Днес е 29.11.2022

„Варненско лято за деца“ излиза на открито на новата Лятна сцена НУИ „Добри Христов“ на 5 юли в 18:00

30.06.2020

Дворът на Музикалното училище се превръща в културен център за събития под небето.

Безплатният концерт тази неделя е част от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020.

Младежкият оркестър на НУИ Добри Христов с диригента си маестро Страцимир Павлов

Музикалното лято във Варна има нова сцена – Лятна сцена НУИ „Добри Христов“, разположена в двора пред официалния вход на историческата сграда на елитното училище. Сградата,  построена през 1902 г. и реставрирана през 2018 г. представя отлични условия за сценични и музикални изяви. Това ще бъде и новата сцена на модула „Варненско лято за деца“ от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2020.

На 5 юли Госпожа Виола ще покани малките приятели на музиката не във Фестивалния и конгресен център, а на Лятна сцена НУИ „Добри Христов“ в двора на училището за новия спектакъл.

„Вместо „Приказките на Госпожа Виола“ ще се получи „В двора на Госпожа Виола“ – споделя с усмивка Румяна Петрова – директор на НУИ „Добри Христов“, позната на малчуганите като обичаната Госпожа Виола от концертите „Варненско лято за деца“. Смятаме да използваме възможностите, които предоставя сградата, ще включим например прозорци, които ще се отварят в определени моменти и от тях ще излизат музикални изненади за нашата публика. Но не искам да разкривам всички изненади. С голямо нетърпение очаквам да видя по какъв начин ще се случи всичко, как ще го възприеме публиката. Надявам се да дойдат много хора, разбира се, при спазване на социалната дистанция, но вярвам, че това място има голям потенциал и на 5 юли ние ще го покажем на варненската публика. Надявам се цяло лято НУИ „Добри Христов“ да бъде домакин, да бъде дом на изкуствата, защото това е нашата функция. Ние сме в центъра на нашия град и можем да бъдем културен център със своя лятна сцена.“

Програмата ще бъде пъстър микс от теми, свързани с българската музикална традиция, заради несъстоялия се концерт за 3 март, но ще има и американски теми от „Уестсайдска история“ във връзка с 4 юли, както и любимите на децата мотиви от топ продукции като „Цар Лъв“ и „Замръзналото кралство“. Вдъхновяващият маестро Страцимир Павлов ще води Младежкия оркестър на НУИ „Добри Христов“. Всички млади музиканти са изключително ентусиазирани отново да излязат пред публиката си и да се радват на живото общуване с приятелите на изкуството във Варна.

Бъдете на 5 юли от 18 ч. на новата Лятна сцена НУИ „Добри Христов“, за да празнувате заедно с вашите малчугани завръщането на концертите от поредицата „Варненско лято за деца“.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 търсете на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

ММФ „Варненско лято“ 2020 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия и ФКЦ.

Нина Локмаджиева

Снимка Росен Донев

Други