Днес е 28.05.2024

Звездите на българския джаз идват в Биг бенд на Антони Дончев на „Варненско лято“ на 3 септември за юбилея на Христо Йоцов

01.09.2020
Христо Йоцов

Антони Дончев води Биг бенда All Star от най-популярните имена на родната джаз сцена за 60-годишнината на големия джазмен. Концертът е от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ влиза в септември с горещо настроение за модула „На границата с класиката“. На 3 септември големите звезди на българския джаз, събрани от Антони Дончев в All Star Big Band, идват във Варна, за да случат празника на един от тях – 60-годишния юбилей на маестрото на барабаните Христо Йоцов.

В състава на бенда се включват Димитър Льолев – алт саксофон, Денис Попстоев – алт саксофон, Арнау Фаррас – тенор саксофон, Владимир Кърпаров – тенор саксофон, Венелин Георгиев – баритон саксофон, Михаил Йосифов – тромпет, Мартин Ташев – тромпет, Тодор Бакърджиев – тромпет, Георги Стойков – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Божидар Василев – тромбон, Иван Мелин – тромбон, Димитър Стоев – тромбон, Борис Таслев – контрабас, Шибил Бенев – китара, Цоньо Цветков – конги, Христо Христов – корна и Антон Апостолов – корна.

Всички те са ентусиазирани от идеята да представят популярни композиции на Христо Йоцов и най-нови негови пиеси. В дългогодишната си творческа кариера Христо Йоцов е отделял специално място на бендовия репертоар. В периода 1982 – 1989 той е барабанист и аранжор на Биг бенда на БНР под ръководството на Вили Казасян, за който оркестър има над 150 аранжимента и собствени композиции, които са записани и са в музикалния фонд на БНР. В тези записи фигурират имената на най-изявените български джаз и поп изпълнители.

В настоящия проект Христо Йоцов е събрал съзвездие от български джаз музиканти, а в програмата са включени негови пиеси, писани през годините, както и съвсем нови композиции, създадени специално за случая.

Христо Йоцов и Антони Дончев са представяли знакови концерти в програмите на ММФ „Варненско лято”. Йоцов и Дончев създават заедно през 1985 легендарната „Акустична версия“, водещата формация на българския джаз, печелят редица музикални награди. Концертите им и сега са сред най-търсените от почитателите на свободната музика у нас – магнетични, зареждащи публиката с енергията на едно голямо артистично партньорство, стъпило върху класическото майсторство.

Христо Йоцов е един от най-креативните музиканти на българската джаз сцена – инструменталист, педагог, автор на музика и аранжименти за джаз формации, биг бендове, на симфонична и театрална музика. Свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика – „Opium” 1998, „Seven Steps” 2009, „Jazz Ball” 2013, „Funky” 2014, „Go Fusion” 2015, „Next Step” 2016, „Jazz Cats” 2017. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании. Христо Йоцов е професор по ударни инструменти в катедра „Поп и джаз” на Националната музикална академия в София.

Антони Дончев е пианист, композитор, автор и на театрална и филмова музика, който съчетава новите тенденции в европейския джаз и стандартния джазов репертоар.

Нина Локмаджиева

http://www.varnasummerfest.org/10.png  Събитие във Фейсбук
http://www.varnasummerfest.org/10.png  Купи билет
http://www.varnasummerfest.org/10.png  Повече за концерта

Началният час на концерта е 19:00.

http://www.varnasummerfest.org/

https://www.facebook.com/vnsummerfest

Още музикални събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events

Други