Днес е 21.09.2020

Анна Тихонова – Йорданова и Юлиан Йорданов в галерия „Ларго“

31.08.2020

Анна Тихонова – Йорданова и Юлиан Йорданов, „Флора“, графика

На 02 септември 2020 година Арт галерия Ларго открива есенния изложбен сезон със съвместна изява на известната артистична двойка Анна Тихонова – Йорданова и Юлиан Йорданов. Експозицията се нарича „Линии на съдбите“ и в нея Анна ще покаже графика, а Юлиан ще се представи с графика и живопис. За втори път в „Ларго“ варненци ще имат възможност да видят съвместна изложба на двата световно – признати майстори на графиката и екслибриса. През 2018 изложбата им „Стълкновение – Сливане“ беше част от програмата на третото издание на Международен екслибрис конкурс Варна, организиран от галерията. Четвъртото издание на конкурса беше отложено за 2021 година, но планираната изложба на Юлиан и Анна ще бъде открита за радост на техните почитатели от Варна и страната.

Освен графика Юлиан Йорданов ще покаже шест творби, изпълнени с акрил, с които да илюстрира многоликия си талант на майстор както на графичните техники, така и на живописта. Неговата съпруга Анна Тихонова ще ни зарадва с няколко офорта голям формат от новия цикъл, по който тя работи напоследък – „Сенки“. Във всяка от тези творби има брилянтно вплитане на няколко образа, сложни композиции и в същото време така познатата и характерна за творчеството ѝ лекота и въздушност на творбите. Беларуската художничка, както винаги, ще очарова зрителите именно с лиризма и мекотата, с които създава своите офорти, както и с неочаквания поглед към обикновени наглед теми. 

Юлиан Йорданов, In Dreams, акрил, платно

Изключително интересни за варненската публика ще бъдат двете серии от по дванадесет офорта, с които ще се представят в изложбата двамата художници. Творбите са с размер на отпечатъка точно 16/16 см, посветени са на дванадесетте зодиакални знаци и са създадени в последната година специално по покана на голяма китайска галерия. В проекта участват 12 художници от цял свят, които да нарисуват своята интерпретация на вечната тема за зодиите и как те определят нашия характер. Единствената жена, поканена да участва в проекта, е Анна Тихонова, затова тя с усмивка споделя че има „честта и отговорността да представи в проекта не само българската и беларуската графика, но и женската част на човечеството“.

Анна Тихонова – Йорданова, Сянка, офорт

В тон с тези серии от „зодиакални“ графики двамата творци решават да озаглавят съвместната си изява във Варна „Линии на съдбите“. Проектът с графики, посветени на зодиакалните знаци, ще бъде представен в изложба в Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан, до края на 2020. Преди неговото официално презентиране никой от дванадесетте участващи автори няма право да покаже репродукции на творбите си където и да било в интернет пространството. Така че, само варненци, които посетят изложбата, ще имат възможност да видят тези творби на известните графици.

Откриването на изложбата с участието на художниците е 2 септември, сряда, от 18:30 в Арт галерия Ларго във Варна, ул. „Хан Крум“ 8. Изложбата продължава до 22 септември.

Анна Тихонова – Йорданова е родена на 11.07.1977 в Минск, Беларус. През 2002 се дипломира в Беларуската Държавната академия за изкуства в Минск, Специалност Графика. Тя е автор на научно-изследователски публикации за беларуския и европейски екслибрис. Анна участва в над 50 групови изложби, биеналета и конкурси. Избрани награди: Гран при на 4-то триенале Екслибрис Братислава, Словакия (2004); първа награда на град Синт Никлас за дълбок печат на 15-то Международно биенале на екслибриса Синт Никлас, Белгия (2005); Специална награда на журито на шестия Международен екслибрис конкурс „Biblioteca di Bodio Lomnago“, Италия (2012). От 2011 тя е ръководител на научния и изложбения отдел в Музея на модерното изкуство в Минск, Беларус и куратор на неговата екслибрис колекция. Анна Тихонова е член на журито на първото, второто и третото издание на Международен екслибрис конкурс Варна. Живее и работи в София, България.

Юлиан Йорданов е роден на 16 декември 1965 в Ловеч. През 1995 се дипломира в НХА „Николай Павлович”, специалност „графика” при проф. Петър Чуклев. Има над 35 самостоятелни изложби в престижни галерии в България и в Ерфурт – Германия, Анкара и Измир – Турция, Антверпен и Хаме – Белгия, Минск – Беларус и Тианджин – Китай. Йорданов има над 55 участия в най-престижните световни форуми за графика и екслибрис, където печели повече от 20 различни награди. Избрани награди: Първа награда на Първи международен екслибрис конкурс, Анкара (2003), Първа награда на 32-та FISAE Международна екслибрис изложба в Пекин, Китай (2008), Специалната награда на Музея за графично изкуство на 33-та FISAE Международна екслибрис изложба в Истанбул (2010), Почетен Диплом и Медал на 24-то Международно екслибрис биенале в Малборк, Полша (2013), Почетен Диплом от 7-мото Международно екслибрис биенале CONTRATALLA в Тарагона, Испания (2015 ), Втора Награда от 36-та FISAE Международна екслибрис изложба във Вологда, Русия (2016), Национална Награда от Национална изложба графика Георги Герасимов, ГХГ Пазарджик, България (2017) и др. Юлиан Йорданов е артистичен директор на първото (2014), второто (2016) и третото (2018) издание на Международен екслибрис конкурс Варна, организиран от Арт галерия Ларго. Той е носител на приза „Художник на десетилетието 2008-2018“ на Арт галерия Ларго. Живее и работи в София, България.

Нели Вълчева, галерист

Още за изложбата в сайта на галерията на www.largogallery.com

Още изложби във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events

Други