Днес е 19.07.2024

Историята на една любов в спектакъл на 16 август на Лятна сцена „Зад Театъра“ във Варна

12.08.2020

Сопраното Илина Михайлова и басът Деян Вачков ще разкажат в песни „Es la historia de un amor“. Испански сарсуели и популярни мексикански песни ще сгорещят лятната нощ.

Един много личен, но и много споделен жест към варненската публика отправят очарователните и много обичани солисти на Държавна опера – Варна Илина Михайлова (сопран), Деян Вачков (бас). Те градят успешна кариера и в Испания, и се радват на почитатели в Неапол, Венеция, Токио, Клагенфурт, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид, Виена, Москва.

Двамата са двойка в живота, но често са заедно и на сцената. Този път са решили да посветят специален спектакъл на любовта си към испанската музика и на своята любов. Нарекли са го „Es la historia de un amor“… тяхната любов“. Спектакълът ще се играе на 16 август от 20:00 на Лятна сцена „Зад Театъра“. Заедно с двамата солисти ще бъдат и актьорът Пламен Георгиев, и балетната двойка Галина Велчева и Павел Кирчев, които ще добавят още артистичност към преживяването.

В програмата ще чуем песни от жанра сарсуела, а и испански и мексикански популярни песни от композиторите Куирино Мендоса и Кортес, Агустин Лара, Консуело Веласкес, Карлос Гардел, Пабло Луна, Пабло Сорозабал и други.

Илина Михайлова, сопран

Родена във Варна, тя завършва НУИ „Добри Христов“ със специалност пиано и оперно пеене. Веднага след това постъпва в НМА „Панчо Владигеров“ в класа по оперно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова. През 2002 печели първи награди на националните конкурси „Светослав Обретенов“ в Провадия и „Парашкев Хаджиев“ в София. След дипломирането си продължава образованието си в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Фиордилиджи от „Така правят всички“ и Церлина от „Дон Жуан“ на Моцарт, Дидона от „Дидона и Еней“ на Х. Пърсел, Мюзета от „Бохеми на Пучини, Норина от „Дон Паскуале“, Мария от „Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и др. Прелестната Илина привлече още по-силно към себе си светлината на прожекторите, когато беше избрана да партнира на великия Хосе Карерас в един от последните му концерт в София.

Деян Вачков, бас

Деян Вачков учи в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София. Печели специална награда от конкурса „Белведере“ във Виена, която му осигурява дебют в ролята на Дон Базилио в „Севилският бръснар“ на Росини. Носител е на Първа награда от конкурса в Падуа, Италия. Деян Вачков шлифова гласа си в Академията за млади певци на знаменитата „Ла Скала“. Българският бас дебютира в Канада с ролята на Тимур. Пее в спектакли в Генуа, Триест, в продукциите на Дзефирели „Кармен“ и „Аида“ на сцената на Арена ди Верона, както и в оперните театри в Неапол, Венеция, Токио, Клагенфурт, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид, в Москва и в „Музикферайн“ във Виена. Имал е привилегията да партнира на големия Пласидо Доминго.

Нина Локмаджиева

Снимки личен архив и архив Държавна опера – Варна

Билети: 15 лв. БИЛЕТНИ КАСИ: ТМПЦ – Варна – пл. „Независимост” 1, тел. 052 66 50 22:

Работно време: понеделник-петък 09:30-13:30 и 14:30-20:00, събота – 10:00 – 13:30 и 14:30 – 19:00, неделя – 11:00 – 16:00.
www.operavarna.com

Още музикални събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други