Днес е 23.04.2024

In the palace – късо кино в 128 епизода за 8 дни

15.09.2020

Мишу
„Mишу“, Милен Витанов, участвал на Берлинале

На фестивала In the Palace (“В Двореца“) безспорно дължа интереса си към късометражните филми. Признавам си, че когато се появи за първи път преди повече от 15 години, привлече вниманието ми с локацията си – Балчик. По-късно много страдах за преместването му в София, като си мислех, че ще бъде поредното изгубено събитие. И сега няма как да не се зарадвам, че най-големият роден форум за късо кино се завърна, където му е мястото – край морето. Домакин на 17-ото издание, което ще се проведе от 15 до 22 септември, ще бъде Фестивален и конгресен център – Варна.

Тази година организаторите имат новина – че In the Palace e сертифициран да номинира професионални късометражни филми в три категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите „Оскар“: най-добър игрален от международната състезателна програма; най-добър анимационен от международната късометражна програма и най-добър български.

За любителите на статистиката ще спомена, че в селекцията са намерили място 128 заглавия от 38 държави. Носителят на „Оскар“ Крищоф Деак от Унгария, който през 2017 получи мечтания приз за анимацията „Sing”, сега се представя с „Най-яката игра“. В рамките на форума ще бъде показан и спечелилият Берлинале късометражен филм „Филипинка“ на режисьора Рафаел Мануел, както и „Анна“ на Декел Беренсън, който беше селектиран в Кан и номиниран за БАФТА. Не бива да пропускате и победителя от Локарно – Стефан Джорджевич от Сърбия с „Последната снимка на татко“. 

В конкурса „Сребърна принцеса“ участват 7 български предложения – 4 игрални и 3 анимационни. „Батут“ на Петя Иванова представя една нестандартна история за психолог и самоубиец. В проекта на Мартин Илиев „Среща“ ще видим в една от последните му роли актьора Йосиф Шамли. За „Заедно без теб“ режисьорът Димитрис Георгиев се е вдъхновил от действителен случай и следва премеждията на престъпници, избягали от Софийския централен затвор. Любопитна е темата, която са избрали Еди Шварц и Йордан Петков за своя филм – нелегалният добив на въглища. В главните роли са Христо Петков и Александър Евгениев.

При анимациите личният ми фаворит е „Любов по време на туризъм“ на Весела Данчева, който е част от колекцията „Щрих и стих“ и е по творба на Петър Чухов. След като представи „Мишу“ на Берлинале,  израсналият в България Милен Витанов ще даде възможност и на варненската публика да се срещне  с проекта. Сценарист е Вера Траянова, а продуценти от родна страна са Мина Милева и Весела Казакова. След „Как Сърдел направи ремонт“, Радостина Нейкова отново ни среща с нейната запазена марка – бродираната анимация. Новото заглавие е „Мармалад“, където за да станеш герой, трябва само да полетиш.

А с нелеката задача да определят победителите в различните категории са се нагърбили – проф. д.н. Божидар Манов, проф. д.н. Мая Димитрова и проф. д-р Надежда Маринчевска (игрални и анимационни филми), проф. д-р Емилия Стоева, Марин Дамянов и Светослав Драганов (документални и експериментални филми) и Камен Балкански, Весела Данчева, Цанко Василев (питчинг).

Зорница Кънчева

Още за фестивала:

https://www.facebook.com/inthepalace/

Още фестивали във Варна открийте в нашия АФИШ

Други