Днес е 05.06.2023

Розмари Стателова представя „Разказът на един музиковед“

23.09.2020
Розмари Стателова
Розмари Стателова като студентка

На 25 септември от 18:00 в Арт салона на Радио Варна ще има премиера новата книга на уважавания музиковед Розмари Стателова.

„Разказът на един музиковед“ представлява мемоарно-автобиографична книга за един живот, разказан фрагментно. Розмари Стателова е родена във Варна през 1941.  Тя израства в поликултурна семейна среда, което – според нея – играе важна роля в по-нататъшното й развитие. Акцентът върху музиката в тази среда – майката свири на пиано, бащата на цигулка – насочва детето от малко към музикалното поприще.  

Розмари Стателова получава средно и висше музикално образование и – благодарение на брака й с музиковеда и композитора Слав Кожухаров – продължава под негова грижа да развива своите заложби на човек, отдаден на  осмислянето на явленията на музиката и музикалната култура. 

Розмари Стателова със съпруга си Слав Кожухаров

В текста се представят дългия път, който Стателова изминава от ранните си студентски опити като музикален критик до късните й музикално-антропологични студии и книги, посветени на съвременната популярна музика и музиката на малцинствата. Като учен музиковед в БАН в Института за изкуствознание Розмари Стателова участва в множество международни научни срещи и проекти, които я отвеждат на различни места по света. Част от тези пътувания авторката описва по интересен начин, давайки възможност на читателя да се запознае с интересни обекти от музикалната география на съвременния свят.

Изданието е дело на издателство „Рива“, с което Розмари Стателова работи вече дълги години.

Части от книгата бяха публикувани ТУК.

Доно Цветков


Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други