Днес е 12.06.2024

Мюзикълът „Чаплин“ на Варненската опера – грандиозен триумф на българската премиера във Варна

27.07.2020

Летният театър плака и се смя с актьорите, които събраха в спектакъла цялата емоция, натрупана в месеците на принудителна раздяла с публиката. За да се завърнат под режисурата на Борис Панкин с разбиващо шоу с много драма, песни, танц и естетска визия, почит към великата магия на киното.

На 1 август е втората премиерна дата на спектакъла за Варна, а на 3 август „Чаплин“ е на Античния театър в Пловдив.

Мюзикъл Чаплин

Спектакъл за любовта – така нарече постановката на Държавна опера – Варна на мюзикъла „Чаплин“ режисьорът Борис Панкин в емоционалното си слово преди представлението, чийто успех в събота вечерта надмина и най-смелите очаквания. Любовта към музиката, към театъра, към киното, към живота – това велико чувство заля изпълнения Летен театър на Варна, като го превърна в място за магично действие.

И магията се случи. На границата между изкуствата се повяваха елементи от кинематографията, избрани с почит към черно-бялата класика, за което специални адмирации заслужава сценарният екип, обживял Летния театър с мултимедийното решение, сляло в едно екран, сцена и зала. Това са сценографът Константин Гарнизов, авторът на мултимедията Ирина Радованова и операторът, носител на „Златна роза“ Калоян Божилов. Публиката се почувства като на филмова площадка и съпреживя случването на живота на великия малък човек.

Воденият от маестро Страцимир Павлов оркестър поднесе новата за българската публика музика с много усет за музикалната култура на епохата на нямото кино. А ентусиазмът на актьорите и извънмерното желание да случат заедно един спектакъл откровение се четеше във всеки жест. В един тон вибрираха енергиите и на най-младия на сцената – детето Чарли – Максим Ялнъзов, и на доайена Пламен Георгиев. Великолепни в костюмите си, работа на Розина Макавеева, бяха в драматичните епизоди, в песните и в танца Борислав Веженов, Десислава Николова, Боян Стоянов, Пламен Георгиева, Антоанела Петрова, Мария Павлова, Габриела Станкова, Тихомир Трифонов, Георги Георгиев, Боян Стоянов, Нейчо Петров, Зои Бошнакова, Анастасия Неделчева, Даниел Христов, Розалия Желязкова, Веселина Андреева, Лъчезара Георгиева, Марилла Гьонги, Евгения Явашева, Белла Петрова, Балена Ланджева, а заедно с тях и балетът на Варненската опера.

Един проникновено драматичен Мариан Бачев беше откритието за варненци, които видяха колко дълбочини се крият зад признатия комедиен талант на обичания актьор.

Разбуненият от вълнение Летен театър плака и се смя с актьорите, които събраха в спектакъла цялата емоция, натрупана в месеците на принудителна раздяла с публиката. Приобщаването на публиката беше още по-силно заради български език, на който бяха преведени всички песни. Така разбиващото шоу въвлече всички в лентата на живота на великия малък човек, в когото всеки припозна частица от себе си. Финалът беше бурен, аплодисментите не стихваха, а всеки един в залата осъзнаваше, че е присъствал на раждането на звезден хит.

След представлението директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова благодари на цялата отдадена трупа, а по-късно сподели с вълнение: „Продукцията на Държавна опера – Варна и на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ стана ярка демонстрация за това как обединените усилия на културния ресурс в една община могат да преодолеят негативите и на най-голямата криза от половин век насам и да създадат събитие с национална и европейска стойност. Защото премиерата на мюзикъла „Чаплин“ е не само българска, а и за Централна и Източна Европа и се случва дори преди премиерата в Лондон. Щастливи сме и се готвим за втората премиерна вечер на 1 август отново във Варна, в Летния театър, и за третата – на 3 август в Античния театър на Пловдив.“

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Спектакълът „Чаплин“ е съвместна продукция на Държавна опера – Варна и Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Постановката се реализира по специално договаряне с Bubbles Incorporated, S.A. & Roy Export, S.A.S. и Broadway Licensing, 7 Penn Plaza, Suite 904, New York, NY 10001, www.broadwaylicensing.com

Още за спектакъла: https://www.facebook.com/events/693422204561632/

БИЛЕТИ: 15, 20, 30 и 40 лв.

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ – ВАРНА, пл. „Независимост” 1: понеделник-петък 9:00-13:30 и 14:30-20.00; събота 10:00–13:30 и 14:30-20:00 ч.; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022; ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център: всеки ден от 10 до 21 ч. /почивка 14-14,30ч. и 16,30-17 ч./, тел. 052 685 214.

Можете да закупите билети и през онлайн мрежите на EVENTIM:

https://www.eventim.bg/bg/bileti/caplin-mzikl-barna-leten-teatr-552893/event.html?ca=10

и

ФКЦ: https://fccvarna.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/%D1%87%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%BD

www.operavarna.com

Още културни събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други