Днес е 14.06.2024

Аниматори от всички страни, срещайте се във Варна!

27.08.2020

Едва ли има друг жанр като анимацията, който може да събере заедно представители на различни поколения и да осигури на всички еднакво количество удоволствие. Особено в днешно време, когато киното за деца е рядкост и кажи-речи рисуваните филми са единственият източник на семейно забавление. Но и там масовото предлагане се свежда до продукциите на Дисни, които въпреки лъскавата си визия и посланията, лично на мен започнаха да ми доскучават. По тази причина като човек, израснал с „Ну, погоди!“ и „Приключенията на Чоко и Боко“, възстановяването на Световния фестивал на анимационния филм във Варна преди 9 години си беше истинско събитие за мен.

От 9 до 13 септември залите на ФКЦ отново ще приютят чудните рисувани герои и техните създатели от цял свят. В конкурсната програма, която е разделена на 5 модула (късометражни, детски, студентски и пълнометражни филми, както и телевизионни сериали), са допуснати над 80 продукции от 22 държави.

„Задачи за деня“

Родното участие този път е повече от представително – 15 филма в три от разделите. При късометражките един от фаворитите ми безспорно е „Задачи за деня“ на Петя Златева, и не защото участва в надпреварата за „Оскар“. В основата на историята е стихотворението на един от любимите ми съвременни поети – Стефан Иванов.

„…да бутна гардероба до стената

да простра прането

да отворя прозореца

да се разнесат изпаренията на лак и боя

че не се трае замайването

да включа фурната –

скумрия с орехи и доматен сос

да пусна музика за компания

или по-добре телевизора за събеседник

спирам фурната

и сипвам порция на призраците

което ме подсеща

да изхвърля боклука

четките за зъби в банята

бяха четири

стават три

две

за последната

няма да има

кой да скърби…“

Сюжетът се върти около дребните ни всекидневни ритуали, с които се опитваме да се справим със самотата. Петя Златева е избрала да изобрази героите като животни, а анимацията е част от проекта на „Компот колектив“ – „Щрих и стих 2“.

„Карантина“

Друг мой предпочитан автор – Димитър Димитров, е включен с актуалното заглавие „Карантина“. Интересното е, че, както аниматорът споменава в интервю пред БНР, сценарият е писан преди 10 години, но сега му хрумва идеята да го обвърже с настоящата обстановка. Цял един град е затворен. Мъж се събужда в безнадежден свят, изтъкан от страх, изолация и мрак, където никой не знае какво точно се случва.

„Над нещата“

„Над нещата“ на Ина Николова също е на базата на съвременна поезия и е включен в „Щрих и стих 2“. Тук е използвана творбата на Стефан Икога, която представлява едно иронично житейско пътешествие на разочарован от всичко човек, който планира далечното бъдеще, но реално се движи към пропастта.

Останалите продукции от инициативата на „Компот колектив“ също са намерили място в селекцията – „Плитка вена“ на Йоана Александрова по произведение на Марин Бодаков, „Екзистенциално“ на Наталия Атанасова и „Последният ден“ на Далибор Райнингер.

Въпреки че е канадска продукция, зад името на „Физика на тъгата“ стои родният тандем Тео Ушев и Георги Господинов. Анимацията е създадена по едноименния роман на Господинов, който отдавна вече придоби легендарен статут и няма нужда от представяне. Филмът беше един от 10-те включени в т. нар. „шортлист“ на наградите „Оскар“.

В раздела за студентски филми наши представители са „Бойна машина“ на Ина Диманова, „Душа ООД“ на Ивайло Делчев, „Болт“ на Илия Шекерджиев, „Бъркани яйца“ на Симеон Георгиев, „8,848“ на Стефан Войводов, „Диего в моите мисли“ на Елизабет Владимирова, „Как пингвините изгубиха своя дом“ на Олеся Познякова и „Без небе“ на Магдалена Стоилова.

С най-голямо нетърпение очаквам предложението при детските заглавия. След „Как Сърдел направи ремонт“, Радостина Нейкова отново ни среща с нейната запазена марка – бродираната анимация. Новото заглавие е „Мармалад“, където просто за да станеш герой, трябва само да полетиш.

По време на 16-ото издание на фестивала ще се прожектират филми от САЩ, Великобритания, Швейцария, ЮАР, Русия, Португалия, Япония, Индия, Унгария, Германия, Франция, Естония, Дания, Чехия, Канада, Белгия, Австралия, Хърватска, Тайван, Норвегия и Полша. 

Зорница Кънчева

Пълната програма можете да намерите на сайта на форума: www.varnafest.org

 

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други