Днес е 04.10.2023

„Ако Фройд беше индиец“, щеше да яде пиле с къри

26.07.2020
Момент от спектакъла „Ако Фройд беше индиец“, снимка Елица Матеева

Всичко в света е карма според индуизма, а според Фройд настоящето е резултат от дълбоко драматични ситуации в детството, които паметта ни любезно отказва да изтрие. Според най-новия спектакъл за възрастни в Държавен куклен театър – Варна, „Ако Фройд беше индиец“, всеки копнее за любов – пъстра, жива, палава, намигваща като песен от индийски филм. Преди 10 години в същия куклен театър, дуетът Боян Иванов и Татяна Соколова сътвориха свой „Боливуд“, който със средствата на театъра и танца коментираше цветовете на мечтите ни. Режисьорът Боян Иванов и хореографката Татяна Соколова отново ни пренасят в екзотиката на тази прекрасна земя, като ни припомнят, че „Слонът, моят приятел“ е диагноза за онова поколение, което обичаше да гледа филми в истински киносалони и винаги си носеше кърпички за финала на прожекцията. Какво е киното – чуден феномен, който предизвиква сърцето да тупти, когато любовта е в дефицит. Какво е театърът – мястото, където докато гледаме на живо истории, осъзнаваме, че онова там, на сцената, е истински плътно и толкова мощно, че преминава през тялото като стрела.

Много бих искала и аз да си имам един Медунчо, за който животът е спираловидна нишка – съвкупност от тъга и радост… и съвсем естествено всичко е заради изпепеляващата любов. Бих искала като всички незнайни герои на деня и аз да споделя романтичното сърце на онези чешити, които създават малки светове пред микрофона на Лятната сцена на Кукления театър. Тези симпатични аутсайдери живеят заради докосването, но уви – докосването се оказва нещо като неидентифициран летящ обект  в хаоса на битието ни – появява се, когато най-малко го очакваме и докато разберем какво се е случило, „фию“ и докосването отлетяло. Монолози и танц, танц и монолози върху сцена без декори – жив театър, отпускащ душата на зажаднелия за общуване съвременник – колко му трябва на зрителя – малко топлина, малко съпричастие, малко ирония, музика и танци – точно като в индийски филм, разбира се, всичко в добри пропорции, където кичът е забранена територия, защото през годините варненци се нагледаха на агресивно рекламирани спектакли със звезди от малкия екран. Оказа се, че това са представления, в които няма нищо освен кухост и празнота. Така през годините варненската публика се превърна във всеядно чудовище, което е доволно от всеки пошъл театрален кренвирш, и постепенно забрави, че освен наденици, изкуството е и задаване на въпроси.

В „Ако Фройд беше индиец“ ще почувствате любов и нежност, ще се учите на смях и доброта, ако сте забравили какво означаваха тези думи. Ще ви се прииска да погалите по главицата героите и да ги окуражите – трябва да се вярва, че там някъде отвъд геометрията на битието има надежда. А инак актьорите: Боян Стоянов, Валентин Митев-син, Вера Стойкова, Веселина Калчева, Галин Гинев, Гергана Господинова, Даниел Добрев, Диана Цолевска, Евгения Василева, Красимир Добрев, Мария Томова, Стоян Стоянов, Теодор Христов са прекрасни – играят със страст, правят дори невъзможното – опитайте се да танцувате със стол, чиито колелца постоянно пътешестват наляво и надясно. Няма да ви се получи!

Докато гледах този спектакъл, си помислих, че бих се радвала, ако видя скоро нов спектакъл на Боян Иванов и на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

„Ако Фройд беше индиец, с рецепта щеше да ни изписва индийски филми“- казва един от героите в спектакъла. Ако Фройд беше индиец, със сигурност пилето му с ориз… щеше винаги да е с аромата на къри, защото дори и да не сте чели Фройд, дори и  да не сте фен на Боливуд, то със сигурност ще си признаете, че животът без подправки е като рахат локум без ароматно турско кафе и табла. Но това за локума, таблата и кафето е вече една съвсем друга история.

Елица Матеева

Следващото представление на премиерния спектакъл е на 29 юли на Лятна сцена на Държавен куклен театър Варна.

Още за спектакъла „Ако Фройд беше индиец“ четете тук: https://artvarna.net/2020/07/16/%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d1%84%d1%80%d0%be%d0%b9%d0%b4-%d0%b1%d0%b5%d1%88%d0%b5-%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%86-%d1%81-%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b8%d1%81%d1%8c%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%8f/

Още театрални събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Други