Днес е 14.07.2024

София филм фест тръгва под открито небе с премиерна комедия на 10 август

05.08.2020

София филм фест ще внесе още артистичен полъх във Варна от 10-ти до 16-ти август. Откриването ще е под открито небе – в двора на Националното училище по изкуства „Добри Христов“ на 10 август от 19.30 ч. Посрещането ще е гарнирано с музикална изненада.

Зрителите ще гледат премиерата на „Босият император“ – копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Филмът е продължение на комедията „Белгийският крал“, номиниран за европейска комедия на годината. Новата драматична и забавна история разказва за премеждията на краля на Белгия (Петер ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска.

Кадър от филма „Босият император“


Соаретата на открито ще продължат до четвъртък, 13-ти август в двора на Училището по изкуства. През втората вечер ще бъде показан филма-носител на Наградата „Лукс“ на Европейския парламент за 2019 г. – „Господ съществува, името й е Петруния“ на режисьорката Теона Стругар Митевска.

„Господ съществува, името й е Петруния“
Кадър от филма „Господ съществува, името й е Петруния“

12-ти август е запазен за почитателите на класическия кино разказ с най-новия филм „Шарлатан“ на легендарната майсторка на полското кино, режисьорката Агнешка Холанд. Премиерата на тази копродукция между Чехия, Ирландия, Словакия и Полша беше на Берлинале 2020. Холанд разказва сърцераздирателна история за човек, надарен с необикновени възможности, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години. Филмът е вдъхновен от историята на чешкия лечител Ян Миколашек.

В четвъртък ще е прожекцията на един от най-обсъжданите и харесвани филми на 2019-та – документалния разказ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов – „Медена земя“. Това е единственият филм до момента, номиниран едновременно за две награди „Оскар“ – за най-добър международен и за най-добър документален филм.

Искра Сотирова

Билети за прожекциите в двора на Национално училище по изкуствата ”Добри Христов” ще бъдат продавани само на място, преди прожекция.

Билетите за филмите са на стойност 8 лв., като за учащи, пенсионери и хора в неравностойно положение цената е 6 лв. При закупуване на 5 и повече билета наведнъж, цената е 7 лева.

Вече закупените за изданието, което беше предвидено за месец март билети, ще важат САМО за прожекциите във ФКЦ-Варна и трябва да бъдат презаверени на касите в комплекса.

Предварително закупените билети за филми които в лятното издание ще се прожектират в двора на Национално училище по изкуствата ”Добри Христов” при желание могат да бъдат върнати на касата на Фестивалния и конгресен център-Варна и сумата за тях ще бъде възстановена.

Билети за прожекциите във Фестивален и Конгресен Център Варна от 14-ти до 16-ти август можете да закупите и онлайн на https://bit.ly/2XfMTzg

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други