Днес е 22.06.2024

Арт терапия с орхидеи открива сезона на Орхидееното общество

08.10.2020

Орхидеите лекуват стреса, особено в ситуация на Covid-19 с натрупано напрежение от неяснота и
несигурност. Затова Първо орхидеено общество започва есенния сезон 2020 с арт терапия –
пресаждане на орхидеи, техники за закрепване на различните видове и много ценни съвети как
да предпазим любимите ни растения от вредители. Уоркшопът ще се проведе на 10 октомври от 14:00 в Арт салона на Радио Варна.

„Общуването с орхидеи е общуване с красотата на природата. Това са растения, които изискват специфични знания, за да цъфтят. Но те също усещат, когато имаме добро отношение и ни отвръщат. Ние искаме да насочим вниманието на нашите членове и почитатели към тънкостите за отглеждане на различни видове – такива, които растат в саксия, отглеждат се, монтирани на парче дърво или просто висят във въздуха“, казва Крум Сотиров, орхидеен експерт. Освен че е лектор в орхидеените общества на САЩ, Канада и България, той е и дипломиран арт терапевт. Има значителен опит в прилагането на арт терапия за хора на различна възраст и с различни проблеми.
„Ние не си признаваме, че цялата ситуация с ограничителните мерки, които ни отделят от близки,
необичайното общуване, в което не виждаме лицата и мимиките на хората, ни влияе зле. Орхидеите могат да помогнат. Затова предлагаме час и половина занимания с орхидеи, които ще
ни съберат със съмишленици, и ще насочат енергията ни към нови знания, умения и най-вече –
към орхидеите“, казва Крум Сотиров.

Сбирката е отворена за всеки любител на невероятните цветя, които превзеха света. На нея желаещите ще имат възможност да се сдобият с нови колекционерски видове и биологични
препарати срещу вредители от фонда на обществото. Първо орхидеено общество остава единствената неправителствена организация в България, която развива изкуството за отглеждане на орхидеи и разширява културата на колекционерите.

Искра Сотирова

Снимка архив Първо орхидеено общество

Други