Днес е 25.01.2022

Добро ли е утрото? Виж в снимките на Емил Йовев

06.07.2020
Емил Йовев, из изложбата „Добро утро“

Отвъд поздрава за начало на деня ни води изложбата фотография „Добро утро“ на Емил Йовев, която е експонирана до 20 юли във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.

Личните си вълнения от изгревите на Емил Йовев споделя Светла Великова.

Емил Йовев е известен със своята последователност и упоритост – качества, характерни за спортсмени. Нарича себе си скромно велосипедист-любител, но всъщност е олимпийска надежда на страната ни от игрите в Мюнхен през 1972, дългогодишен състезател по колоездене, национален състезател на писта, майстор на велосипеди. Аз със сигурност бих го добавила към списъка си с любими фотографи, чиито кадри са част от живота на много хора.

Той не е професионален фотограф, каквото и да значи това. Има постоянството на героя от филма „Дим“ (Smoke, 1995) на режисьора Уейн Уан, в който историята се върти около съдържател на магазинче за цигари в Бруклин, любител фотограф.

Емо Йовев може да бъде забелязан всеки ден по изгрев на алеята край морето с велосипед и фотоапарат, запечатващ първите лъчи на слънцето. Това е само първата фаза от всекидневното утринно приключение. Следва задължителното усмихнато споделяне с приятелите във Фейсбук и пожелание за Добро утро. Повече от десет години, всяка сутрин, с упоритостта на монах от будистки храм. 

Утрото върви с колело за Емил Йовев. Снимка Светла Великова

Преди броени дни обичайният поздрав с нова снимка липсвали в профила му и загрижени приятели започнали да звънят с въпроси… Човекът изкачвал планина с други колоездачи.

Утринните поздрави на Емо продължават на обичайното място: https://www.facebook.com/emilrumi.yovevi

Нашите харесвания също.

Светла Великова

Още изложби във Варна открийте в АФИШ на www.artvarna.net: https://artvarna.net/events/

Последвайте ни във Facebook, за да научавате първи новото в артистичния живот на Варна! https://www.facebook.com/Art-Varna-101749868235255

Други