Днес е 26.05.2024

Северен повей на кино фестивала „Любовта е лудост“ – „Хелене“ с голямата награда

29.08.2020
Кадър от филма „Хелене“

Дори и в извънредна епидемична обстановка, 28-ото издание на МФФ „Любовта е лудост“ завърши както подобава – с раздаване на награди. Журито в състав Антония Ковачева, Богдан Йонеско – Румъния, и Свен Тадикен – Германия, заложиха на заглавие, идващо от север, и решиха да присъдят „Златна Афродита“ на финландската биографична драма „Хелене“. Освен че е заснет в най-добрите традиции на нордическото кино, филмът запознава зрителите с живота и творчеството на художничката Хелене Шерфбек. Съвсем заслужено Лаура Бирн взе приза за най-добра женска роля за превъплъщението си в артист, който изживява истински ренесанс заради увлечението си по младия критик Ейнар Ройтер. Режисьорът Анти Йокинен е познат на публиката най-вече с дебютната си творба – „Наемателката“, с Хилъри Суонк и Джефри Дийн Морган, както и с екранизацията на романа на Софи Оксанен „Чистка“, който беше предложен за „Оскар“.

Алекс Лотър беше отличен за ролята си на модерния Сирано – Амбърсън, във филма на Тоби Макдоналд „Стари момчета“. Таланта на младия актьор киноманите забелязаха още в „Игра на кодове“, където той беше Алън Тюринг като дете.

Кадър от филма „Стари момчета“

Специалната награда на журито отиде при унгарския филм „Празни приказки“. Режисьорът Атила Сас разказва за страстна любовна история на фона на смутните времена след края на Втората световна война, тематика, която е застъпена и в дебюта му „Вечна зима“.

Кадър от филма „Празни приказки“

Българската следа сред отличените е документалният проект на Доля Гавански – „Денят на жената“, в който героините са родени в СССР през различни исторически периоди. Продукцията получи „Горчивата чаша“ на факултета по журналистика и масови комуникации към СУ „Св. Климент Охридски“. Руското заглавие „Клетва“ на Роман Нестеренко взе наградите на Община Варна и на Съюза на българските филмови дейци, а с диплом беше отличена румънската актриса Лавиния Сандру за участието й в „Ана.Ана.Симион“. Гилдията на филмовите критици избра за свой фаворит „Пита за помен“ на турския режисьор Рейс Челик.

„Пита за помен“

За 75-годишния си юбилей артистичният директор на МФФ „Любовта е лудост“ Александър Грозев беше изненадан с благодарствена грамота.

Зорница Кънчева

Още за фестивала: https://fccvarna.bg/

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други