Днес е 25.06.2024

Изложбата „Кристо – ранни етюди“ в Градската художествена галерия на Варна се открива на 5 август

04.08.2020

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Националната художествена академия и Държавна агенция „Архиви“ представят изложбата „Кристо – ранни етюди“. Тя съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Кристо (Христо Явашев) от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил в Академията (1953-1956 г.). Творбите са от Музейната сбирка на НХА, която освен учебни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод – автентично автографирани и подарени на НХА от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на творците, също са показани в изложбата.

Кристо и Жан-Клод
Кристо и Жан-Клод

За огромно съжаление на всички ценители на съвременното изкуство, Кристо ни напусна на 31 май тази година на 84-годишна възраст. Започнал пътят си като художник в Националната художествена академия, той е най-яркият пример за реализирал се на запад творец от български произход през втората половина на ХХ век.

Неговите забележителни творби хронологически започват с парижкия му опит и връзките му с “Новия реализъм” в началото на 60-те, в който значението на предметите и техните смислови манипулации се явяват основополагащи за развитието на съвременното изкуство, включително и до наши дни. Това са индустриални или опаковани битови предмети като мотоциклет, количка за багаж, списание “Look”… Пак по това време започва съвместната му работа с Жан-Клод и се повяват първите проекти за опаковани сгради. “Опаковките” като проекти и реализации на Кристо и Жан-Клод са многобройни и известността на “Бягащата ограда”, “Опакованият Райхстаг”, “Опакованият Понт Ньоф”, “Чадърите”, “Вратите” и много други е огромна. Целенасочената намеса на Кристо и Жан-Клод трансформира средата, превръща предметите в концептуално посочени обекти. Пакетирането не е акт на “скриване”, а е по-скоро реално разгръщане на красотата на природния релеф или значенията на конкретното историческо съоръжение чрез активирането на въпроси, отнасящи се до неговата история, пластика и актуална функция.

С тази изложба трите институции изказват своята почит към делото на този голям творец. В памет на художника през есента на настоящата година с част от колекцията на НХА ще бъде открита изложба в Културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена.

Проф. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА-София

Анани, Христо и Владимир Явашеви
Държавен архив – Габрово, Анани, Христо и Владимир Явашеви

Изложбата „Кристо – ранни етюди“, на световно известния художник от български произход Христо Явашев – Кристо представлява особен интерес за варненските ценители на изкуството поради факта, че фамилната му история е свързана с нашия град.

Към нея Градската художествена галерия – Варна представя копия на два портрета от студентските години на Христо Явашев – Портрет на актрисата Грациела Бъчварова, 1954 г. и на художничката Дора Бонева, 1956. В експозицията ще може да се види богат документален материал за художника и неговата родова история, свързана с Варна и Разград, от фондовете на Държавните архиви“ в Габрово и Разград – публикации, родословно дърво, снимки на семейството, документи и др.

Портрет на актрисата Грациела Бъчварова
Христо Явашев, Портрет на актрисата Грациела Бъчварова

Изложби с постери, фотографии и проекти на Кристо и Жан-Клод са правени във Варна през 1992, 1997, 2012 и 2016 г. През 1995 г. по покана на Международното биенале на графиката Жан-Клод и Кристо представиха постери с „Опакованият Райхстаг“. Международното жури на биеналето им присъди „Златен диплом“ за принос в световното съвременно изкуство. Със сигурност, това е една от най-почетните награди за изкуство, които те получиха приживе в България.

С изложбата „Кристо – ранни етюди“ и постери от Музея на Националната художествена академия – София, с архивните документи от ДА „Архиви“ и с ранните живописни портрети от частни лица се разширява познанието за делото и таланта на световноизвестния художник в авангардното изкуство на ХХ и ХХI в. Неговите произведения и сега ни носят едно прекрасно послание – за силата на свободния творчески дух и за възможната еволюция на таланта.

Пламена Димитрова-Рачева, директор на ГХГ- Варна

Изложбата ще бъде представена от проф. Свилен Стефанов, зам. ректор на НХА, изкуствовед и куратор на изложбата на 5.08.2020, сряда, в ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна, ул. Любен Каравелов №1

Подробности открийте в сайта и Фейбсук страницата на ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна

http://varnacityartgallery.com/

https://www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други