Днес е 26.05.2024

19 дози бг кино на „Златна роза“

17.09.2020

Когато видях рекордния брой заглавия – цели 19, които ще участват на тазгодишното издание на фестивала на българския филм „Златна роза“, се върнах в далечната 1996. Това беше дебютната ми година като журналист и за първи път бях пусната из дебрите на родното кино. По това време форумът се организираше на две години и броят на продукциите беше 6. А съвсем неотдавна – през 2013 – издание на „Златна роза“ нямаше поради липса на достатъчно филми. Радващо е, че при наличието на такава богата реколта, пандемията няма да попречи събитието да се проведе в пълния си блясък.

Другата добра новина е, че жанровото разнообразие и този път е голямо – от чисто фестивални проекти, през семейни и исторически драми, до екшъни и комедии.

Кадър от „Рая та Данте“

За разлика от други години, когато селекции и отличия от престижни кино форуми можеха да послужат като някакъв вид ориентир, сега ще трябва да се осланяме единствено на собствените си познания и вкус. Още повече, че филмът на Камен Калев – „Февруари“, който присъстваше в онлайн изданието на Кан, не е намерил място в програмата. Сред избраните заглавия, на които се очертава европейски фестивален път – участие във Варшава и кандидатура за Карлови Вари 2021, е „Дани.Легенда.Бог“. Дебютната творба на живеещия в Лондон режисьор Явор Петков, разказваща за бизнесмен и общински съветник, решил да се включи в журналистическо разследване за пране на пари, е с участието на Димо Алексиев. С нетърпение очаквам и новата продукция на Ивайло Христов – „Страх“, чиито филми („Емигранти“, „Стъпки в пясъка“, „Каръци“) са едни от малкото направени след 1989, които съм гледала по няколко пъти. „Кръвта на пеликана“ пък беше показан във Венеция и малките актриси Катерина Липовска и Аделия Оклепо минаха по червения килим. В проекта на германската режисьорка Катрин Гебе се срещат и други родни имена, като Димитър Баненкин, Яна Маринова, Гергана Змийчарова, Албена Колева, Диян Манев, Елиза Токева.

Особено удоволствие за местната публика ще бъде премиерата на „Рая на Данте“, в който има варненска следа – продуцентът Николай Мутафчиев, режисьорът и сценаристът Димитър Радев и авторът на музиката Димо от P.I.F. Любопитен за мен ще бъде вторият проект на Иван Владимиров, познат на киноманите като другия чифт кецове от едноименния филм, където си партнираха с Валери Йорданов. Надявам се, че е преминал успешно през „синдрома“ на втората творба, тъй като по предварителни данни продукцията предизвиква интерес – съставена от парчета от други филми. В „Сцени от живота на една актриса“ освен изпълнителите на главните роли – Радина Кърджилова и Йордан Ръсин, се появяват като себе си и Владимир Пенев, Ивайло Христов, Валентин Ганев, Светлана Янчева.  Пред същото препятствие е изправен и Константин Буров, който вече има награди от „Златна роза“ за късометражката „План за отмъщение“ и дебюта „Отрова за мишки“. В „Сбогом, Джони“ работи със сценариста Марин Дамянов, отличен преди пет години за „Събирач на трупове“. След като спечели зрителите с участието си в „Дъвка за балончета“, актьорът Иван Юруков се представя в различно амплоа – това на режисьор. „До последния каприз“ проследява приключенията на Марти и Пепи, техния учител и тук-таме се появява и духът на Паганини.

Кадър от „Сцени от живота“

Сред акцентите в конкурсната селекция са и „18% сиво“ на Виктор Чучков, „Доза щастие“ на Яна Титова, „Късата клечка“ на Димитър Петков, „Житие“ по последния сценарий на Красимир Крумов-Грец, „Не влизай в пререкания с персонала на банята“ на Иван Черкелов и др.

За наградите в късометражния конкурс ще се състезават 22 заглавия, като моите фаворити са „Свещеникът“ на Борислав Колев, „Черупки“ на Слава Дойчева и „Подарък“ на Боя Харизанова.

От тази година форумът има и още един модул  – „Златна роза класик”, който ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото, като първото предложение е „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров.

38-мото издание на фестивала ще се проведе от 24 септември до 1 октомври в залите на Фестивален и конгресен център – Варна.

Зорница Кънчева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ

Други