Днес е 22.09.2023

Голям успех за първата от петте премиери на „Опера в Летния театър“ 2020

04.07.2020

„Хубавата Елена“ от Офенбах обра овациите на публиката. На 6 юли фестивалното настроение продължава с любима музикална комедия – „Севилският бръснар“ от Росини.

Въодушевена публика, много усмивки и аплаузи предизвика първата от петте премиери на фестивала „Опера в Летния театър“ – „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, която се игра в петък вечер във Варна. Постановката на Държавна опера – Варна е съвместен проект с Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Ефектният декор и античните костюми се вписаха в зелената среда на Летния театър със стил, а ентусиазмът на артистите, които вплетоха в пищното зрелище драматична игра, оперно пеене и танц, увлече и многобройните зрители.

След големия успех на премиерата, постановката на проф. Светозар Донев, с хореограф Анна Донева, и сценограф Иван Токаджиев ще гостува в Двореца в Балчик на 11 юли. Диригент на спектакъла в Белия град ще бъде Стефан Бояджиев, а в главните роли ще влязат актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Пламен Георгиев – Менелай и солистите на Варненската опера Христо Ганевски – Парис и Велин Михайлов – Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим Веселина Андреева. Подробности: https://www.facebook.com/events/641347276456040/

„Опера в Летния театър“ ще продължи за варненската публика на 6 юли с шедьовъра на опера буфа „Севилският бръснар“.

С мелодичността си, родееща се с италианската канцонета, и с комичната лекота на либретото си по класическата творба на Пиер Бомарше, операта има поколения почитатели, завладени от темперамента, динамиката и жизнената сила на музиката на Росини. Прекрасната ария на Розина е търсена изява за колоратурните сопрани, а знаменитата Ария на клеветата на Дон Базилио дава възможност за сценичен триумф на артистичните баси. Постановката на Варненската опера е работа на италианския режисьор Антонио Петрис, който акцентира върху италианската стилистика и развива атрактивността на спектакъла с въздействаща хореография, която преплита балет и комедия дел арте в едно вихрено забавление за публиката. Диригент е Кръстин Настев, в ролята на Розина ще се видим талантливата Илина Михайлова, Фигаро ще е Пламен Димитров, а Дон Базилио – Евгений Станимиров.

Подробности: https://www.facebook.com/events/173935190703457/  

Билетите за фестивала Опера в Летния театър 2020 са със специални цени – жест на Театрално-музикален продуцентски център – Варна към ценителите на музиката. Билетите от всички ценови пояси се предлагат на цени двойно по ниски от Лято 2019. Така билетите от 80 лв. това лято са по 40 лв., тези от 60 са по 30 лв., от 40 – по 20 лв., и от 30 – само по 15 лв. За групи над 9 души и за тези, които изберат офертата Културен маратон за 5 и повече представления, ще има и 20 % отстъпка. Касата на Операта работи и в събота и неделя.

Повече информация за програмата на „Опера в Летния театър“ открийте в сайта и Фейсбук страницата на Държавна опера – Варна:

www.facebook.com/OperaVarna

www.operavarna.com

Нина Локмаджиева

Снимки Росен Донев

http://tmpcvarna.com

Нина Локмаджиева, Снимки Росен Донев

Други