Днес е 28.05.2023

Варненският куклен театър подготвя премиера на „Косачи“ по Елин Пелин

01.10.2020

За творческия екип на Кукления театър във Варна есенният театрален сезон не е ново начало – той е естествено продължение на летния. Защото трупата никога не почива – афишът винаги е пълен със спектакли за деца и за възрастни. „Неизвестните и сега са много – така, както след края на карантината заради пандемията, но ние не можем да си позволим да спрем. Защото децата винаги имат нужда от приказки и точно ние никога няма да ги лишим от тях“, казва директорът на театъра, актрисата Вера Стойкова. Лятната сцена привлича децата с красиво оформеното пространство, но преди всичко с представленията, които ги повеждат в света на въображението и приключенията.

Горските певци
„Горските певци“, спектакъл на ДКТ – Варна

В отминалите трудни месеци театърът зарадва публиката си с три премиери – „Дядовото дворче“ и „Горските певци“ – за децата, и „Ако Фройд беше индиец“ – за възрастни. И зрителите ги оценяват високо – с аплодисменти и пълна Лятна сцена – разбира се, при спазване на всички изисквания за здравето на публиката и актьорите. Тези спектакли, заедно с другите заглавия от репертоара на театъра, ще продължат да се играят и в закритата зала през есенно-зимните месеци. Ограничението в броя на местата, които могат да бъдат заети, няма да ощети зрителите. След детските представления от 11.00 ч. в събота и неделя, те ще се играят и от 12.00, и от 13.00 ч., ако е необходимо, за да бъдат щастливи всички деца.

Дядовото дворче
„Дядовото дворче“, спектакъл на ДКТ – Варна

В момента в Кукления театър усилено се репетира – в края на ноември се очаква премиерата на спектакъла за възрастни „Косачи“ – по незабравимите разкази на Елин Пелин „Косачи“ и „По жътва“. Изборът не е само желание репертоарът на театъра да привлича публиката с творби от български автори. Този спектакъл се създава и с идеята да бъде интересен за най-младите, които ще видят с различни очи творчеството на Елин Пелин. Сценичната версия на „Косачи“ е на режисьора Боян Иванов и хореографа Татяна Соколова, сценографията и костюмите – на Огняна Серафимова. В авторската музика на композитора Христо Намлиев са вплетени изпълнения на „Мистерията на българските гласове“, а визуалната среда създава Тодор Тодоров. Новата творческа задача  за пореден път ще разкрие невероятните възможности на талантливите актьори от Варненския куклен театър. Финансирането на този проект от Фонд „Култура“ на Община Варна помага в точния момент, когато е трудно за много театри да създават нови спектакли.

"Ако Фройд беше индиец", спектакъл на ДКТ - Варна
„Ако Фройд беше индиец“, спектакъл на ДКТ – Варна

Отскоро билети за всички представления на Варненския куклен театър могат да се купуват и онлайн: http://vnpuppet.com/купи-онлайн/, както и от касата на ул. „Драгоман“ 4.

Дарина Докова

Снимки: архив Държавен куклен театър – Варна

https://www.facebook.com/DKTVarna

varna_puppet_theatre 

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други