Днес е 05.06.2023

Червен килим, романтика и много кино на „Любовта е лудост“

21.08.2020

В тази особена година, когато повечето големи културни събития излязоха в принудителна ваканция или се проведоха в някакъв дистанционен формат, МФФ „Любовта е лудост“ реши да прояви смелост и да се проведе както традицията повелява. За 28-и път организаторите от ФКЦ ще посрещнат по червения килим гостите и зрителите на любовния форум. Тази година съзвездието ще е ограничено откъм количество, но със сигурност киноманите ще могат да се докоснат до част от своите любимци – Филип Аврамов, Антон Радичев, Любен Чаталов, Малин Кръстев, Стефан Денолюбов – участници в българската комедия „Като за последно“.

В конкурсната програма са включени 12 филма, като през уикенда ще бъдат показани четири от тях – освен родното предложение, за което вече стана дума, останалите са „Стари момчета“ (Великобритания), „Нова кожа“ (Испания) и „Клетва“ (Русия). Не крия предпочитанията си към испанското кино, най-вече заради Педро Алмодовар и Антонио Бандерас, затова фаворитът ми е проектът на Аликс Жанти – „Нова кожа“. Всъщност авторката е потомствена парижанка, но от 11 години живее в Испания. За дебюта си като режисьор е избрала да разкаже историята на Ева и Ирис, две сестри, срещнали се отново след много години и търсещи своето собствено място под слънцето. Британското заглавие „Стари момчета“ представя една съвременна версия на легендата за Сирано дьо Бержерак. Режисьорът Тоби Макдоналд е разположил действието изцяло в английска среда – един от прочутите частни интернати за момчета, където „зубърът“ Амбърсън трябва да помогне на своя съученик – спортна звезда, да спечели сърцето на единственото момиче в училището. За да има и някаква следа от оригинала – мечтаният обект е дъщеря на учителя по френски. Филмът на Роман Нестеренко – „Клетва“, пресъздава един дълъг и наситен с исторически събития период. Той обхваща живота на главния лекар в психиатрична болница Наум и съпругата му Елизавета от 1910 г. до 1942 г. Пред ухажванията на двама влюбени в нея приятели младата жена избира Наум и заедно с него преминава през множество изпитания, но по време на германската окупация успяват да спасят повечето от пациентите си.

Официалното откриване на МФФ „Любовта е лудост“ е тази вечер с прожекция на френския филм „Как да бъдеш добра съпруга“ с Жулиет Бинош, а закриването е на 28 август с „Минамата“ – с участието на Джони Деп.

Зорница Кънчева

Пълната програма на фестивала можете да откриете на сайта loveisfolly.com, fccvarna.bg и фейсбук страницата на форума.

Билети от Касата на ФКЦ и онлайн от сайта: https://fccvarna.bg/

Всички филми от конкурсната програма на „Любовта е лудост“ открийте в нашия АШИФ: https://artvarna.net/events/

Други