Днес е 03.03.2024

Проф. Марио Хосен, артистичен директор на ММФ „Варненско лято“ за научния симпозиум тази година

29.08.2020
Марио Хосен

Проф. Марио Хосен:

Тази година посвещаваме симпозиума на вдъхновението и мотивацията в творческия процес от гледна точка на композитора, диригента и интерпретатора

По първоначалните ни планове ние имахме много силно намерение в края на юли да проведем симпозиум, посветен на големите композитори симфоници Бетовен, Брамс, Брукнер и Малер. Наложи се обаче да препрограмираме целия фестивал, включително и симпозиума за по-късни дати и много трудно можеше този наш замисъл да бъде реализиран в края на август. Световноизвестните специалисти в музикознанието, които са на възраст над 70 години, са притеснени от факта, че трябва да си пренастройват програмата, да летят в чужбина, затова бяхме принудени да сменим концепцията на симпозиума, да я осъвременим, да я свържем повече с българските артисти. Симпозиумът, който бяхме замислили, ще представим в целия му блясък идната година. А за тази година намерихме една много интересна тема: вдъхновението и мотивацията в творческия процес от гледна точка на композитора, диригента и интерпретатора.

Гост е големият български композитор Георги Арнаудов, диригент гост е директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров, а като интерпретатори думата има проф. Милена Моллова, която тази година има 80-годишен юбилей. Тя засяга темата „32 сонати на Бетовен“. Тя е един от малкото солисти в световен мащаб, който е изпълнявал 3 или 4 пъти интегрално всички сонати на Бетовен, което е изключително. Така имаме възможност да чуем нейната гледна точка като интерпретатор – какво мотивира един творец да се захване с толкова обемен материал, с един енциклопедичен труд, какъвто представляват сонатите на Бетовен.

Имаме още един много интересен гост интерпретатор – Илиян Илиев, кларинетист, възпитаник на Джулиард скул в Ню Йорк, великолепен педагог и изпълнител, който е и един от популяризаторите и пропагандаторите на техниката „Александър“. Това е изключително интересна техника, която дава възможност на музикантите да превъзмогнат някои психични и физически проблеми, които им пречат да пресъздадат музиката, която носят в себе си. Това е техника, която е свързана и с медитация, източни практики на дишане, на концентрация, на физически упражнения, и това е много интересно. Аз се включвам като изпълнител на десетте сонати за цигулка на Бетовен, които тази година ще излязат в Интеграл в Швейцария, по случай 250-годишнината от рождението на великия композитор. Ще имаме интересни срещи и много съм щастлив, че симпозиумът се случва, като всяка вечер паралелно има и много интересни концерти.

В първата вечер чухме Бетовенови квартети и квинтети, втората вечер е за немска романтична музика, а третата вечер ще посветим на Чайковски и руската романтика. Това са едни наистина вълнуващи срещи в края на август.

В неделя, 30 август, проф. Милена Моллова ще представи три от най-емблематичните клавирни сонати на Бетовен в концерт, посветен на нейната 80-годишнина и годишнината на Бетовен. Тя ще изпълни Патетична соната, Апасионата и Лунната соната. Така ще отбележим юбилея на голямата българска пианистка.

Записа Нина Локмаджиева

Марио Хосен е един от водещите световно признати интерпретатори на Паганини. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Като концертиращ артист той гостува в над 35 държави по света. Изпълнява и записва интегрално цялостното творчеството за цигулка на Николо Паганини.

Неговият стил е изключително разнообразен, репертоарът му обхваща произведения от барока и класиката, до джаза, тангото и рок музиката. Сред световните оркестри, на които е бил солист, са симфоничният оркестър „Чайковски“ на Московското държавно радио, English Chamber Orchestra, Оркестър на Миланската скала, Академия St. Martin in the Fields, Оркестър „Брукнер“ – Линц, Кралската филхармония,  Софийската филхармония и Симфоничният оркестър на БНР.

Основател на „Паганини ансамбъл Виена“, с който получава от водещата италианска звукозаписна компания „Dynamic“ покана за запис на всички 18 квартета на Паганини.

Хосен е удостоен с престижната награда „София“ за музика и с наградата на Радио ФМ класик за 2015.

Сред композиторите, които посвещават на проф. Марио Хосен свои творби, са: Георги Арнаудов, Стефан Драгостинов (България), Алесандро Солбиати (Италия), Райнер Бишоф (Австрия), Валтер Бер (Швейцария), Томас Марко (Испания), Франсоа Пиер Декон (Франция), Периклис Лякакис (Гърция).

Редактор е за музикално издателство „Доблингер“ (Виена) на цялостното творчество на Паганини за цигулка и оркестър. Прави световни премиерни записи на творби на Паганини и Рола, интеграл на сонатите за цигулка на Бетовен, Й. С. Бах, Г. Ф. Хендел и на концертите за цигулка и оркестър на Моцарт.

Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Записва за австрийската, швейцарската, руската и българската национални телевизии.

Откакто е артистичен директор на ММФ „Варненско лято“, фестивалът става носител на лауреатското звание на Европейската фестивална асоциация и носител на наградата на публиката за 2019.

Още за фестивала: http://www.varnasummerfest.org/

Още музикални събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други