в град, населен със самота, гълъби и лебеди, с гларуси, които с крясък разбиват тишината на мечтите и мислите ни. Това преживяване и чувство ни е познато и затова ние харесваме изкуството на Светла Косева, защото този свят от нейните картини за нас е духовно близък и вдъхновяващ.

Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед, директор на ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна

Репродукции Александър Николов

Други