Днес е 22.09.2023

Ингмар Бергман – променяне в първо лице

10.07.2020

Открит урок на киношкола „Братя Люмиер“ към Общинския детски комплекс – Варна, отбелязва годишнина от рождението на Ингмар Бергман в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ на 14 юли.

Ингмар Бергман

Специфична беше учебната година на участниците в кино школата, защото те не успяха да преминат през всички планирани предизвикателства, но по време на изолацията се потопиха в изследването на творчеството на различни режисьори. За един от тях-майсторът на психологическия кино разказ – Ингмар Бергман, те ще споделят чрез кино образи, словесни образи и фотографии, своите впечатления под формата на открит урок под надслов „Променяне в първо лице“ на 14 юли от 16:30 в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна. В урока ще се включат талантливите художници от школата по изобразително изкуство „Импресия“ с художествен ръководител Илиана Бораджиева, които ще покажат свои опити върху темата „кино плакат“ от съвместен бинарен урок с кино школата. Люмиерчетата, заедно с техния ръководител Елица Матеева ще представят и своите опити върху една тема, свързана с работата на младия човек върху драматургията на Шекспир. Техните фотографии ще ни въведат в репетиционния процес на: Детско-юношески театър „Златното ключе“ с художествен ръководител Сия Папазова и Театрално ателие с художествен ръководител актрисата от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Милена Кънева.

Младите изследователи на киното ще представят и своите първи критически анализи върху филма на Бергман „Фани и Александър“, публикувани в kinoto.bg.

Кулминацията на открития урок е документалният филм на Стелиан Ганчев „Променяне в първо лице“ – в главната роля е актрисата Йоана Буковска-Давидова. Във филма освен люмиерчетата, участват и младежи от ДЮТ „Златното ключе“- Общински детски комплекс- Варна. Филмът е за гостуването на моноспектакъла „Променяне“ на актрисата Йоана Буковска-Давидова във Варна през есента на 2019 г. В него тя разказва своите впечатления от срещата си с Лив Улман – една от музите на Бергман във филма децета от клуба коментират своите впечатления за киното на Бергман. Плакатът на филма е дело на художничката Доника Кирова, а в сценария на филма са включени и стихове от нейната стихосбирка „Попара от целувки и многоточия без край“.

Artvarna.net

Други