Днес е 22.06.2024

Испанският режисьор Игнаси Кристиа поставя „Бал с маски“ във Варна. Премиерата е на 10 септември в Летния театър

08.09.2020

Популярният в артистичните среди на Европа гост е режисьор и сценограф на най-новата постановка на Държавна опера – Варна – творбата на Джузепе Верди, която вдъхновява с драматизма на любовта, честта и дълга. Диригент е маестро Кръстин Настев.

С прогноза за отлично време в четвъртък, 10 септември, от 20:00 в Летния театър първите си зрители ще срещне най-новият спектакъл на Държавна опера – Варна, „Бал с маски“. Един артист с многолика световна кариера е поканен от ТМПЦ – Варна, за режисьор и сценограф – това е Игнаси Кристиа – испански сценограф, драматург, музеен дизайнер и аудиовизуален продуцент. Той има забележително присъствие в европейските оперни театри, а виртуозната му работа с пространствата е оставила следи в представянето на големи експозиции в Лувъра и Британския музей.

Диригент на постановката е маестро Кръстин Настев, с когото Игнаси Кристиа вече е имал съвместен проект в Барселона. Костюмите са работа на още един гост – дизайнера Яго Бласи. Хореограф е Светлана Тоншева, диригент на хора – Цветан Крумов.

В ролите ще видим изключително силно представящите се този сезон солисти на Варненската опера. Рикардо ще е Даниел Дамянов, Ренато – Венцеслав Анастасов, Амелия – Габриела Георгиева, Улрика – Даниела Дякова, Оскар – Ирина Жекова, Самуел – Евгений Станимиров, Том – Гео Чобанов, Силвано – Иво Йорданов, съдия – Христо Ганевски, слуга на Амелия – Николай Димитров. С участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Варна.

Режисьорът Игнаси Кристиа представя своя прочит на операта така: „Бал с макси” е една от оперите на Верди, в която се преплитат всички елементи на класическата драма. Героят умира в името на честта. Това послание от Верди идва в най-подходящия момент за заобикалящата ни реалност. Композиторът ни кани на едно пътешествие през страстта, омразата, любовта, отмъщението и съдбата. Премиерната постановката на “Бал с маски” за Държавна опера Варна е един прочит, който обхваща всички елементи на класическата опера, за да разкаже историята на една фатална съдба. Oткритосттa, с която представяме сюжета, е нужна, за да можем да изведем по един ясен и чист начин посланието към зрителя. Драматургията следва изцяло гласа на Верди без допълнителни украси и изменения, присъединена към музикалния прочит, който следва същата драматургична цел: връщане към традициите и Вердиевите ценности. Благодаря за страстта и ентусиазма на целия екип на Държавна опера Варна! Вие сте съкровище, което трябва да се съхрани.“

Нина Локмаджиева

Билетите за премиерата са по 15, 20, 30 и 40 лв.

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ – ВАРНА, пл. „Независимост” 1: понеделник-петък 9:30-13:30 и 14:30-20:00; събота 10:00-13:30 и 14:30-20:00; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022; ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център: всеки ден от 10:00 до 21:00 /почивка 14-14:30 и 16:30-17:00, тел. 052 685 214.

БИЛЕТИ ОНЛАЙН: EVENTIM: www.evntim.bg  и ФКЦ: https://fccvarna.bg/

www.operavarna.com    

Още музикални събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други