Днес е 18.05.2024

Как „Кармен“ се превръща във фламенко спектакъл?

15.07.2020
Фламенко Кармен

Интервю с творческия екип на иновативната постановка „Фламенко Кармен“, която ще се играе премиерно на 16 юли в Летния театър на Варна.

Постановката е съвместен проект на фестивала „Опера в Летния театър“ и ММФ „Варненско лято“.

Най-популярната опера, създавана от френски композитор – „Кармен“ от Жорж Бизе, сега е претворена във фламенко формат в Държавна опера – Варна от диригента Страцимир Павлов и режисьора Сребрина Соколова в съвместния проект на ТМПЦ – Варна и ММФ „Варненско лято“ „Фламенко Кармен“. Премиерата в рамките на на фестивала „Опера в Летния театър“ е на 16 юли, четвъртък, от 21:00.

„Фламенко Кармен“ в иновативната фламенко версия стъпва върху нов режисьорски прочит на новелата на Проспер Мериме, а диригентът Страцимир Павлов е автор на съвременния фламенко аранжимент на музиката на Бизе.

Преди генералната репетиция част от творческия екип сподели мисли за предизвикателствата, които поставя иновативния спектакъл.

Разговаряме с диригента Страцимир Павлов, режисьора Сребрина Соколова и солистите на Държавна опера – Варна Илина Михайлова – Микаела и Деян Вачков – Ескамилио.

Как се роди от идеята за този толкова различен спектакъл – „Фламенко Кармен“?

Диригентът Страцимир Павлов:

Маестро Страцимир Павлов
Маестро Страцимир Павлов, снимки Росен Донев

Идеята се роди в късната пролет, във връзка с пандемията, когато разбрахме, че трябва да осъществим летния сезон с намалени сили на оркестъра и с отстояние при солистите. Освен това трябваше да предвидим варианти на спектаклите без антракт, което наложи да измислим как в рамките на час и половина – два да представим опера, която обикновено трае около 3 часа или повече. И така се сетих, че докато бях диригент в САЩ, правихме една версия на „Кармен“, в която включихме китарист и перкусионист, и направихме една близка до фламенкото версия тогава, която също беше доста съкратена. И тази идея се хареса от ръководството на Варненската опера. В музикален план подчертаваме етното, защото „Кармен“ е разделена всъщност на три жанра музика – едната е чисто френска класическа музика от романтичния период, другата е с военно звучащи фанфари и маршове, и третата е испанска фолклорна, етно музика бих я нарекъл. Ние оставяме класическата част непроменена, но етно елементите ги подчертаваме с фламенко китара, с традиционния за фламенкото перкусионен инструмент кахон, вкарваме и щипка джаз заедно с фламенкото.

Режисьорът Сребрина Соколова:

Сребрина Соколова
Сребрина Соколова

Когато ми се обадиха и ми предложиха да направим този проект, на мен ми беше изключително интересно, а и това си е моят стил – да хвана нещо и да го погледна от друга гледна точка. Аз съм работила и в класическата опера още като асистент на маестро Кузман Попов, така че прекрасно знам цялото оперно съдържание и не беше никак трудно заедно да разкажем историята. Но не можем да я разкажем по същия начин и оттам дойде идеята да се върнем назад в литературния източник за либретото. Така стигнахме до идеята това да бъде един разказ за Кармен от името на Дон Хозе. В началото, когато мерките още бяха много строги, се получи така, че събрахме фламенко представянията с една хоегра в автентичен вид. Впоследствие обаче благодарение на това, че все пак ни дадоха възможност да работим все по-спокойно, се разви идеята да направим и декори, и костюми и да стане всъщност едно представление в този иновативен вариант, подсилено от прекрасните гласове на нашите солисти. Чисто режисьорски акцентираме и подсилваме емоционалността, подчертаваме и засилваме тази експресия, което още повече се вързва с концепцията за това, че всичко е просто спомен, а споменът в голяма степен е все по-експресивен. Защото ако се съберем всички тук и гледаме една случка, след това всеки един от нас поотделно ще я разкаже в зависимост от това какво на него му е направило впечатление и какво го е докоснало като емоция. Това използваме и ние в нашия спектакъл, естествено стъпвайки на музикалната основа и наблягаме върху тази емоционалност, която пък е свързана с фламенкото. Защото кой танц е по-емоционален, кой с едно движение може да покаже толкова сила и страст?

Диригентът Страцимир Павлов:

Само да добавя, че като музикант съм изключително щастлив, че имам възможност да осъществя този проект с такива изключителни солисти, както Илина Михайлова и Деян Вачков, както и двамата ни солисти от Румъния Флорентина Соаре и Даниел Магдал, които са наистина на много високо ниво, всички взети заедно са прекрасни.

Режисьорът Сребрина Соколова:

Много е важна атмосферата, в която се работи, защото ние работим на емоция и ако най-малкото нещо подразни някой артист или музикант, или който и да е било от нас, би се стигнало да сериозни конфликти. Всеки едни от нас набира, набира в тази емоционалност, ние сме такива хора – не можем просто да стоим, да се изключим, защото музиката ни въздейства и затова е много важна атмосферата. Изключително съм благодарна на екипа за много добрата, приятелска атмосфера, леко се работи и продължаваме така до премиерата на 16 юли в Летния театър.

Каква ще бъде изненадата за публиката, какво ще стъписа познавачите на класическата опера?

Режисьорът Сребрина Соколова:

Вижте, не искам да издавам, защото иначе няма да е изненада, но да очакват – при всички случаи и във визията, и в музикално отношение ще има изненади. Ще има и 3D мапинг решение на сцената, което е по-скоро анимация, специално рисувана за нашия спектакъл и има за цел да подсили още веднъж експресивността и емоционалността, и да разтвори още веднъж пред зрителите спомена на Дон Хозе за историята му с Кармен.

Ще имат ли и танците, и костюмите по-съвременен прочит?

Режисьорът Сребрина Соколова:

Естествено, в една фламенко постановка трябва да имаме типично фламенко, обаче в нашия случай имаме фламенко опера, което означава, че и фламенко танците са всъщност стилизирани. Отново виждаме  експресивността в линия, танците са фламенко, но са стилизирани във фламенко. Силата на танците я има в много голяма степен и те са свързващият елемент в историята, но зрителите ще разберат как. Костюмите са дело на Ася Стоименова, при всички случаи ще бъдат малко по-съвременни и там ще има изненади. Във визията правим комбинация с дълбок респект към класическата постановка, но и с поглед към една модерност, съвременност, с която се надяваме да спечелим и по-младата публика.

Какви са предизвикателствата пред изпълнителите?

Деян Вачков – Ескамилио:

Деян Вачков
Деян Вачков

Трябва да ви кажа, че в тази продукция се усещам изключително удобно. Тя действително доста се доближава до класическия вариант на операта „Кармен“, а това, което много ми допада, са точно тези новости, които Страцимир Павлов и Сребрина Соколова описаха – тези фламенко нотки, елементите на джаз – звучи по невероятен начин операта. А чисто технически и от гледна точка на певците нещата се случват почти по същия начин, както в класическата опера. Пеем почти всичко, орязани са повечето масови сцени от хора, някои речитативи, които са певчески или говорни, така че операта в целостта си е почти непокътната. Искам да се присъединя към това, което казаха диригентът и режисьорът, че нашата работа върви много гладко, приятно, всички работим с много голям ентусиазъм и всички са много добри професионалисти, затова всичко е както трябва. Това, че има и фламенко, и танци, е много интересно и хубаво. Надявам се да се получи много добър спектакъл, да има много публика.

Илина Михайлова – Микаела:

Илина Михайлова
Илина Михайлова

Безкрайно съм щастлива да участвам в този великолепен спектакъл, в който моят персонаж Микаела остава класически – нежен, силен, но едновременно с това парфюмиран с модерното ухание на Бизе. Влагам и испанска кръв – все пак живея в Испания – и моята Микаела е малко по-страстна, и с повече живец, благодарение на малкия фламенко оркестър, който е в помощ на моя персонаж.

Много сме щастливи всички артисти, че можем да работими и да имаме репетиционен период в това толкова трудно време, в което всички спектакли се правят бързо. Ние работим усилено всеки ден и наистина, когато нещо е репетирано и екипът е сплотен, усещането е прекрасно. Всички колеги от екипа на Варненската опера и великолепните солисти от Букурещката опера, които дават една нова искрица енергия в нашия колектив – всички сме въодушевени. А когато всеки работи с желание, ентусиазъм и дава цялата си енергия на 100%, спектакълът се получава прекрасен. Със Страцимир Павлов сме съученици още от Музикалното училище, още от деца, и е чудесно, че вече четвърта година работя заедно с него в мюзикълите, постановка на Варненската опера. Но аз мечтая тайно той да влезе и в класическия оперен репертоар, защото е енергичен млад дух, което е точно необходимото на класическата опера, за да достигне до младите хора и по-широкия кръг публика. Той е невероятен многостранен талант – и кларинетист, и пианист, и диригент, и композитор – много, много ценен музикант.

През тази карантина, когато всички бяхме вкъщи, някак узря у нас още по-голямото желание да споделяме нашия талант с хората и това вибрира във всеки такт от спектакъла. Сигурна съм, че зрителите на „Фламенко Кармен“ ще си тръгнат от премиерата заредени, с трептящо сърце и с желание за живот, за забавление – ще бъдат два часа наслада за всички сетива и за духа.

Разговаря Нина Локмаджиева

Още за спектакъла „Фламенко Кармен“ четете тук: https://artvarna.net/2020/07/10/%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d1%84%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-16-%d1%8e%d0%bb%d0%b8/

Подробности за премиерата на „Фламенко Кармен“: https://www.facebook.com/events/579893189397831/

Билетите за фестивала Опера в Летния театър 2020 са със специални цени –
жест на Театрално-музикален продуцентски център – Варна към ценителите
на музиката. Билетите от всички ценови пояси се предлагат на цени двойно
по ниски от Лято 2019. Така билетите от 80 лв. това лято са по 40 лв.,
тези от 60 са по 30 лв., от 40 – по 20 лв., и от 30 – само по 15 лв. За
групи над 9 души и за тези, които изберат офертата Културен маратон за 5
и повече представления, ще има и 20 % отстъпка. Касата на Операта работи
и в събота и неделя.

Повече информация за програмата на „Опера в Летния театър“ открийте в
сайта и Фейсбук страницата на Държавна опера – Варна:
www.facebook.com/OperaVarna
www.operavarna.com
http://tmpcvarna.com

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ – ВАРНА, пл. „Независимост” 1: понеделник-петък 9:00-13:30 и 14:30-20.00; събота 10:00–13:30 и 14:30-20:00 ч.; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022; ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център: всеки ден от 10 до 21 ч. /почивка 14-14,30ч. и 16,30-17 ч./, тел. 052 685 214.

Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на

EVENTIM https://www.eventim.bg/bg/   и ФКЦ: https://bit.ly/37bwUGc

Още за музикалните събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Други