Днес е 29.11.2023

“Варненско лято за деца” обикна новата си зала на открито – двора на НУИ „Добри Христов“

06.07.2020

Историческата сграда на легендарното Музикално училище оживя с изпълненията на народни певици, издигнали гласове като ангели от прозорците.

Свободното общуване на участници и публика промени нагласите на варненци за концерти на открито и спечели нови приятели на младите таланти.

В неделната вечер на 5 юли новото артистично пространство на Варна – дворът на НУИ „Добри Христов“, спечели сърцата на многобройните почитатели на изкуствата, които дойдоха като за концерт, а се оказаха приятно изненадани от спектакъл от типа на хепънингите. Събитието от поредицата „Варненско лято за деца“ е част от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020.

Талантливите възпитаници на елитното Музикално училище поднесоха програма, която бяха готвили с много любов през месеците на принудително откъсване от сцената, и събраха цялото натрупано желание за творческо споделяне във вдъхновените си изяви. А публиката с всяко следващо изпълнение оценяваше все повече свободата и лекотата на случването на този необикновен концерт, в който можеше и да се потропва във фолклорен ритъм, и да се обменят по няколко думи с приятели под зеленината на дърветата, докато малчуганите лудуват край сцената.

Водещ беше Госпожа Виола – Румяна Петрова, която още с встъпването си на директорския пост миналата година промени представите за административната длъжност и си остана лъчезарната любимка на варненските деца.

Румяна Петрова и Страцимир Павлов (в центъра) с музиканти от Младежкия оркестър на НУИ „Добри Христов“

Младежкият оркестър на НУИ „Добри Христов“ беше воден от вдъхновяващия маестро Страцимир Павлов, а музикалните и танцови номера почетоха и българската, и американската музикална култура. Прозвуча един от бисерите на Панчо Владигеров – „Класично и романтично“. Народни песни и танци, и изключителни изпълнения на гайдарския състав на училището радваха публиката в българската тема от концерта, а филмова музика от “Цар Лъв“ и “Замръзналото кралство”, заедно с моменти от мюзикъли като “Уестсайдска история”, представиха американската тема.

Развълнувана след финала на концерта, директорката на училището Румяна Петрова сподели: “Радвам се, че поради необичайната ситуация и невъзможността да свирим в зали, преоткрихме това пространство, защото то е едно прекрасно място в центъра на града. Тази красива сграда днес оживя. А когато точно в сърцето на сградата се разтвориха три прозореца и от тях запяха народните ни певици, за нас те бяха същински ангели… Беше наистина много красиво. И ние с удоволствие ще продължим със събития на нашата сцена на открито.“

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 търсете на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия и ФКЦ.

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

Още концерти във Варна открийте в АФИШ на www.artvarna.net: https://artvarna.net/events/

Последвайте ни във Facebook, за да научавате първи новото в артистичния живот на Варна! https://www.facebook.com/Art-Varna-101749868235255

Други